10 filme despre femei exemplare

Eva.ro celebrează luna femeilor cu o trecere în revistă a unor reprezentante exemplare ale genului, a căror viață a devenit chiar subiect de film. Totodată, nu ratăm ocazia să urăm cititoarelor noastre la mulți ani și o primăvară fericită!

The Post (2017)

Filmul rulează pe marile noastre ecrane
 
Meryl Streep joacă rolul persoanei reale Kay Graham, proprietara ziarului Washington Post, la începutul anilor 70, în Statele Unite. În plin Război Rece, Richard Nixon este un preşedinte republican gata să capitalizeze pe marginea fricii americanilor faţă de comunism şi gata să îşi impună carisma proprie. Însă, în acelaşi timp, războiul din Vietnam e în derulare, şi tot mai mulţi tineri americani îşi pierd viaţa. 

Kay Graham încearcă să îmbine poziţia de socialite cu rolul ei de antreprenor dar şi cu răspunerea etică faţă de adevăr - şi este personajul care îşi asumă cel mai mare risc în momentul în care decide ca ziarul ei să publice documente ce arată că președintele nu se sfieşte să încalce legea. 

Evenimentele reale depăşesc happyend-ul filmului de Hollywood: ziarul nu doar că va reuşi, dar va intra în istorie şi va stabili un precedent legal.
„Presa nu trebuie să-l servească pe conducător, ci pe cei conduși”, e una dintre concluziile compendiului de judecată.


Elizabeth (1998) și Elizabeth: The Golden Age (2007)

„The Golden Age” poate fi urmărit la TV sâmbătă, 10 martie, de la ora 19:40, pe canalul TV1000 
 

Elizabeth Tudor (jucată de Cate Blanchett) a fost o femeie foarte modernă. Fiica lui Henry VIII și a lui Anne Boleyn, Elizabeth avea o fire independentă și o voința de fier. Proclamată Regina Angliei în 1558, una din marile ei realizări a fost că a domnit într-o epocă dominată de bărbați, iar trădările și conspirațiile au pus-o adeseori la încercare, atât ca femeie, cât și ca monarh.
Thriller-ul istoric Elizabeth are în centrul atenției viața lui Elizabeth pe când era prințesă și începutul domniei ei în calitate de regină. 
  
La cinci ani după lansarea primului film, scenariștii au început să lucreze la Elizabeth: the Golden Age, tot cu Cate Blanchett în rol titular. Dacă Elizabeth era concentrat asupra primilor ani ai domniei, asupra luptei pentru asigurarea tronului și a transformării reginei-novice într-o Regină care-și asumă destinul, Elizabeth: The Golden Age acoperă anii de mijloc ai domniei, exploatând pe plan politic conflictul cu Philip al II al Spaniei și cu tot Imperiul catolic din spatele sau.
Când Elizabeth a ajuns regină, în 1558, jumătate din populația Angliei era catolică, dar, trecând peste orientarea religioasă, ea și i-a dorit în primul rând supuși credincioși, protejându-i chiar de atacurile intoleranților protestanți.

 

10 Martie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod