11 septembrie 2001, ziua pe care nu o vom uita niciodată: 45 de imagini impresionante

La 20 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, rememorăm imaginile acelui eveniment care a schimbat lumea pentru totdeauna.

Statele Unite și aliații săi comemorează 20 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. În întreaga ţară vor fi ținute momente de reculegere și vor avea loc mai multe ceremonii în memoria victimelor cele mai sângeroase atacuri teroriste comise în istoria SUA.

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american.

Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie 2001.

Al-Qaida, sprijinită de talibani – o mişcare politică islamică fundamentalistă care a dominat Afganistanul din 1996 până în 2001 – a revendicat rapid atacurile din 11 septembrie. Preşedintele american din acea perioadă, George W. Bush, cu sprijinul Congresului, a ordonat o invazie militară a Afganistanului, pentru a distruge al-Qaida şi a-i îndepărta pe talibani de la putere.

Citește și: Povestea unei imagini-simbol.
Ce s-a întâmplat cu femeia acoperită de praf din fotografia făcută după prăbușirea World Trade Center


Autorităţile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe Osama bin Laden, considerat arhitectul atacurilor din 11 septembrie. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.

Pe 2 mai 2011, o echipă a trupelor de elită SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), omorându-l pe Osama bin Laden şi pe mai mulţi dintre bodyguarzii săi.


Foto: AFP/Mediafax, Hepta, Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod