Transmite-i copilului placerea de a citi

Important este sa ii cultivi aceasta dorinta de a fi informat, de a dori sa stie lucruri, care il vor ajuta in viitor. Prin citit, copilul tau isi va dezvolta limbajul, creativitatea si imaginatia.

Calculator versus citit


Tot mai multi copii abandoneaza lectura in favoarea jocurilor pe calculator, a televizorului sau a telefonului mobil. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, s-a ajuns la concluzia ca in perioada septembrie-octombrie 2007, in timpul liber, 45% dintre copii se joaca pe video sau pe calculator.
Desi copiii sustin ca folosesc computerul si, in special, Internetul, pentru a se documenta si pentru a le fi mai usor procesul de invatare, studiul CNA a demonstrat ca 50% dintre ei se joaca, iar 47% discuta pe chat-uri.

Cum ii poti transmite placerea de a citi in aceste conditii? Pentru inceput, ii poti cumpara cd-uri care sa contina carti. Daca ii place sa se uite la filme, ii poti cumpara cartile dupa care au fost facute acele pelicule pe care el le indrageste. Este stiut faptul ca aceste lecturi sunt mult mai interesante decat ecranizarile, pentru ca sunt pline de detalii interesante.


Medicul pediatru Anca Cochino te sfatuieste: "Copiii ar trebui sa foloseasca computerul doar 1-2 ore/zi, acest timp sa fie monitorizat atent de catre un adult. Ideal ar fi ca programele utilizate de catre copii sa fie si recreative (jocuri - cat mai pasnice cu putinta!), dar si educative, care sa ii obisnuiasca cu ideea de calculator ca mijloc de a invata lucruri noi, utile, interesante".

Ofera-i o lectura distractiva


Se plictiseste atunci cand citeste? Ce ar fi sa transformati lectura intr-un joc si sa cititi pe roluri? Lasa-l sa fie vocea eroului sau preferat si cu siguranta va fi mult mai incantat de ideea de a citi. Important este si spatiul in care micutul tau citeste.
Ce ar fi sa il scoti in natura sau sa ii creezi un loc relaxant in casa, dedicat lecturii. Puteti organiza seri dedicate cititului, la care sa invitati si alti copii pasionati de citit. Micutul tau va avea posibilitatea sa faca schimb de carti si idei.
 
Din august 2009 pana pe 12 septembrie, postul de radio pentru copii Itsy Bitsy a lansat campania pro-lectura "Citesti si cresti ca-n povesti!". Copiii sunt invitati sa citeasca si sa daruiasca. Cartile pe care micutii le-au citit deja pot fi donate in centre de colectare special amenajate in orasele in care emite Itsy Bitsy.
Afla mai multe accesand Itsybitsy.ro.

Si nu uita! Trebuie sa iti inveti copilul ca lectura este o placere, nu o sarcina!
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pontefex pe 11 Nov 2009, 11:43
    carti

    ha cine mai citeste carti in ziua de azi

    0
    1

  • Georgiana pe 8 Sep 2009, 20:51
    Aventura

    Cartile de aventura cuceresc pe oricine si slava Domnului aveti de unde alege.

    1
    0

  • Violeta pe 8 Sep 2009, 12:07
    Cititul

    buna ziua... eu am un aietel de 11 ani..carecitese dar numai la insistentele mele si ale tatalui sau..nu o face din placere.ca vea el sa citeasca.ce carti imi recomandati sa ii sugerez sa citeasca?? Va multumesc..

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod