Nucile previn aparitia cancerului de prostata

"Suplimentele alimentare pentru prostata sunt un dezastru"


Optimismul exagerat din reclamele la suplimentele alimentare pentru afectiunile prostatei il indeparteaza pe pacient de medic si implicit de stabilirea unui diagnostic corect si adoptarea unui tratament adecvat, sustin specialistii urologi din Romania.

"Pacientul isi autoadministreaza aceste suplimente in ideea de a-si ameliora simptomatologia, insa in acest timp boala evolueaza si el constata ca situatia lui nu se imbunatateste, in final fiind nevoit sa se prezinte la medic. Suplimentele alimentare pentru prostata sunt mici speculatii comerciale care pot sa aiba la un moment dat un mic efect terapeutic ca adjuvanti in tratament, nicidecum ca inlocuitori al acestuia.

Ele nu intra in schemele de tratament pentru afectiunile prostatei, ci sunt incluse in grupa alimentelor, de aceea noi nu le recomandam. Ele sunt practic un dezastru pentru un pacient care nu are un diagnostic corect", afirma conf. dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.

 

 

Ce este prostata?


Potrivit Asociatiei Romane de Urologie, prostata este o mica glanda de marimea si dimensiunile unei castane. Este situata sub vezica urinara si inconjoara portiunea superioara a uretrei - tubul care transporta urina si sperma prin penis.

Glanda prostatica produce un fluid clar si gros care se amesteca astfel cu spermatozoizii pentru a forma lichidul spermatic.

Odata cu inaintarea in varsta, prostata unui barbat poate sa creasca in dimensiune. Fara sa fie ceva anormal, se intampla totusi uneori ca acest lucru sa blocheze fluxul urinar. Asadar, exista cateva probleme cu prostata de care se pot lovi barbatii, in special cei cu varsta peste 40 de ani:

  • hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata, in care este restrictionat fluxul urinar si de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul noptii;
  • prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica.
    Se estimeaza ca 35% dintre barbati se pot confrunta cu prostatita cronica in cursul vietii, iar simptomele prin care se manifesta sunt mictiuni dese si dureroase, scaderea libidoului sau incapacitatea erectila;
  • cancerul de prostata care afecteaza celulele glandei prostatice si pot bloca fluxul urinar. Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului.


De regula, cand exista o afectiune prostatica sunt cateva simptome dupa care te poti ghida si sa te prezinti neaparat la un control medical.

Cele mai frecvent raportate de barbati sunt: dificultati sau durere la urinare; urinari frecvente, in special noaptea; senzatia de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata; prezenta sangelui in urina sau sperma; impotenta. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod