Campania „5 porţii de legume, fructe sau suc”

Înainte de începerea campaniei, organizatorii au cerut să se realizeze studii care au măsurat gradul de conştientizare cu privire la consumul de fructe, legume precum şi sucuri de fructe, în rândul mamelor cu copii cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani. Cercetările efectuate au indicat faptul că numai 17% dintre mamele intervievate au auzit că legumele şi fructele trebuie consumate de 5 ori pe zi, dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmaţia conform căreia fructele şi legumele reprezintă baza unui stil corespunzător de viaţă.

Înainte de începerea campaniei, organizatorii au cerut să se realizeze studii care au măsurat gradul de conştientizare cu privire la consumul de fructe, legume precum şi sucuri de fructe, în rândul mamelor cu copii cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani.

Studiile efectuate au indicat faptul că numai 17% dintre mamele intervievate au auzit că legumele şi fructele trebuie consumate de 5 ori pe zi, dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmaţia conform căreia fructele şi legumele reprezintă baza unui stil corespunzător de viaţă.

Cercetarea a arătat, de asemenea, că 42% dintre mamele intervievate dau din când în când copilului suc de fructe sau legume în loc de fructe sau legume. Rezultatul acestor studii arată necesitatea unei educaţii a publicului larg în privinţa consumului de legume, fructe şi sucuri de fructe. Chiar şi în aceste condiţii, pentru ca gradul de conştientizare cu privire la consumul acestora să crească, trebuie să se desfăşoare consecvent şi pe termen lung campanii care să determine stabilizarea obiceiurilor alimentare în rândul populaţiei.

Un aspect important al acestui program îl reprezintă consolidarea cunoştinţelor legate de fructe şi legume, bogate în vitamine, minerale şi fibre alimentare, pentru ca acestea să nu fie omise în alimentaţie, întrucât sunt de neînlocuit pentru buna funcţionare şi dezvoltare a organismului.

Alimentaţia care are la bază legumele şi fructele - de neînlocuit


Legumele, fructele şi sucurile de fructe ar trebui să fie o parte integrantă a alimentaţiei fiecărei persoane, indiferent de vârstă. Deoarece copiilor, de obicei, nu le plac legumele şi fructele, rolul important al părinţilor este de a-i convinge pe cei mici să mănânce în mod regulat legume, fructe sau să bea suc de fructe.

Ce fac tinerele mame pentru a îndeplini această sarcină?

“Când vine vorba de alimentaţie, fructele şi legumele sunt pe primul loc, atât pentru mine, cât şi pentru familia mea. Mănânc fructe şi legume în forma lor naturală, iar câteodată le înlocuiesc cu sucuri din fructe şi legume. Bem suc de fructe în fiecare zi, cel puţin o dată pe zi. Cel mai des, îl consumăm dimineaţa, la micul dejun. Când cumpăr sucuri din comerţ, am grijă să le aleg pe cele naturale. Fiica mea, Sofia, nu face excepţie de la consumul zilnic de fructe şi legume, iar ca să o conving nu trebuie să folosesc niciun truc. Încă de când am facut o diversificare a alimentaţiei, ea a avut legume şi fructe în meniul zilnic şi acum e obişnuită cu asta. Încep ziua făcând sport, în jur de două ore şi jumătate pe zi. În timpul zilei, consum multe fructe şi legume care îmi plac şi îmi îmbogăţesc dieta cu sucuri. Sofia, fiica mea, ia gustări din fructe şi legume între mese şi ca desert”, spune cunoscuta artistă Dana Nălbaru.

Ȋn acelaşi timp, Corina mărturiseşte: „Pentru noi nu există niciun mic dejun fără fructe proaspete.
Cred că ele nu doar ne însănătoşesc, dar ne înveselesc şi ziua. Mănânc fructe şi legume de mai multe ori pe zi – de fiecare dată când vreau să iau o gustare, prefer să ronţăi un măr sau un morcov. Au o savoare aparte, iar gândul că îmi şi ajută organismul, de la piele până la întregul sistem imunitar, mă face să am o <<relaţie>> serioasă cu aceste alimente. Robin, fiul meu, mănâncă fructe şi legume proaspete pe parcursul zilei ca şi gustări între mese. L-am învăţat că fructele şi legumele proaspete îl fac mai fericit aşa că le devorează cu poftă, iar eu am grijă ca de fiecare dată când e jucăuş să-i amintesc de ultimul fruct mâncat. Când vine vorba de sucuri, cumpărăm sucuri cu 100% fruct şi fără adaos de zahăr. Consumăm sucuri de fructe de 2-3 ori pe săptămână, în special în dimineţile de weekend, când suntem cu toţii acasă. Ne adunăm în bucătărie şi ne jucăm cu diverse arome şi culori. Eu beau suc de fructe în special după concerte, când sunt obosită."


Preşedintele companiei iniţiatoare, Uniunea Naţională a Producătorilor de Sucuri (KUPS), Julian Pawlak subliniază şi atrage atenţia asupra a ceea ce este important în desfăşurarea unei astfel de campanii şi asupra motivaţiei Uniunii Naţionale a Producătorilor de Sucuri pentru a o iniţia.

„KUPS se implică de mulţi ani în promovarea informaţiilor cu privire la proprietăţile benefice ale legumelor, fructelor şi sucurilor de fructe pentru sănătatea omului.
Această campanie este unul dintre proiectele noastre educaţional - informative cele mai importante şi ne bucură amploarea pe care o capată, precum şi efectele notabile sub forma creşterii gradului de conştientizare în rândul publicului după prima ediţie, desfăşurată în Polonia. Privim cu responsabilitate la ceea ce am reuşit până acum şi plănuim,de asemenea, acţiuni următoare deoarece educarea este un proces lung şi delicat. Împreună cu partenerii noştri – Comisia Europeană, Agenţia Pieţei Agricole din Polonia, precum şi Fondul de Promovare a Fructelor şi Legumelor,  instituţii care cofinanţează aceast program în mod consecvent şi pe o scară cât mai largă -, vom promova o alimentaţie sănătoasă bazată pe consumul zilnic de 5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe”,
declară Julian Pawlak, Preşedintele KUPS.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod