Ciclismul - un sport fara varsta

Afla cum mersul pe bicicleta poate ajuta dezvoltarea copilului tau

Mersul cu bicicleta este ideal pentru fiecare copil. Chiar si pentru micutul tau! Printre avantaje se numara si faptul ca tonifica multe grupe de muschi, forifica plamanii si ajuta inima sa fie mai puternica.

Mersul pe bicicleta nu necesita un efort considerabil, iar beneficiile sunt multiple. Inainte sa ii achizitionezi un astfel de mijloc de locomotie, trebuie sa tii cont de varsta copilului tau. De exemplu, daca ii achizitionezi o bicicleta la varsta de doi ani, aceasta trebuie sa aiba una sau doua roti in plus, de sustinere. Acestea ii confera siguranta, eliminand orice pericol de rasturnare.

La aceasta varsta, copiii invata sa isi coordoneze miscarile, intre maini si picioare, iar bicicleta este cel mai potrivit instrument care le vine in ajutor.

Acum isi dezvolta vederea periferica, echilibrul, capacitatea de coordonare si orientare in spatiu si invata sa se fereasca de obstacole. Pentru ca este un sport care se desfasoara in aer liber, este foarte benefic pentru organism, datorita interactionarii directe cu natura.

Atentie! Ciclismul nu este recomandat prichindeilor care au probleme cu spatele sau cu genunchii.

Micutul tau nu stie sa mearga pe bicicleta? Invata-l, dar cu mare grija! Intai de toate, echipeaza-l corespunzator. Pune-i o casca, manusi, aparatori la genunchi si coate, incaltari si echipament adecvate.

Potrivit Bhsi.org, trebuie sa stai langa el si, in acelasi timp, sa tii de sa si de ghidon. In acest mod va reusi sa isi mentina echilibrul si va putea pedala.
"Privirea inainte, nu la picioare sau maini!" - nu uita sa ii spui copilului tau asta.

Incet, ia mana de pe ghidon si tine numai de sa. Micutul va pedala si va invata sa tina drumul drept. Urmatorul pas e sa iei mana si de pe sa, dar fara sa te indepartezi prea mult de bicicleta. Copilul tau trebuie sa se simta in siguranta pentru a prinde curaj. Nu va avea nevoie de prea multe astfel de sedinte pentru a invata sa mearga pe bicicleta, iar daca si tu esti pasionata de acest sport, cu siguranta va invata mult mai usor. Puterea exemplului, nu-i asa?   

Pe la varsta de trei ani ii poti inlatura rotile ajutatoare, copilul tau fiind deja apt sa mearga pe doua roti. Dupa varsta de patru ani, ii poti achizitiona micutului tau o bicicleta cu roti de pana la 18 inci, cu aparatori de platic pentru lant, sisteme pentru franare si poate un cosulet in care sa isi puna jucariile. O astfel de bicicleta ar putea costa 300 lei.

Pe masura ce copilul tau creste, va avea nevoie de o alta bicicleta, una mai mare, normal.
Roti de 20-26 de inci, sistem performant de franare si amortizoare pentru partea din spate a bicicletei.

Dupa 14 ani, acest mijloc de locomotie trebuie sa devina si mai performant, iar pretul poate porni de la 500 lei.

De ce are nevoie copilul tau pentru a practica acest sport?

  • - o casca, care are preturi incepand de la 40 lei
  • - manusi - 20-40 lei
  • - jacheta ploaie/termica - 80-200 lei
  • - bidon de apa - 20 lei
  • - incaltari comode

Nu uita de alimentatia micutului tau. Dupa cum ne spune si Florentina Opris, antrenoare de fitness si aerobic, absolut necesari sunt carbohidratii (pe care ii poate asimila din paine, cereale, orez si paste), care ii alimenteaza corpul cu energie si trebuie sa evite prajiturelele, bomboanele sau sucurile acidulate.

Proteinele de care are atata nevoie le poate asimila din pui, curcan, oua, branza, iaurt, fasole uscata si legume.
Si nu uita sa ii administrezi copilului tau o masa separata de fructe crude intre mesele principale!

 

Un articol de Nicoleta Tarantus


 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod