Studiu: Număratul caloriilor, o operaţiune inutilă care nu te ajută să slăbeşti

Dacă până acum credeai că număratul caloriilor este cea mai sigură cale ca să slăbeşti, cercetătorii demonstrează că acest obicei este absolut inutil. Află de ce nu merită să-ţi baţi capul cu ele!

Obiceiul de a număra caloriile pe care le consumi la o masă este considerat unul sfânt atunci când îţi doreşti să slăbeşti. Însă, lucrurile nu stau chiar aşa, iar argumentele aduse de o echipă de cercetători atestă faptul că nu merită să te stresezi cu acest obicei, deoarece numărul caloriilor trecute pe ambalaj poate să te înşele foarte uşor.

Explicaţia este aceea că fiecare organism în parte digeră diferit alimentele ingerate, în funcţie de tipul bacteriilor care se regăsesc în intestin. De asemenea, modul în care sunt gătite alimentele, cât şi metabolismul fiecărei persoane au un rol definitoriu în modul în care sunt absorbite caloriile.


Nici eticheta ambalajelor nu este de încredere

Astfel, că dacă pe o porţie de migdale (28 grame) scrie că ar conţine 170 de calorii, este posibil ca organismul să absoarbă doar 129 de calorii, arată un studiu apărut în publicaţia "Scientific American" şi citat ziarul britanic DailyMail.

Însă, pericolul este ridicat la alimentele procesate din comerţ (cum ar fi cerealele care conţin zahăr rafinat), deoarece acestea pot să conţină mai multe calorii decât numărul afişat pe eticheta nutriţională.

Prin urmare, calcularea numărului de calorii ţinând cont de ceea ce este scris pe ambalaj nu te va ajuta să slăbeşti, avertizează specialiştii.

Soluţia eficientă pentru a slăbi

În schimb, cea mai bună abordare ca să scapi de kilograme ar fi aceea de a consuma doar alimente proaspete, legume/fructe/verdeţuri/nuci crude şi cereale integrale. Aceste alimente se digeră mai lent, eliberând constant energie şi favorizând o absorbţie mai mică de calorii.

De asemenea, caloriile din alimentele gătite sunt absorbite în mod diferit, în funcţie de bacteriile care se regăsesc în intestin.
Persoanele care suferă de obezitate pot să aibă mai multe bacterii care favorizează o absorbţie mai ridicată a caloriilor, susţine biologul Rob Dunn, profesor la Universitatea de Stat din North Carolina.

6 sfaturi ca să reduci caloriile fără bătăi de cap, recomandate de celebrul Dr. Oz:

1. Cerealele dulci de la micul dejun trebuie înlocuite cu amestecurile de cereale integrale (fulgi de ovăz, fulgi de secară, stafide, alune crude)
2. Înlocuieşte îngheţata din comerţ cu bananele congelate
3. Înlocuieşte dulciurile cu un mix de nuci, fructe uscate şi ciocolată neagră
4.

Înlocuieşte maioneza cu sosul salsa sau pasta de avocado
5. Omleta hipocalorică cu un ou întreg şi ceapă, ardei, ciuperci, spanac, pătrunjel sau orice ingrediente preferi.
6. În loc de sucuri carbogozoase bea limonadă cu puţină miere de albine naturală. 

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ionica pe 28 Aug 2013, 21:52
    comentariu

    eu cred ca sfaturile Doctorului OZ sint bune

    0
    1

  • aurelia pe 26 Aug 2013, 15:18
    calori

    Buna,Alexandra pe ce se bazeaza comentariul tau?Nu esta o intrebare ironica dar si mie imi place sa stiu cum se fabrica iaurturile si alte chestii care un stiu daca sunt asa de sanatoase cum spun comerciantii.De ce spui ca orice iaurt cu fructe inseamna cáncer?

    1
    0

  • alexandra pe 26 Aug 2013, 10:31
    sfaturi stupide!

    Activia cu fructe? Orice iaurt cu fructe inseamna cancer. Nu sunt fructe in iaurt, ci laturi! Si cred ca oricine stie cum se obtine 0%grasime din produse, ca nu mai ramane nimic din produsul ala dupa ce i s-a scos tot ce era benefic. Ramane doar aracetul. O banana e foarte sanatoasa. Daca are zaharuri si calorii nu inseamna ca nu-l putem consuma. Banana are si nutrienti, e o buna gustare, zaharurile sunt naturale, nu procesate. N-o sa mancam doar frunze de patrunjel toata ziua, pentru ca alea nu au calorii!

    6
    2

  • Nela pe 26 Aug 2013, 09:57
    Sugestie

    Cred cä nici banana nu e indicatä ca inghetzatä. Are suficiente calorii. Eu inghetz iaurt Activia cu fructe, 0% gräsime, si e o inghetzatä perfectä - delicioasä. Iar in loc de maionezä, iaurtul färä calorii e f. gustos

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod