Telefonul Copilului, destinat celor aflati in dificultate

"Sunt Ioana si am 14 ani. V-am sunat pentru ca parintii mei ma bat, mai ales mama. Desi mai am inca 4 frati, parintii numai pe mine ma lovesc si imi adreseaza cuvinte jignitoare. Din aceasta...
"Sunt Ioana si am 14 ani. V-am sunat pentru ca parintii mei ma bat, mai ales mama. Desi mai am inca 4 frati, parintii numai pe mine ma lovesc si imi adreseaza cuvinte jignitoare.

Din aceasta cauza am plecat de acasa si locuiesc la rude sau dorm cateodata afara, pe strada.

La scoala nu mai merg din clasa a V-a. Va rog sa ma ajutati!"
. Acesta este strigatul disperat al unei fetite care a sunat la Telefonul Copilului - 116 111.

Cand ai semnalat ultima oara un abuz sau o incalcare a drepturilor unui copil? Stiai ca in Romania 84% dintre copii declara ca sunt batuti de parinti, 47,2% parinti declara ca utilizeaza bataia ca metoda de disciplinare a copilului, in 75% din unitatile de invatamant se inregistreaza fenomene de violenta, iar 48,1% din copiii din institutii afirma ca sunt pedepsiti prin bataie de catre personal? Aceste date au fost oferite publicitatii de catre Asociatia Salvati Copiii, in noiembrie 2008.

Iti este frica sau rusine sa marturisesti o situatie pe care ai vazut-o sau ai trait-o in care au fost incalcate drepturile copiilor? Telefonul Copilului reprezinta un prim pas in rezolvarea acestor cazuri.


Din octombrie 2008, 116 111 a devenit o linie de asistenta, in principal adresata copiilor si parintilor, un serviciu specializat de informare si consiliere in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului. Este gratuit in reteaua Romtelecom, disponibil 7 zile din 7, intre orele 08.00-20.00.

"Ma numesc Diana, am 11 ani si am apelat Telefonul Copilului pentru a va povesti faptul ca Danut, colegul meu de banca, este batut de tatal sau. Cred ca aseara Danut a fost batut foarte rau, deoarece are mai multe rani la nivelul fetei si mainilor.
L-am intrebat ce a patit, insa mi-a spus ca s-a batut cu fratele sau.


Nu l-am crezut, deoarece fratele sau are 8 ani si nu poate sa-i lase astfel de urme. Mai mult decat atat, am vazut si niste pete de sange pe hainele lui. Azi dimineata, Danut, a fost adus la scoala de mama sa si am vazut ca si aceasta avea vanatai pe fata. As vrea sa-mi spuneti cum il pot ajuta pe Danut
." - acesta este un alt apel primit la 116 111.

In Romania, la initiativa Organizatiei Salvati Copiii, au fost introduse doua articole in Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care prevad:

  • Articolul 85, la alineatul 1: "Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijenta";
  • Articolul 90: "Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice forma..."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod