Ce alimente poți consuma după data de expirare?

E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
Dacă până acum aruncai foarte des alimentele după ce trecea data de expirare, să știi că nu ești obligată să renunți la ele imediat. În funcție de tipul alimentului poți lua măsuri pentru a-l consuma în siguranță, chiar dacă deja a trecut termenul lui.
Nu este cazul să consumi alimente care te pot îmbolnăvi sau care îți vor provoca probleme digestive, dar poți face economii importante dacă nu lași data de expirare să te facă să arunci totul fără să te gândești de două ori. Nu te lăsa intimidată de etichete, ci învață să selectezi ce arunci și ce păstrezi în cămară sau la rece.
Principalul inconvenient este că nu se intrepretează corect semnificația datei de expirare. Majoritatea persoanelor consideră că după ce a trecut data respectivă alimentul în cauză devine necomestibil, dar acest lucru nu se aplică întotdeauna. De fapt, etichetele sunt un indicator al prospețimii alimentelor și în cele mai multe cazuri nu se vor strica și nici nu vor deveni nocive după data marcată pe ambalaj, dar nu vor avea un gust la fel de intens. Când te uiți la un aliment pentru care a trecut data de expirare trebuie să folosești regulile obișnuite pentru a-ți proteja sănătatea.
Dacă miroase ciudat, a putrezit sau îți dă de bănuit în orice alt mod nu-l consuma.

 
Iată ce alimente poți consuma după data de expirare:

 
1. Brânza

Brânza maturată nu se va strica dacă a trecut data specificată pe ambalajul ei. Chiar dacă vezi mucegai poți tăia partea afectată, iar restul brânzei va avea aceleași proprietăți nutritive.

 
2. Cerealele

Deși ar putea să aibă un gust mai puțin dulce, cerealele la cutie pot fi păstrate destul de mult timp după ce a trecut data de expirare. Dacă le păstrezi într-un loc răcoros și uscat le vei putea consuma 5-6 luni după ce au expirat. Data viitoare când vezi cerealele tale preferate la ofertă specială nu ezita să iei mai multe cutii pentru că nu trebuie să-ți faci griji că nu vei apuca să le consumi în timp util.

 
3. Pastele

Pastele uscate au de obicei un termen de valabilitate de aproximativ 2 ani, dar vor ține mai mult decât atât pentru că nu au deloc apă. Depozitează-le într-un loc uscat și răcoros pentru a le putea folosi o perioadă îndelungată.
Pastele proaspete conțin apă și se vor strica mai ușor, dar le vei putea folosi cel puțin 2-3 săptămâni după data de expirare. Ghidează-te cu ajutorul mirosului pentru a decide dacă să gătești cu ele.

 
4. Pâinea

Este posibil să devină mai tare sau sfărâmicioasă, dar pâinea poate fi consumată în siguranță după data de expirare. Dacă are un miros acru nu o consuma, iar dacă observi mucegai taie partea afectată din franzelă. Pâinea veche este ideală pentru prepararea crutoanelor sau a feliilor crocante de pâine prăjită, așa că nu te grăbi să o arunci.

 
5. Iaurtul

Gata cu borcanele de iaurt pe care le arunci deși ai consumat numai jumătate din cantitate. Iaurtul deschis va rezista 3-4 zile după data de expirare, iar dacă nu l-ai început poate fi consumat în 1-2 săptămâni după ce expiră.
Dacă nu miroase ciudat și nu observi mucegai îl poți folosi liniștită pentru un smoothie sau alături de porția de cereale de dimineață.

 
6. Chips-urile

La fel ca și pâinea, chips-urile vor deveni mai uscate și se vor rupe foarte ușor după ce au expirat, dar pot fi consumate în continuare. O pungă deschisă de chips-uri va ține 3-4 săptămâni după data de expirare, iar dacă nu ai deschis-o încă poți consuma chips-urile chiar și cu 4-5 luni mai târziu.

 
7. Ciocolata

Știi stratul albicios care se formează la suprafața ciocolatei? Nu este mucegai, ci un produs secundar al grăsimilor sau tipului de îndulcitor din ciocolată și nu vei avea nicio problemă dacă îl consumi. Dacă păstrezi ciocolata într-un loc răcoros o poți savura timp de câteva luni după data de expirare, dar pentru că este de obicei irezistibilă șansele să țină atât de mult sunt reduse.

 
8. Condimentele

Te deranjează să arunci mereu borcanele de ketchup, maioneză sau sos barbecue pentru că nu reușești să le folosești complet înainte de data de expirare? Ei bine, nu trebuie să te lași ghidată numai de acea dată, ci și de felul în care miros. Dacă nu simți nicio aromă ciudată le poți consuma fără griji timp de câteva săptămâni după ce au expirat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată