Transmite-i copilului placerea de a citi

Afla cum il poti ajuta sa indrageasca lectura
Iti amintesti de cartile copilariei, de basmele si povestile nemuritoare, pe care le citeai cu atat drag si pasiune? Iti amintesti cum asteptai cu nesat iarna, la gura sobei, sa iti citeasca bunicul povesti cu zmei, feti frumosi si arlechini? Parca aceste vremuri au apus, cel putin pentru noua generatie de copii...

Cartile au fost inlocuite de jocurile pe calculator, filmele de la televizor si ce sa mai vorbim despre vizitele la biblioteca?

Pentru ca tu ai un rol important in educatia micutului tau, il poti ajuta pe acesta sa indrageasca lectura.
Deseori se intampla ca prichindelul tau sa fie plictisit sau chiar furios atunci cand trebuie sa citeasca o carte pentru scoala, dar tu ii poti transmite placerea de a citi. Cum? Iata cateva sfaturi:

Propune-i o lectura interesanta


Inainte sa ii oferi carti care sa il captiveze, trebuie sa tii cont de varsta si pasiunile copilului. Propune-i povesti sau carti de aventuri cu eroii preferati, cu care el s-ar putea identifica. Astfel, micutul va fi captivat si va dori sa stie mai multe despre acestia.
Nu uita sa ii oferi carti pline de ilustratii si desene, pentru a-i atrage si mai mult atentia asupra lecturii si pentru a-i trezi curiozitatea si interesul.

Potrivit unui studiu realizat in 2008 in SUA, o viata sanatoasa si o alimentatie cat mai naturala ii poate ajuta pe copiii obezi sa slabeasca. La studiu au participat mai multe adolescente obeze, care au fost impartite in trei grupuri: primul grup nu citea nicio carte, al doilea citea o carte oarecare, iar al treilea grup citea cartea care promova viata sanatoasa, numita "Lake Rescue".

Dupa 6 luni, cercetatorii au descoperit ca fetele care au citit "Lake Rescue" prezentau un procent al scaderii in greutate de  0,71 % din indexul masei lor corporale.
Grupul care a citit o carte oarecare prezenta un procent de 0,33 %, iar grupul care nu a citit nimic a prezentat un procent de doar 0,05 %.

Puterea exemplului


Parintii reprezinta modele pentru copiii lor, mai ales in primii ani de viata. De aceea, daca micutul te va vedea citind, in mod sigur te va imita. Acum este momentul in care il poti implica activ si pe el... Poti incepe prin a citi un ziar sau, atunci cand mergeti impreuna la cumparaturi, citeste etichetele de pe produsele pe care doresti sa le cumperi etc.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pontefex pe 11 Nov 2009, 11:43
    carti

    ha cine mai citeste carti in ziua de azi

    0
    1

  • Georgiana pe 8 Sep 2009, 20:51
    Aventura

    Cartile de aventura cuceresc pe oricine si slava Domnului aveti de unde alege.

    1
    0

  • Violeta pe 8 Sep 2009, 12:07
    Cititul

    buna ziua... eu am un aietel de 11 ani..carecitese dar numai la insistentele mele si ale tatalui sau..nu o face din placere.ca vea el sa citeasca.ce carti imi recomandati sa ii sugerez sa citeasca?? Va multumesc..

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod