Beneficiile borșului. De ce ar trebui să-l bei în fiecare zi

Beneficiile borșului. De ce ar trebui să-l bei în fiecare zi

Borșul se numără printre preparatele tradiționale nelipsite din bucătăria românească, fiind folosit pentru a acri ciorbele.
Deși în prezent nu sunt multe gospodine care prepară borș natural în casă, în trecut era de neconceput ca o familie să nu aibă propria rezervă de borș. 

Beneficiile borșului sunt recunoscute de sute de ani, fiind un remediu natural la care oamenii apelau pentru a trata diferite probleme de sănătate. În prezent, beneficiile borșului sunt dovedite științific, în special datorită conținutului de probiotice, bacterii „bune” care sunt indispensabile pentru sistemul digestiv.

Citește și: Cum recunoști legumele proaspete


Borșul este obținut prin fermentarea tărâțelor de grâu, împreună cu mălai, uște și apă. Uștele sunt amestecul fermentat păstrat de la borșul preparat înainte, care au rolul de cultură starter pentru fermentare.
De aceea, se păstrează întotdeauna un borcan cu uște de fiecare dată când se face borșul.

Beneficiile borșului: Este o sursă excelentă de vitamine și minerale


Pentru că este obținut din tărâțe de grâu care sunt fermentate, borșul conține cele mai multe vitamine și minerale prezente în acestea. Tărâțele nu sunt altceva decât învelișul bobului de grâu, partea exterioară a grâului care conține cea mai mare concentrație de vitamine și minerale. Reprezintă 14% din bobul de grâu și din păcate, sunt eliminate în procesul de obținere a făinii albe, fiind irosiți astfel nutrienți esențiali. 

Tărâțele conțin 100% fibre, substanțe care au rolul de a regla tranzitul intestinal. Conținutul de vitamine și minerale al tărâțelor de grâu este impresionant.
Sunt bogate în vitamine din complexul B, precum B1, B2, B3, B5, B6, B8 sau B9, vitamina D, vitamina C, în minerale așa cum sunt potasiul, magneziul sau calciul, conțin aminoacizi, enzime și oligoelemente.

Cei mai mulți nutrienți din tărâțe se păstrează în borș, în urma macerării și fermentării.

Beneficiile borșului: Conține probiotice care au numeroase beneficii pentru sănătate


În sistemul digestiv trăiesc miliarde de bacterii care au un rol esențial pentru sănătatea organismului. Acestea au rolul de descompune alimentele digerate și de a ajuta intestinele să absoarbă nutrienții. Probioticele, bacteriile „bune” care se găsesc în anumite alimente, contribuie la îmbogățirea și refacerea florei intestinale.
Alimentele care conțin probiotice sunt de obicei alimente fermentate precum iaurt, brânză fermentată, murături, varză murată, kimchi (varză murată în stil coreean) sau kombucha (ceai fermentat). Printre ele se află și borșul, o sursă ieftină și la îndemână de probiotice.

Efectul probioticelor asupra organismului nu se rezumă doar la buna funcționare a sistemului digestiv. Studiile au arătat că probioticele contribuie la menținerea greutății optime și influențează starea de spirit. Unele cercetări au asociat problemele florei intestinale cu apariția depresiei.

Beneficiile borșului: Te ajută să slăbești


Există numeroase diete drastice care promit că vei slăbi rapid. Printre ele se numără și dieta cu borș, care presupune consumul unei cantătăți reduse de alimente și înlocuirea lor cu o cantitate impresionantă de borș în fiecare zi.
Astfel de diete nocive nu îți oferă rezultate pe termen lung și pot avea consecințe grave asupra sănătății.

Borșul poate fi inclus într-un regim echilibrat de slăbit, ca o alternativă pentru băuturile bogate în calorii, așa cum sunt sucurile sau băuturile alcoolice. Pentru că oferă un plus de probiotice și fibre, borșul te ajută să slăbești și să-ți menții greutatea optimă. Bea în fiecare zi două, trei pahare cu borș, care să completeze o dietă echilibrată. 
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod