Afectiunile prostatei schimba viata barbatului

In perioada 15-19 septembrie 2008, cu ocazia Saptamanii Urologice, Asociatia Europeana de Urologie (EAU) promoveaza la nivel european importanta investigatiilor, diagnosticului si a tratamentului in cele mai frecvente afectiuni urologice.
1. Afectiunile prostatei (hiperplazie benigna de prostata, cancer de prostata,  prostatite etc.) - 15 septembrie 2008;
2. Incontinenta urinara -17 septembrie 2008;
3. Disfunctia erectila -19 septembrie 2008.

Asociatia Romana de Urologie (membru cu statut juridic al EAU) gestioneaza implementarea acestei campanii la nivel national prin simpozioane, mese rotunde cu discutii interactive, interventii in mass-media (scrisa si audio-vizuala), editarea si difuzarea de brosuri informative pentru publicul larg pe aceste tematici.

In toate marile orase universitare au loc simpozioane si discutii pe margina acestor probleme.


Patologia prostatica reprezinta la nivel mondial o problema de sanatate publica. Datele epidemiologice, furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, confirma aceasta realitate, plasand adenomul si cancerul de prostata pe primul loc intre tumorile barbatului. Incidenta acestor boli atinge un procent de 80% din populatia masculina aflata in decada 8 de viata. La barbatul tanar predomina insa afectiunile inflamatorii, asa numitele prostatite, boli ce afecteaza sever calitatea vietii acestora.


Statisticile internationale raporteaza un grad de afectare de 40% din populatia masculina, aflata sub varsta de 50 ani. Simptomatologia urinara joasa( urinari frecvente, dificultate la mictiune, jet urinar slab, evacuare vezicala incompleta, imposibilitatea urinarii etc.) reprezinta principalul motiv de prezentare la medic al pacientilor cu tulburari clinice induse de patologia prostatei.  Aceste simptome nu pot preciza diagnosticul, dar constituie un adevarat semnal de alarma deopotriva pentru pacient si medic.

Examenul fizic, insotit obligatoriu de tuseul rectal, ecografia prostatica si determinarea antigenului specific prostatic (PSA) sunt doar cateva parghii pe care urologul le are la dispozitie in stabilirea diagnosticului de certitudine. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod