Scapa de chimicalele din mancarea copilului tau!

1. Consuma alimente bio. Este cea mai usoara cale, dar din pacate si scumpa. Produsele biologice, sunt de trei-patru ori mai scumpe decat cele traditionale. Copilul tau merita insa cereale, branza si unt ecologic, de exemplu. Dar, citeste atent eticheta. Nu trebuie sa existe niciun fel de denumire chimica, iar termenul de valabilitate trebuie sa fie mic.

2. Spala temeinic, cu apa din abundenta, legumele (cartofi, morcovii, telina), inainte de a fi curatate.

3. Curata cu o coaja grosa legumele si fructele. Este drept ca in coaja se afla cea mai mare parte din minerale si vitamine, dar din pacate si pesticidele.
Cea mai mare concentratie de substante chimice stocate in legume si fructe se afla in coaja acestora. Cele mai afectate sunt perele, merele, rosiile si cartofii. Oricum, miezul este la randul sau bogat in nutrienti.

4. Fa rosiilor o baie de cateva minte (2-3 minute sunt suficiente), in apa in care ai adaugat putin bicarbonat de sodiu. Are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.

5. Spala portocalele, kiwi si bananele, inainte de a le oferi copilului tau. Poti face un test. Pune in camara o portocala spalata bine si una asa cum ai cumparat-o si vezi ce se intampla in doua zile.
Cea spalata se va strica, cea nespalata nu! Concluzia: coaja portocalei este imbracata intr-o solutie chimica care o face sa reziste mai mult timp pe rafturi.

6. Ofera-i copilului tau doar fructe si legume de sezon. Cele cultivate in extra-sezon sunt stimulate din belsug cu pesticide si alte chimicale, astfel ca si concentratia acestora este crescuta. Regula de aur este: rosii din mai-iunie pana in octombrie, mere cat mai normale ca aspect. Un mar care are o pata este mult mai sanatos decat unul „perfect”. Alege fructe si legume aduse de cat mai aproape cu putinta.
Daca gasesti mere din China si kiwi din Argentina, de exemplu, cu siguranta trebuie sa te gandesti ca, pentru a face fata transportului, au fost din belsug tratate chimic.

7. Cumpara din piata, de la producatorii autohtoni, si verdeata si morcovii si dovleceii. Un secret este sa te uiti la mainile celui care iti vinde produsele. Cu cat sunt mai muncite si batatorite, ai o garantie in plus ca omul si-a mucit singur bunatatile de pe taraba.

8. Cumpara produse din Uniunea Europeana, pentru ca acestea sunt atent si constant verificate in ceea ce priveste concentratia de pesticide inmagazinata in produs.


9. Arunca apa in care pui la fiert carnita – fie ca este vaca sau pui, dupa primele cinci minute de la fierbere. Arunci astfel practic toate adausurile chimice care au ajuns in carne, prin alimentele ingerate de animal.

10. Fereste-te, la randul tau, respectand toate aceste sfaturi, daca alaptezi, pentru ca toate pesticidele, trec in laptele matern.

Citeste si:

Expunerea la pesticide afecteaza creierul

Pesticidele cresc riscul de dezvoltare a bolii Parkinson
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • eva pe 17 Iun 2010, 16:07
    punctul 7...vezi sa nu

    Am cumparat pastai din piata.Dupa ce le-am fiert am constat cu dezamagire-desigur ,ca au o aroma foarte puternica de chimicale(le-am aruncat)...Imi doresc enorm sa ma mut la casa,sa-mi cultiv personal legumele si fructele.Tot ce exista in comert la ora actuala in categoria fructe-legume-carne,nu mai prezinta nici o garantie.In goana lor dupa venituri(a producatorilor)nu se mai tine cont de factorul uman,efectiv ii doare-n cot....dar si guvernul la fel.Au ,,inventat" tot felul de agentii care doar sustrageau bani de la stat in mod,,legal" sau drept locuri de munca pt.toate rudele ministrilor,dar nu s-au gandit la ceva serios in legatura cu acest aspect,al pesticidelor folosite excesiv.Nu m-ar mira daca UE i-ar da Romaniei un sut in fund...

    0
    0

  • AristoCat pe 25 Apr 2009, 19:20
    Referitor la punctul 3

    Nu este adevarat ca cea mai mare parte din minerale si vitamine se afla in coaja fructelor, aceasta este o prejudecata pe care nutritionistii au recunoscut-o de curand. Cu putin timp in urma am citit un articol in care se spunea ca in urma ultimelor studii a rezultat ca de fapt pulpa, si nu coaja fructelor detine cele mai multe vitamine si minerale - si intre noi fie vorba, daca te uiti la pulpa si apoi la coaja, care din ele arata mai bogata in toate aceste "calitati"? Pulpa, of course!

    0
    0

  • coralungu pe 3 Apr 2009, 11:51
    despre alimentatie

    Am citit articolul "Scapa de chimicalele din mancarea copilului tau!" si am aflat si eu cateva procedee pentru inlaturarea macar a unor pesticide din alimentatie. Cred ca acest gen de articole "anunturi" , "procedee" sau cum doriti sa le numiti, ar trebui postate in locurile de vanzare a fructelor, carnii si a celorlalte alimente "sa le spunem contaminate" pentru ca mai multe persoane, in special mamici, sa ia cunostinta de ele. Sau la medicul de familie..oriunde pot fi accesate de persoanele care pregatesc masa celor dragi (si in cantine..restaurante...in vazul bucatarilor). In zilele noastre, prea putine gospodine cumpara reviste sau cauta pe internet astfel de sfaturi-poate nici nu stiu ca ar exista asa ceva, (trebuie sa marturisesc, ca nci eu nu aruncam apa de la carne de exemplu), ca sa nu mai spunem de procurarea alimentelor bio. Nici macar cei crescuti la sate nu mai mananca cu adevarat alimente bio...doar pe ici pe colo. Cat despre mainile muncite si batatorite de care pomeniti in articol, sa stiti ca nu prezinta garantie in acest sens. In goana dupa bani, care trebuie sa vina repede, in lipsa unei pensii cumsecade sau a a unui salariu decent, si la tara(sate) se utilizeaza pesticide care sa grabeasca obtinerea produselor, si tot in acest sens se cumpara soiuri tratate cu productivitate mare si in termen scurt: aveti ca exemplu graitor cartofii care se gasesc acum pe piata: mari si plini de apa(deci punctul 7 din lista dumneavoastra nu sta in picioare). Este prea importanta sanatatea generatiei in formare, ca sa poata fi trecuta asa usor cu vederea, trebuie luate masuri pentru a face publice acest gen de informatii. Inchei, prin a va multumi si eu, pentru aceste informatii, (noroc ca am acces la internet si ca inca sunt curioasa din fire ..).

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod