Ce mâncăm în post: Sfaturile nutriţioniştilor pentru un meniu delicios

Avocado, nuca de cocos, prăjiturile vegane sunt câteva dintre alimentele sănătoase, dar şi delicioase care pot fi incluse în dietă în timpul postului, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Postul ţinut din motive religioase sau alte considerente reprezintă o perioadă în care corpul se poate purifica - curăţându-se de toxine.

"În ceea ce priveşte alimentaţia, avem marele avantaj că pieţele s-au umplut deja cu verdeţuri diverse specifice primăverii, din care ne putem pregăti zilnic salate mari, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi etc. Aşadar, verdeţurile primăverii ar trebui să fie baza meniului nostru zilnic în post. Acestea nu numai că detoxifică organismul încărcat de toxine de la mâncărurile grele din timpul iernii, dar au un aport uriaş de clorofilă care curăţă sângele, antioxidanţi, minerale şi vitamine.

Şi mai sunt şi săţioase datorită fibrelor pe care le conţin în cantitate mare", spune nutriţionistul Oana Tirpan.

Alte alimente care trebuie consumate zilnic sunt leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte), pentru aportul lor de proteine. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, şi mai bine, în combinaţie cu cereale integrale (orez, paste, hrişcă, quinoa, fulgi de ovăz şi secară, pâine integrală). Combinaţia dintre leguminoase şi cereale este una reuşită nutriţional, pentru că împreună formează proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci când nu se consumă produse de origine animală.

Nu în ultimul rând, pe listă trebuie să se afle oleaginoasele (nuci, migdale, seminţe de susan, de floarea soarelui, de cânepă), pentru aportul lor de grăsimi sănătoase, iar unele dintre acestea pot fi transformate în lapte delicios care să îl înlocuiască pe cel animal, servit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale, câteva fructe uscate şi câteva nuci (sau migdale, seminţe, sâmburi cruzi).

Alte surse de grăsimi bune mai sunt avocado şi nuca de cocos.
Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole, se poate adăuga în salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe pâine în loc de untul animal la micul dejun, cu dulceaţă fără adaos de zahăr.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod