Cancer la gat factori risc

Care sunt factorii de risc pentru cancerul la gât?

Cancerul la gât nu are mereu simptome evidente, dar contează foarte mult să cunoști factorii de risc și să te protejezi din timp împotriva maladiei. Descoperă ce lucruri favorizează apariția acestui tip de cancer și modifică-ți stilul de viață sau mediul în care locuiești ori lucrezi.
Cancerul la gât poate afecta laringele, faringele sau amigdalele, iar riscurile sunt foarte variate. Nu toate pot fi eliminate sau reduse, dar cu siguranță poți conștientiza care sunt lucrurile pe care le poți remedia în următoarea perioadă pentru a evita manifestarea acestei boli.

 
Iată ce factori influențează apariția cancerului la gât:

 
1. Fumatul (inclusiv cel pasiv) și mestecatul tutunului

Nu contează dacă alegi țigările, trabucurile sau mesteci tutun. Cu cât folosești tutunul mai mult timp, cu atât vei avea un risc mai mare de cancer la gât. În cadrul studiilor realizate s-a relevat și riscul pe care îl prezintă fumatul pasiv, fiind esențial să eviți expunerea la fumul de țigară.

 
2. Bolile genetice

Persoanele care moștenesc anumite mutații genetice vor avea un risc foarte ridicat de cancer la gât.
Iată care sunt cele 2 boli care trebuie monitorizate atent:
- anemia Fanconi: este o boală genetică rară, care presupune insuficiența medulară ereditară și apariția problemelor legate de compoziția sângelui, consecințele fiind uneori leucemia sau anemia aplastică. Riscul persoanelor cu această boală genetică de a primi un diagnstic de cancer la gât este foarte ridicat;
- diskeratoza congenitală: această boală genetică poate cauza iritarea pielii, creșterea anormală a unghiilor de la mâini și de la picioare sau anemia aplastică. Persoanele care au diskeratoză congenitală au un risc mare de cancer la gât și cancer oral la o vârstă fragedă.

 
3. Expunerea la substanțe nocive la locul de muncă

Și jobul pe care îl ai poate influența manifestarea cancerului la gât.
Expunerea pe termen lung la praful de lemn, vaporii degajați de vopsea, plastic, produse petroliere sau substanțe chimice utilizate pentru prelucrarea metalelor crește semnificativ riscul de cancer al laringelui.
Azbestul este o fibră minerală care este în centrul dezbaterilor legate de cancerul la gât. Deși expunerea la azbest este o cauză majoră a cancerului pulmonar, există încă rezultate contradictorii în ceea ce privește riscul de cancer la gât.

 
4. Meniul inadecvat

Nutriția deficitară îți poate pune organismul în pericol și contează foarte mult pentru acest tip de cancer. Nu este foarte clar de ce se întâmplă acest lucru, dar conexiunea cu dieta și lipsa de vitamine a fost dovedită în numeroase studii de specialitate.
Redu consumul de alimente procesate și prăjite și include fructe și legume la fiecare masă principală și gustare.
De asemenea, nu trebuie să mănânci multă carne roșie. Alimentele cu un conținut ridicat de nitrați pot dubla riscul de cancer, iar lipsa de acid folic, vitamina C și molibden poate agrava situația.

 
5. Consumul excesiv de alcool

Potrivit specialiștilor, alcoolul reduce capacitatea organismului de a combate mutațiile la nivelul ADN-ului care au drept rezultat manifestarea cancerului la gât. De asemenea, excesul de alcool favorizează carențele de vitamine și minerale.

 
6. Refluxul gastroesofagian

Acidul care provine din stomac și se acumulează în esofag favorizează senzația de arsuri la stomac și crește riscul de cancer de esofag, dar studiile recente au identificat și o conexiune cu diagnosticul de cancer la gât.
Se consideră că 0,5-1% dintre persoanele care au reflux gastroesofagian vor fi diagnosticate cu o tumoare în zona gâtului.

 
7. Infectarea cu virusul HPV

Are loc în urma sexului oral și este asociată cu un risc ridicat de cancer al faringelui, amigdalelor, dar mai rar în zona laringelui. Măsurile de protecție și vaccinul anti-HPV vor favoriza protecția pe termen lung.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod