Trupa de femei care luptă cu arma în mână împotriva braconierilor

Akashinga, unitatea specială de pază formată numai din femei, este pregătită pentru a combate braconajul. De trei ani, acestea luptă cu arma în mână pentru a apăra animalele sălbatice.
Braconajul este o problemă serioasă în multe țări. Dar în unele regiuni din Zimbabwe începe să devină o amintire, datorită unei unități de elită formată numai din femei, numită Akashinga. Misiunea acestora: protejarea animalelor sălbatice de vânătoarea ilegală. Modul în care acționează această trupă a revoluționat lupta contra braconajului.

Curajoasele îi pun pe fugă pe braconieri


Înființată în 2017 de Fundația Internațională Anti-Braconaj (IAPF), unitatea Akashinga (cuvânt care în limba Shona înseamnă "Curajoasele") a contribuit la reducerea cu 80% a braconării elefanților din Parcul Național Lower Zambezi. Cine are prostul obicei de a împușca elefanți în zonă va trebui să le înfrunte și pe aceste războinice. Și va deveni din vânător vânat, pentru că femeile-ranger au arme și sunt antrenate pentru a se impune într-o confruntare.

Akashinga este compusă din femei cu o condiție socială modestă, multe dintre ele supraviețuitoare ale abuzurilor sau agresiunilor sexuale.

Ele patrulează o zonă de 300 de kilometri pătrați, Phundundu Wildlife Area, aflată sub supravegherea IAPF și în care trăiesc nu doar elefanți, ci și alte animale, precum rinoceri și lei.



În prezent, în Zimbabwe trăiesc 85.000 de elefanți. Aceste animale sunt amenințate nu doar direct de braconieri, ci și de capcanele pe care aceștia le lasă în urmă, care pot răni grav sau ucide fauna locală.

Akashinga, creația unui fost soldat din trupele speciale


Unitatea Akashinga nu are întâmplător structura și modul de operare al unei trupe de elită. Această echipă de pază și intervenție a fost înființată de Damien Mander, fost soldat în trupele speciale din Australia și activist antibraconaj.

Mander nu este, însă, adeptul eficienței luptei armate contra vânătorii ilegale; el crede că odată ce comunitatea înțelege avantajele economice ale protejării animalelor sălbatice, braconajul dispare de la sine.

În semn de omagiu pentru realizările acestei unități, National Geographic a realizat un scurt documentar despre Akashinga, difuzat pe 12 august, de Ziua Internațională a Elefantului.

IAPF plănuiește ca până în 2025 să mai angajeze 1.000 de femei în unitatea Akashinga pentru a patrula încă 20 de arii protejate.

Programul nu are beneficii doar pentru mediu, ci și o importantă latură socială, ajutându-le pe femeile care intră în echipă să-și refacă viața, să se simtă utile și să devină exemple pentru comunitățile lor.

Un viitor pentru femeile fără viitor


"Ca femeie, m-am concentrat pe folosirea Akashinga ca instrument de luptă în bătălia mea pentru o viață mai bună. Acum pot să-mi hrănesc copiii și să le plătesc cheltuielile școlare. Mi-am luat permisul de conducere auto, ceea ce este o mare realizare pentru o femeie în Africa! Construiesc și o casă mare pentru copiii mei. Sunt mândră că am viitorul meu", a declarat Petronella Chigumbura, în vârstă de 30 de ani, mamă a doi copii.

La rândul său, sergentul Nyaradzo Auxillia Hoto, în vârstă de 28 de ani, a explicat că vrea să demonstreze că stereotipul că doar bărbații pot deveni rangeri (paznici) este greșit: "La început, comunitatea mea nu credea că o femeie poate fi ranger.

Am reușit să-mi împlinesc visul educațional. Am renunțat la școală cu mulți ani în urmă; acum sunt studentă la fără frecvență la una din universitățile din Zimbabwe, studiez știință, viața animalelor sălbatice, ecolofie și conservare. Am reușit să cumpăr și o bucată de pământ în comunitatea noastră", a spus ea.

Citește și: Departe în pustietate. 12 case izolate, ideale pentru vacanța în pandemie


"Animalele nu ar trebui să sufere sau să simtă durerea de dragul nevoilor și dorințelor noastre. Au dreptul să trăiască și să se bucure de viață. Ele au și o valoare estetică, de frumusețe a naturii, o valoare artistă pe care o consider încântătoare", a adăugat Nyaradzo Auxillia Hoto.

Mai multe informații despre activitatea unității Akashinga sunt disponibile pe Facebook, Twitter, Instagram, YouTube și pe site-ul IAPF. 

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod