Gătește mai des cu ulei de avocado: beneficii și 2 rețete aromate

Deși nu este încă foarte popular în bucătărie, uleiul de avocado apare din ce în ce mai des în rețete datorită beneficiilor pentru sănătate și gustului deosebit pe care îl adaugă la fiecare utilizare. Află de ce ar trebui să-l lași să pătrundă și în bucătăria ta.
L-ai văzut pe rafturile magazinelor dar nu l-ai încercat până acum? Uleiul de avocado îți poate aduce avantaje importante pentru protecția organismului, iar gustul nou te va face să-l utilizezi cu mult entuziasm.

 
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului frecvent de ulei de avocado:

 
1. Reducerea simptomelor artritei

Artrita este o afecțiune caracterizată prin inflamarea încheieturilor. Osteoartrita, care se manifestă prin deteriorarea cartilajului de la nivelul încheieturilor, este cea mai frecvent diagnosticată formă de artrită. În cadrul unui studiu realizat în 2015 s-a constatat că nutrienții din componența uleiului de avocado și soia pot reduce durerea și amorțeala specifice osteoartritei. În plus, efectul analgezic este foarte accentuat în cazul pacienților diagnosticați cu osteoartrită la nivelul genunchiului sau șoldurilor.

 
2. Protecția ochilor

Uleiul de avocado conține luteină, un carotenoid care se regăsește în mod natural la nivelul ochilor. Luteina este un antioxidant esențial pentru protecția sănătății oculare, iar consumul frecvent al acestui nutrient reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.
Organismul nu poate produce singur luteină, dar o porție de ulei de avocado te va ajuta să previi problemele pe termen lung.

 
3. Creșterea colesterolului „bun” de tip HDL

Potrivit specialiștilor, utilizarea uleiului de avocado are beneficii importante pentru sănătatea inimii. Efectele acestui ulei au fost comparate cu beneficiile uleiului de porumb, măsline și cocos, constatându-se că este foarte eficient pentru creșterea valorii colesterolului „bun” de tip HDL. De asemenea, scade nivelul total al colesterolului și al colesterolului „rău” de tip LDL. În plus, reglează și diminuează tensiunea arterială, precum și nivelul trigliceridelor.

 
4. Prevenirea inflamării pielii în cazul afecțiunilor dermatologice

Uleiul de avocado conține o cantitate ridicată de antioxidanți și este un tratament util pentru pielea uscată, inflamată și care se descuamează sau formează cruste. S-a constatat că este un remediu rapid pentru eczemă și psoriazis, diminuând și simptomele rozaceei.
Dacă intenționezi să-l folosești și tu este indicat să-l testezi cu 48 de ore înainte pe o porțiune de piele pentru a te asigura că nu apar reacții alergice.

 
5. Prevenirea gingivitei

Gingivita se caracterizează prin înroșirea, umflarea și inflamarea gingiilor, iar consecințele vor fi deteriorarea țesuturilor și a osului maxilarului din apropiere și respirația urât mirositoare. Potrivit specialiștilor, componentele din uleiul de avocado pot bloca formarea proteinelor care cauzează distrugerea țesuturilor, inflamațiile și pierderea dinților.

 
Rețete cu ulei de avocado

 
1. Maioneză cu ulei de avocado

 

Ingrediente:
- 3 gălbenușuri;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- o lingură de apă;
- ½ linguriță de sare de mare;
- 1 ½ ceașcă de ulei de avocado.
 
Cum se prepară:
Mixează gălbenușurile cu apa și sucul de lămâie, apoi adaugă sarea. În continuare toarnă câte puțin ulei, amestecând tot timpul.
Pune maioneza la rece, într-un borcan de sticlă cu un capac etanș. O poți păstra până la 7 zile. Servește câte 2 linguri de maioneză cu preparatele care îți plac.

 
2. Creveți picanți cu ulei de avocado

 

Ingrediente:
- 800g de creveți curățați;
- ¼ linguriță de sare Kosher;
- o linguriță de zahăr brun;
- ½ linguriță de chimen;
- o lingură de pudră de chili;
- ½ linguriță de oregano;
- ½ linguriță de coriandru măcinat;
- 2 linguri de ulei de avocado;
- felii de lime.
 
Cum se prepară:
Combină creveții cu zahărul și sarea, apoi adaugă chimenul, pudra de chili, oregano și coriandrul. Amestecă bine până când toți creveții au un strat uniform de condimente. Pune o lingură de ulei de avocado într-o tigaie, apoi rumenește jumătate din cantitatea de creveți. Folosește a doua lingură de ulei pentru restul de creveți.
Lasă la scurs și servește cu felii proaspete de lime.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod