Demonstrat științific: Weekend-ul ar trebui să dureze trei zile

Este bine cunoscut faptul că luni, la revenirea la serviciu, moralul salariaților este la pământ. Acest lucru se explică prin faptul, dovedit științific acum, că weekend-ul este prea scurt, relatează publicaţia NY Mag, citată de Agerpres. Mulți patroni au înțeles deja că aici este poate cheia productivității.

Cine simte că zilele libere de la sfârșitul săptămânii sunt prea puține și nu vine luni la serviciu cu bateriile complet încărcate percepe în mod intuitiv un fapt demonstrat de oameni de știință, care au arătat prin cercetări medicale, ale somnului, cognitive și psihologice validitatea acestui lucru. S-a demonstrat că o săptămână de lucru mai scurtă ar trebui să fie obicei și nu excepție (ca în cazul prelungirii la zile de sărbătoare sau de concediu).

Orele de lucru mai numeroase necesită o recuperare mai îndelungată după muncăstudiul publicat de revista The Lancet
De când starea bună a salariaților constituie o preocupare pentru opinia publică, se încearcă cuantificarea cât mai precisă a efectului săptămânilor de lucru asupra sănătății fizice și mentale.
Rezultatul — că săptămâna de lucru de cinci zile nu este benefică pentru nicio parte (angajator și angajat) — este atât de general, încât multe firme americane (aproape 43%) propun program de lucru redus unor salariați ai lor. Sunt vizați îndeosebi cei care stau aproape fără întrerupere cu mâinile pe tastatură și cu ochii pe monitor.

Se pare că toți au de câștigat, existând numeroase argumente în favoarea unui weekend de trei zile, toate fiind amplu studiate și demonstrate.
Primul este cel al sănătății. Prima victimă a multelor ore de lucru este inima. Nu este o descoperire recentă, ci medicii au semnalat-o de câteva decenii. Luna trecută, însă, revista The Lancet a publicat o amplă meta-analiză care prezenta legătura dintre bolile cardiace și munca în exces la 600.000 de persoane (bărbați și femei) din America, Europa și Australia. Rezultatul a fost că cei care munceau cele mai multe ore (55 de ore pe săptămână și mai mult) prezentau un risc cu 33% mai mare să sufere un atac cerebral decât cei care lucrau sub 40 de ore săptămânal.
Salariații cu cel mai încărcat program riscau și cu 13% să sufere de o boală cardiacă.

O altă constatare a fost că riscurile unei boli de inimă sunt mai mari în rândul persoanelor cu venituri mai mici. La începutul acestui an s-a demonstrat că diabetul de tip 2 afectează cu 30% mai mult muncitorii și lucrătorii manuali care au un program lung de lucru decât pe cei care efectuează aceeași muncă, dar lucrează mai puțin de 40 de ore pe săptămână.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod