Scapa de chimicalele din mancarea copilului tau!

Substantele chimice, de genul pesticidelor, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, le afecteaza mai ales sistemul imunitar.
Substantele chimice, de genul pesticidelor, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, le afecteaza mai ales sistemul imunitar.
 
Desi le intalnim peste tot, in fructe si legume mai ales, specialistii spun ca exista solutii pentru a te asigura ca mancarea din farfuria copilului tau este, pe cat posibil, „curata”.

Efectele pesticidelor


Medicii recomanda ca, in alimentatia copiilor de pana in 10 ani, cantitatea de chimicale pe care o consuma sa fie cat se poate de redusa. Cum sa faci asta in conditiile in care pesticidele (produsele chimice folosite impotriva daunatorilor) sunt folosite peste tot?
 
Utilizate pe o scara larga in agricultura, ele ajung direct sau indirect, in farfuria noastra si, cel mai grav, in mancarea copiilor.
Toata lumea stie ca fac rau, dar limitarea utilizarii lor este extrem de dificila.

„Organismul fraged al copiilor elimina greu produsele chimice de acest gen”, spune medicul pediatru Camelia Stanescu, care este de parere ca niciun efort nu este prea mare pentru a-i feri pe cei mici, pe cat posibil, de consumul alimentelor cu un continut ridicat de pesticide.

„Contaminarea generala a mediului este un motiv de ingrijorare dar, din pacate, nu tine de omul obisnuit sa faca ceva. Singura solutie este sa le evitam pe cat posibil.
Pesticidele, in general, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, ele afecteaza mai ales sistemul imunitar, astfel ca micutii devin extrem de sensibili in fata oricarui virus. Nu pesticidele singure sunt cele vinovate, dar acestea contribuie esential. Asa ca o mancare cat mai curata, pentru micuti, merita orice sacrificii”, explica medicul pediatru.

Reguli simple pentru o mancare sanatoasa


Conform Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara, 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide. Pe situl Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara sunt prezentate pe larg riscurile la care este supus organismul uman fata de consumul de pesticide, dar si cateva reguli simple prin care putem reduce semnificativ consumul acestora.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • eva pe 17 Iun 2010, 16:07
    punctul 7...vezi sa nu

    Am cumparat pastai din piata.Dupa ce le-am fiert am constat cu dezamagire-desigur ,ca au o aroma foarte puternica de chimicale(le-am aruncat)...Imi doresc enorm sa ma mut la casa,sa-mi cultiv personal legumele si fructele.Tot ce exista in comert la ora actuala in categoria fructe-legume-carne,nu mai prezinta nici o garantie.In goana lor dupa venituri(a producatorilor)nu se mai tine cont de factorul uman,efectiv ii doare-n cot....dar si guvernul la fel.Au ,,inventat" tot felul de agentii care doar sustrageau bani de la stat in mod,,legal" sau drept locuri de munca pt.toate rudele ministrilor,dar nu s-au gandit la ceva serios in legatura cu acest aspect,al pesticidelor folosite excesiv.Nu m-ar mira daca UE i-ar da Romaniei un sut in fund...

    0
    0

  • AristoCat pe 25 Apr 2009, 19:20
    Referitor la punctul 3

    Nu este adevarat ca cea mai mare parte din minerale si vitamine se afla in coaja fructelor, aceasta este o prejudecata pe care nutritionistii au recunoscut-o de curand. Cu putin timp in urma am citit un articol in care se spunea ca in urma ultimelor studii a rezultat ca de fapt pulpa, si nu coaja fructelor detine cele mai multe vitamine si minerale - si intre noi fie vorba, daca te uiti la pulpa si apoi la coaja, care din ele arata mai bogata in toate aceste "calitati"? Pulpa, of course!

    0
    0

  • coralungu pe 3 Apr 2009, 11:51
    despre alimentatie

    Am citit articolul "Scapa de chimicalele din mancarea copilului tau!" si am aflat si eu cateva procedee pentru inlaturarea macar a unor pesticide din alimentatie. Cred ca acest gen de articole "anunturi" , "procedee" sau cum doriti sa le numiti, ar trebui postate in locurile de vanzare a fructelor, carnii si a celorlalte alimente "sa le spunem contaminate" pentru ca mai multe persoane, in special mamici, sa ia cunostinta de ele. Sau la medicul de familie..oriunde pot fi accesate de persoanele care pregatesc masa celor dragi (si in cantine..restaurante...in vazul bucatarilor). In zilele noastre, prea putine gospodine cumpara reviste sau cauta pe internet astfel de sfaturi-poate nici nu stiu ca ar exista asa ceva, (trebuie sa marturisesc, ca nci eu nu aruncam apa de la carne de exemplu), ca sa nu mai spunem de procurarea alimentelor bio. Nici macar cei crescuti la sate nu mai mananca cu adevarat alimente bio...doar pe ici pe colo. Cat despre mainile muncite si batatorite de care pomeniti in articol, sa stiti ca nu prezinta garantie in acest sens. In goana dupa bani, care trebuie sa vina repede, in lipsa unei pensii cumsecade sau a a unui salariu decent, si la tara(sate) se utilizeaza pesticide care sa grabeasca obtinerea produselor, si tot in acest sens se cumpara soiuri tratate cu productivitate mare si in termen scurt: aveti ca exemplu graitor cartofii care se gasesc acum pe piata: mari si plini de apa(deci punctul 7 din lista dumneavoastra nu sta in picioare). Este prea importanta sanatatea generatiei in formare, ca sa poata fi trecuta asa usor cu vederea, trebuie luate masuri pentru a face publice acest gen de informatii. Inchei, prin a va multumi si eu, pentru aceste informatii, (noroc ca am acces la internet si ca inca sunt curioasa din fire ..).

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod