Dieta Atkins: o tinem sau nu?

Dupa ce a adunat destule aprecieri, dar si critici peste ocean, regimul Atkins a debarcat si in Europa unde a facut mare valva. Este vorba de o dieta bazata pe un continut scazut de glucide care isi propune sa asigure necesarul energetic mai ales din grasimi si proteine.
Teoria conform careia cauza supraponderalitatii se naste din excesul de insulina a luat nastere in anii '70 cand doctorul cardiolog Robert C. Atkins publica prima dieta "Low Carb" intitulata "Dr Atkins' New Diet Revolution".


Cine poate sa o urmeze?

Specialistul nostru, biolog-nutritionistul Livia Nena recomanda dieta Atkins "persoanelor tinere, sanatoase si care vor sa slabeasca intr-un timp mai scurt. Regimul poate fi tinut o saptamana, maxim 2 saptamani. Insa, este interzisa persoanelor care sufera de boli cronice sau de diabet".


Cum functioneaza?

Dieta Atkins cuprinde 4 faze:

1. Inductia - trebuie urmata cel putin doua saptamani. In acest timp dieta impune limitarea aportului de glucide care nu trebuie sa depaseasca 20 de grame pe zi.
Astfel, se interzic toate alimentele bogate in carbohidrati: paine,orez, paste, cereale, dulciuri, cartofi, dar si legume: fasolea uscata si mazarea, fructele dulci si laptele. Se pot consuma in schimb carnea rosie, pieptul de pui, branzaturi, peste, oua, legume cu un continut glicemic scazut. In aceasta prima faza, organismul se obisnuieste sa arda grasimile si sa stabilizeze glicemia.

2. Scaderea in greutate - in aceasta faza creste cu moderatie aportul de glucide. Consumul de carbohidrati creste cu 5 grame pe saptamana pana cand se ajunge la nivelul critic de carbohidrati, ceeea ce inseamna 25 - 50 g, in functie de persoana. Si acum sunt interzise painea, pastele, cerealele si dulciurile.

3. Pre-mentinerea greutatii - cand se ajunge la greutatea dorita, se poate incepe aceasta faza.
Se recomanda cresterea aportului de carbohidrati cu 10 g pe saptamana. In aceasta faza trebuie sa se piarda in greutate aproximativ 500 g pe saptamana. Scopul ei este de a pregati corpul pentru cea de-a patra faza.

4. Mentinerea greutatii - daca ai ajuns in acest punct, inseamna ca iti cunosti propriul corp datorita fazei anterioare si esti constienta de cantitatea de carbohidrati necesara pentru mentinerea greutatii la un nivel normal. Foarte multe persoane trebuie sa limiteze aportul de glucide si in aceasta faza si sa consume intre 60 si 70 g pe zi.


Meniul traditional pentru o zi de dieta Atkins

Mic dejun: Oua si sunca; o cafea cu lapte
Gustare: 2-3 felii de sunca
Pranz: piept de pui si 170g de salata
Cina: 80g de spanac cu sunca

Valoare nutritionala: 1200 - 1300 calori; 130 g proteine; 80 g grasimi; 5 g carbohidrati; 4 g fibre.

Pentru tonifierea organismului, biolog-nutritionistul Livia Nena recomanda in timpul regimului: suplimentele pe baza de vitamine si minerale.
Pe de alta parte un avantaj al acestei diete este ca "persoana care o urmeaza nu este lipsita de energie, deoarece elementul esential al meniului este proteina. Aceasta este un fel de garnitura a doua, indeplinind cu succes rolul energetic", explica specialistul.


Cat trebuie tinuta dieta Atkins?

Ca toate dietele Low Carb (sarace in carbohidrati), Atkins nu este recomandata pe termen lung pentru ca:
  • Prea multe proteine incarca ficatul si rinichii;
  • Aportul de carbohidrati este prea scazut. Numai pentru functionarea normala a sistemului nervos central este nevoie de 120 g de carbohidrati;
  • Poate cauza constipatie, insomnie, hipercolesterolemie sau boli vasculare;
  • Se ard cu precadere grasimile si organismul va produce corpi cetonici, deoarece creierul este in imposibilitatea sa foloseasca grasimile in scop energetic.
    Aceste substante sunt responsabile de simptome precum greata, ametelile, oboseala si, in cazurile extreme, coma.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lucia pe 28 Mai 2011, 20:23
    nadin, esti amuzanta

    draga mea fetita, aici nu se dau meniuri ca la piata si in plus ce nu iti e clar la regimul asta ca e mai simplu decat oricare altul, carne...oua....peste...branza uscata....si primele 2 saptamani cam 2 cesti de salata de legume verzi crude-zilnic.

    0
    2

  • dorca pe 8 Mai 2009, 16:08
    simo

    eu am inceput dieta de azi sper sa mearga.va tin la curent,pupici

    0
    0

  • nadin pe 23 Sep 2008, 11:56
    Buna

    Eu am 22 ani si 85 kg la numai 165 cm, kg-mele in plus le-am luat in timpul sarcinii, as dori sa scap de cel putin 15 kg. Va rog sa-mi faceti un meniu pentru 2 saptamani, daca se popate. Mersi mult!

    0
    0

  • stamin Ela pe 22 Sep 2008, 15:20

    Am tinut 6 zile dar m-am oprit deoarece aveam simptome de greata, ameteli si constipatie. Consider ca totusi m-a ajutat pentru ca nu mai beau cafeaua cu zahar, am renuntat la dulciuri si paine. Am reintorudus in alimentatie fructe si legume si sper sa slabesc in continuare.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod