Profită în această toamnă de o dietă bazată pe legume și fructe de sezon pentru a avea o inimă sănătoasă

Alimentația trebuie să fie sănătoasă indiferent de anotimp, dar toamna gama diversă de fructe și legume de sezon vine cu multe avantaje pentru sănătatea inimii.
De Ziua Mondială a Inimii, marcată în ultimii 20 de ani în data de 29 septembrie, Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, membru în Comitetul Consultativ în Nutriție Herbalife, subliniază câteva dintre proprietățile fructelor și legumelor toamnei: sunt lipsite de colesterol și grăsimi saturate, sunt bogate în fitonutrienți activi și conțin multe vitamine și minerale ce au rol important în buna funcționare a inimii. 

Toate legumele și fructele, fără discriminare, sunt vedetele toamnei. Dar aș pune accentul pe ardeii grași și varză, care au o mulțime de nutrienți și foarte puține calorii. Vinetele și bamele sunt și ele de ajutor, având efect hipocolesterolemiant. Dintre fructe, merele sunt bogate în pectine care scad absorbția colesterolului din tubul digestiv. Iar dacă vrem o gustare sănătoasă între mese, putem să consumăm o mână de nuci, alune sau migdale, un fruct proaspăt sau "poame" (fructe uscate). Însă pe lângă fructele și legumele care joacă un rol foarte important, toamna aceasta mai avem un aliat care contribuie la scăderea nivelului colesterolului: cerealele. Unele cereale conțin fibre speciale, numite beta-glucani, care scad absorbția colesterolului ce provine atât din alimente, cât și din bilă. Ca atare, chiar dacă nu se absorb, beta-glucanii reușesc performanța de invidiat de a scădea și colesterolul endogen, cel produs chiar de organismul nostru. Iar dintre cereale, ovăzul are cantitatea cea mai mare de beta-glucani”, declară Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.

Beta-glucanii sunt principalele fibre naturale din ovăz și orz; se găsesc și sub formă de suplimente, cum ar fi Beta heart® de la Herbalife Nutrition - o băutură nutritivă sub formă de pudră cu aromă de vanilie, care conține ca ingredient principal beta-glucan din ovăz OatWell™. Cu doar 25kcal pe porție, 3g de fibre și 3g de beta-glucani pe porție, se prepară foarte ușor, cu apă, suc de fructe sau se poate adăuga în shake-ul preferat. Nu conține zaharuri sau îndulcitori artificiali. Mai multe idei de rețete ușoare, gustoase și sănătoase având printre ingrediente și Beta heart® găsiți în Cartea de bucate Herbalife Nutrition, care oferă 80 de rețete din Europa și Africa – o adevărată sursă de inspirație pentru o alimentație sănătoasă și corectă folosind produsele Herbalife Nutrition.


Un studiu clinic realizat de cercetătorii de la Spitalul Universitar Sant’Orsola-Malpighi din Bologna, Italia a confirmat faptul că beta-glucanii din ovăz* pot reduce nivelul de colesterol din sânge. Per total, studiul desfășurat utilizând Beta heart®pe o perioadă de 8 săptămâni, a arătat o reducere medie a colesterolului total de 6,5% după patru săptămâni și 9% după opt săptămâni. Prin introducerea în dieta zilnică a unei cantități de 3g de beta-glucani din ovăz, participanții studiului clinic au reușit, de asemenea, să-și reducă în medie colesterolul LDL cu 12% după patru săptămâni și 15% după opt săptămâni de utilizare a produsului Beta heart®. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista științifică ‘Nutrients’.

*S-a demonstrat că beta-glucanul din ovăz acționează asupra scăderii colesterolului din sânge. Colesterolul cu valoare ridicată este un factor de risc în dezvoltarea bolilor coronariene. Efectele benefice sunt obţinute prin consumul unei doze zilnice de 3g de beta-glucan din ovăz. Boala coronariană are multipli factori de risc, iar modificarea unuia dintre acești factori de risc poate avea sau nu un efect benefic. Beta Heart® nu este destinat diagnosticării, tratării, vindecării sau prevenirii niciunei boli.

Pentru o inimă sănătoasă este importantă prezența acizilor grași Omega 3 în dietă. Acizii Omega 3 cu lanț mai scurt se găsesc în semințele și uleiul de in și cânepă, în uleiul de rapiță, în semințele de chia, în unele fructe oleaginoase, iar cei cu lanț lung se găsesc în carnea de pește și în microalge. Necesarul de acizi Omega 3 cu lanț lung este de circa 250 - 500 mg pe zi, la adultul sănătos. O alegere potrivită, în acest sens, este și Herbalifeline® Max, un amestec exclusiv de uleiuri de pește Omega-3 din surse sustenabile, acreditate de Friend of the Sea, care conține doi acizi grași esențiali: EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), cu beneficii pentru inimă**, vedere*** și creier***. EPA și DHA contribuie la funcţia normală a inimii, cât și la menținerea concentrației normale de trigliceride în sânge**** și a tensiunii arteriale normale. Toate ingredientele din Herbalifeline® Max sunt încapsulate într-o capsulă de gel vegetarian.

Multe alimente bogate în vitamina C ne sunt de ajutor în a ține răcelile departe și în a face mai ușoară adaptarea organismului la temperaturi scăzute. Știați că ardeii capia și gogoșarii sunt cu mult mai bogați în vitamina C decât lămâile sau portocalele?! La fel, vitamina D este foarte necesară și pentru că sursele alimentare sunt destul de puține, recomand statul la soare măcar 10 minute pe zi și folosirea unui supliment. Iar, mișcarea face bine fiecărui organ sau țesut, beneficiile fiind până la nivel de celulă. Trebuie ca fiecare să își găsească cea mai bună, cea mai agreabilă formă de mișcare și să o practice zilnic. Efectele pozitive ale mișcării sunt de neînlocuit”, mai spune Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.


Membru în Comitetul Consultativ în Nutriție Herbalife, Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu recomandă salatele sau gătirea legumelor, termic, o perioadă cât mai scurtă de timp și fără adaos de grăsime nesănătoasă pentru a păstra proprietățile acestora și a proteja inima. „Le putem găti rapid la tigaie cu puțin ulei sau fierbe rapid la abur. O metodă bună care poate înlocui prăjirea este coacerea la cuptor sau pe tablă încinsă, cum facem cu vinetele”.

Beta Heart® și Herbalifeline Max nu sunt destinate diagnosticării, tratării, vindecării sau prevenirii niciunei boli. 
Produsele sunt disponibile exclusiv prin rețeaua de membri independenți ai companiei. Pentru mai multe informații despre produsele Herbalife Nutrition, contactează un Membru Independent Herbalife Nutrition aici: https://contact.herbalife.ro/.

Despre Herbalife Nutrition
Herbalife Nutrition este o companie globală din domeniul nutriției. Misiunea companiei este promovarea nutriției prin schimbarea vieții oamenilor cu ajutorul produselor și a programelor de nutriție excepționale, încă din 1980. Herbalife Nutrition oferă produse de înaltă calitate, realizate pe baze științifice, consiliere individuală prin membrii independenți Herbalife Nutrition și o abordare orientată spre comunitate care îi inspiră pe clienți să adopte un stil de viață mai sănătos, mai activ.
Produsele Herbalife Nutrition pentru nutriție, gestionarea greutății, energie și fitness, precum și îngrijire personală sunt disponibile prin rețeaua de membri independenți din peste 90 de țări.

Herbalife Nutrition susține Herbalife Nutrition Foundation, o organizație non-profit care sprijină organizațiile comunitare axate pe asigurarea unei nutriții corecte. De asemenea, Herbalife Nutrition sponsorizează peste 190 de sportivi, echipe și evenimente de talie mondială la nivel global. Herbalife Nutrition are aproximativ 8.300 de angajați în întreaga lume. 

**Efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA și DHA
***Efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA
****Efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 2g de EPA și DHA 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod