Dr. Bilic: 10 reguli de bază pentru succesul dietei

Nutriţionistul Mihaela Bilic îţi dezvăluie cele mai importante reguli de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus. Dietele restrictive nu sunt o soluţie, află ce anume trebuie să faci!

Nutriţionistul Mihaela Bilic îţi dezvăluie cele mai importante reguli de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus. Dietele restrictive nu sunt o soluţie, află ce anume trebuie să faci!

 

Organismul nostru funcţionează după reguli clare, iar prioritatea noastră ar trebui să fie cum să-i dăm ce trebuie atunci când trebuie. Şi pentru că e mai uşor să previi decât să vindeci, ia măsuri împotriva fiecăruia din “motivele” care te împiedică să respecţi un mod de alimentaţie sănătos şi echilibrat.

Slăbitul, mai ales prin diete foarte restrictive şi de scurtă durată, nu face decât să ducă la un dezechilibru major al metabolismului şi, culmea, în final kilogramele pierdute pe cântar să fie doar în mică măsură din grăsimea de depozit.1. Alimentaţia trebuie să fie fracţionată în 3 mese/zi: micul dejun, prânzul şi cina, cu 1-2 gustări.


2. Fiecare masă trebuie să conţină alimente cu indice glicemic mic (tip pâine, paste, orez, cartof), care te ajută să te simţi sătulă până la următoarea masă şi constituie substratul energetic pentru „topirea” grăsimilor de depozit: lipidele ard în focul glucidelor.

 

3. Mânâncă la fiecare masă un aliment cu amidon (o felie de pâine), care ţine de foame şi te ajută să rezişti la pofta de dulciuri.


4. Legumele, în special cele crude, sunt permise în cantitate nelimitată.


5. Fructele sunt limitate la 1-2 bucăţi/zi. ATENŢIE: fructele sunt naturale, sănătoase, dar sunt dulci şi îngraşă.


6. Proteinele (tip carne, peşte, ou) sunt recomandate la fiecare masă.


7. Grăsimile animale sau vegetale sunt reduse drastic, pentru că ele reprezintă sursa cea mai simplă de exces caloric (au 9 calorii/gram) şi astfel din clasa de alimente trec la cea de condimente, pentru că pot fi utilizate doar în cantitate foarte mică (ex: 1 lingură de ulei de măsline sau de smântână).


8. Produsele lactate concentrate tip caşcaval, brânză topită, datorită conţinutului ridicat de grăsime (30-80 %) vor fi evitate şi înlocuite cu produse lactate slabe tip iaurt, lapte, brânză vaci sau brânzeturi cu conţinut foarte slab de grăsime (sub 15 %).


9. Din punct de vedere practic dieta nu trebuie să conţină o listă de alimente interzise, ci o listă bogată de alimente permise şi în ce cantităţi.


10. Din punct de vedere psihologic trebuie evitată cântărirea alimentelor şi numărarea caloriilor, cel mai simplu fiind ca alimentele să se împartă în 3 categorii:

 • alimente ce pot fi consumate zilnic – carne slabă, peşte, legume proaspete, lapte şi iaurt degresat, brânzeturi slabe;
 • alimente permise în cantitate limitată, dar obligatorii: amidon şi făinoase (pâine, orez, paste, porumb), legume cu amidon (cartofi, mazăre, fasole), mezeluri slabe, ouă, brânzeturi fermentate, unt şi ulei vegetal, fructe;
 • interzise: grăsimi, tocături, patiserie, dulciuri, alcool.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • lucia pe 20 Iul 2012, 21:00
  cartof si paste??

  Astea au indice glicemic de la 70 in sus indiferent de modul de preparare. Deci?... Si mai remark inca o "spusa" a celebrei nutritioniste Bilic: a schimbat cetegoricul "strict 3 mese pe zi" din alte articole ale domniei sale in " plus 2 gustarele". Zic din nou: deci?

  0
  0

 • imblanzitoruldelei pe 24 Feb 2011, 16:05
  parerea mea

  e cam dificil sa tii dieta cu atatea patiserii si dulciuri...

  0
  0

 • diana pe 23 Feb 2011, 18:35
  iata ceva ce nu am mai auzit...

  fructele ingrasa? .....:|

  0
  2

 • Daissy pe 23 Feb 2011, 14:01
  dieta..

  Acest articol se refera si la barbati? Citesc si ei asa ceva? Studiile de dieta sunt diferite pentru barbati si femei? Au si barbatii nevoie de dieta, de putina disciplina, de miscare pentru frumusete, pentru viata mai usoarta si mai indelungata, pentru o viata de familie mult imbunatatita sau nu? Astfel de stiri sunt doar pentru femei? Ele sunt "veriga slabă" ? Barbatiiu sunt perfectii sau doar sexul "tare" câteodata?

  1
  0

 • ildiko pe 23 Feb 2011, 13:21
  indice glicemic

  Ai dreptate Cristina. Vezi tabelul lui Montignac. Eu fac dieta lui, doar alimente cu indice glicemic mic cam de o luna, si am slabit frumos 2.5 kg. Sunt multumita.

  2
  0

 • Mihaela pe 23 Feb 2011, 12:44
  Dieta

  Dieta este ceea ce noi mancam, iar nutitia ce corpul nostru are nevoie. Nu putem lua toti nutientii necesari organismului doar din alimente. Atentie si la ce tip de alimente si ce tip de fructe consumam. Despre nutienti cand vorbim? mai ales daca vorbim si despre controlul greutatii.Mezeluri ? Nici vorba

  2
  0

 • kacso cristina pe 23 Feb 2011, 08:24
  indice glicemic

  cred ca s-a produs o eroare la punctul 2 scrie ca painea ,orezul cartoful sunt alimente cu indice glicemic mic. dupa cum se stie doar painea integrala are indice glicemic scazut , pe cand cartofii fierti au indicele glicemic dublu al painii integrale.

  8
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod