Nu mai vreau sa rosesc!

De mica ai avut aceasta problema - la orice privire aruncata asupra ta, la orice critica sau, dimpotriva, la orice compliment adresat, te imbujorai instantaneu si iremediabil. Roseata din obraji cauzeaza oamenilor foarte multe frustrari si neplaceri, in special in societatea actuala, cand trebuie sa fii cat se poate de atenta la aspectul tau general.

Uneori, stanjeneala sau chiar rusinea provocate de aceasta imbujorare pot deveni atat de acute, incat persoana respectiva ajunge sa evite complet contactul social. De regula, discutiile cu alte persoane, fie fata in fata, fie la telefon, sunt asociate cu rositul.

Din fericire pentru tine, exista unele lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati aceasta situatie si pentru a evita situatiile stanjenitoare si disconfortul total.

De ce rosesc?


Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi atunci cand vine vorba despre imbujorarile involuntare este faptul ca reprezinta un lucru cat se poate de normal. Aceasta este modalitatea prin care natura decide sa ne dezvaluie adevaratele sentimente si emotii, intr-o situatie data.


Unii cercetatori au teoretizat ideea conform careia roseata din obraji este un element natural de atractie - in termenii evolutiei unei relatii, este mult mai sigur sa ai un partener de viata care nu poate minti fara sa fie descoperit. Bineinteles insa ca acesta nu este un test sigur si nu te protejeaza de suferinte neprevazute...

Ce pot face?


Relaxeaza-te. Rositul tinde sa se inrautateasca in momentul in care oamenii se simt stanjeniti din cauza rusinii resimtite pentru ca s-au imbujorat, ceea ce duce la aparitia unui cerc vicios. Cu cat devii mai tensionata in momentul in care simti ca te-ai inrosit, cu atat mai mult sangele este pompat cu forta in vasele de sange din zona fetei.

Atunci cand simti ca te "apuca", in mod deliberat lasa-ti umerii mai jos, relaxeaza-ti corpul si impinge-ti burta in afara. Va dura ceva pana te vei obisnui cu acest "exercitiu", asa ca este recomandabila exersarea lui.

Nu te ascunde. Un alt lucru care permite acestei situatii nu doar sa se mentina, ci si sa se agraveze, este faptul ca persoana in cauza tinde sa ascunda faptul ca s-a inrosit.

Exista insa ceva care te ajuta foarte mult fie sa diminuezi "simptomele" care arata cat esti de emotionata, fie sa le elimini aproape complet: anunta faptul ca vei rosi. "Ia uite, o sa ma inrosesc, mai mult ca sigur." sau "O, cred ca am rosit." sunt cateva dintre frazele pe care le poti folosi in astfel de situatii, pentru a clarifica lucrurile si a te linisti cu acest gand.

Accepta-ti felul de a fi. Este necesar sa iti modifici relatia pe care o ai cu acest obicei nesuferit al tau. Pe moment, incerci sa ascunzi faptul ca te-ai imbujorat, pentru ca acest lucru te stanjeneste foarte mult. Daca poti exersa relaxarea in astfel de situatii, garantam ca vei constata imbunatatiri. Acest proces va fi ajutat si de faptul ca accepti aceasta problema ca fiind parte a propriei persoane.

Poti incepe prin a-ti spune: "Momentan, sunt o persoana care obisnuieste sa roseasca mult." Suna ciudat, ca si cum ai recunoaste o dependenta de un viciu, dar daca reusesti sa accepti si chiar sa placi mai mult aceasta parte din tine, atunci mai mult ca sigura ca, pana la urma, problema va disparea complet!

De ce rosesc la fata: parerea celorlalti

Parerile altor persoane. Rusinea pe care o simti din cauza imbujorarii accentuate poate fi determinata si de gandul ca persoanele din anturajul tau te vad sau te considera drept slaba sau... prostuta.

Cu toate acestea, cu totii am trecut prin experienta stanjenelii sau aceea de a fi pusi, la un anumit moment dat, intr-o situatie neplacuta si incomoda.

Nu este un sentiment placut pentru nimeni, trebuie sa o recunoastem... Ca atare, orice persoana va fi sau ar trebui sa fie intelegatoare cu tine intr-o astfel de situatie. Nici macar nu merita sa pui la suflet ce spune cineva care te desconsidera din aceasta cauza...

Antreneaza-ti corpul. Iti poti "antrena" corpul sa se relaxeze in momentul in care simti ca te inrosesti sau ti s-a parut ca vei rosi. Este recomandabil sa incepi sa practici tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia sau yoga.

O data ce simti ca te-ai relaxat cu adevarat, imagineaza-ti senzatia de roseata si impaca-te cu gandul. In clipa in care simti ca obrajii iti vor lua foc, exerseaza sentimentul de acceptare. Imagineaza-ti ce ai simti pentru cineva care sufera intr-o maniera similara si, inarmata cu aceste ganduri, menajeaza-te.
Nu-i asa ca deja incepi sa simti ca problema se amelioreaza? Mult succes!

 

Comentariile 201-212 din 212

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • deea pe 10 Ian 2009, 17:54
    era sa uit

    cristina, incearca SUCUL DE MORCOVI, este extraordinar, iti calmeaza stomacul imediat, eu si acum folosesc cand am un examen sau ceva important...vezi pentru inceput daca te ajuta, desi sunt aproape sigura ca da...puteti incerca si restul, folositi storcatorul de fructe si legume, daca nu, dati prin razatoare, pe cele mai mici gauri si mancati ;-)...faceti o sapt cura cu suc de morcovi pe luna, dar nu faceti abuz ptr ca morcovul contine fff multa vit. A care folosita in exces duce la caderea parului....dar nu va faceti griji, ca sa ajungeti la asa ceva....trebuie sa mancati kg intregi de morcovi timp de 3 luni de zile in fiecare zi....;-)

    0
    0

  • deea pe 10 Ian 2009, 17:43
    ptr Cristina

    initial am fost trimisa la un medic dermatolog ( un om super de treaba care a avut rabdare sa-mi spuna ce se intampla cu mine, ptr ca ceilalti doctori nu-si dadeau seama, sau nu le prea pasa, mai repede sa spun, imi puneau un diagnostic tampit dupa care ma trimiteau acasa...)care mi-a povestit ca "boala" pe care o am nu tine de dermatologie ci ca totul vine de dinauntru ( cu referire la stomac) si ca trebuie sa mi se faca un control la stomac ptr a vedea ce se intampla exact acolo si normal cauza....si asa am ajuns sa fac un examen cu bariul, vedeti daca puteti sa faceti o ENDOSCOPIE care este mult mai sigura, deoarece vede "pe viu" stomacul, dar din pacate eu nu am reusit, ptr mine endoscopia a fost GROAZNICA, sper ca voi sa rezistati, este mult mai precis acest examen.....ok, dupa ce am facut examenul cu bariu a rezultat ca am gastrita hiperacida iar doctorita mi-a dat o foaie cu alimente permise si nepermise ptr bolnavii de gastrita. Acum dupa un an de zile de regim ma simt mult mai bine, nu mai rosesc, nu mai mi-e cald DAR asta pentru ca continui regimul FARA NICI O ABATERE. Este fff greu si frustrant cateodata.....dupa cum am spus mucoasa stomacala se reface complet in aprox. 5 ani dar doar cu regim.

    0
    0

  • laura pe 7 Ian 2009, 19:20
    salut

    aceeasi problema am si eu...nu inteleg de ce rosesc asa .e cea mai mare dorinta a mea sa numai rosesc ..oare ce as putea face ..?

    0
    0

  • cristina pe 7 Ian 2009, 19:14
    buna

    deea la ce medic ai fst u?

    0
    0

  • cristina pe 7 Ian 2009, 19:13
    buna

    deea la ce medic ai fst ?pt k si eu am aceasi problema rosesccccc :(

    0
    0

  • deea pe 4 Dec 2008, 09:49
    sper sa va fie de folos

    si eu sunt la fel ca voi, am fost la doctori, (ca doar nu este normal sa simti ca iei foc si pe deasupra este si foarte incomod)...idee e ca ori aveti probleme cu stomacul (eu am gastrita, asta e problema la mine), ori ai probleme cu ficatul sau chiar colon iritabil, toate astea pot duce la rositul in obraji....dupa un an de regim ptr refacerea mucoasei stomacale pot sa zic ca aproape m-am vindecat, APROAPE, refacerea mucoasei stomacale se reface complet in 5 ani, mai mult sau mai putin, bineinteles urmand exact regimul....daca aveti intrebari o sa va raspund cu cea mai mare placere :-)

    1
    0

  • simona pe 20 Nov 2008, 09:45
    sal

    rosesc aproape tot timpu si este o situatie foarte neplacuta.ce pot face ca sa scap de asta?

    0
    0

  • Green_Lollipop pe 1 Nov 2008, 20:46
    Help!!!

    va rog sa ma ajutati... am ajuns sa evit sa socializez si mi-am restrans grupul de prieteni considerabil pentru ca rosesc mult prea des, ori de cate ori vorbesc cu cineva. Chiar daca e vorba despre o persoana cunoscuta sau straina, adult sau copil, rosesc, rosesc, rosesc... Mi s-a spus de multe ori ca e penibil si mi-au spus sa incerc sa ma controlez, dar nu pot sa fac nimic. Exista vreun tratament naturist sau vreun medicament?? Va rog mult ajutati-ma...

    0
    0

  • Cristy pe 28 Oct 2008, 13:32
    Ma rosesc foarte repede

    am 16 ani ,si ma rosesc si dak nu vreau si nu stiu ce sa fac,knd citesc in public sau ma intreaba la scoala ceva de fata cu toti colegii,si nu pot sa ma controlez:((nu mai vreau sa ma inroseszc,daca este ceva va rog zicetimi care sa ma vindece

    0
    0

  • Cristy pe 28 Oct 2008, 13:30
    Ma rosesc

    nu pot sa ma controlez,deja knd ma rosesc unii colegi rad de

    0
    0

  • alesia pe 15 Sep 2008, 21:35
    rosesc rau de tot

    de multe ori patesc sa rosesc chiar daca nu am emotii,pur si simplu simt ca iau foc...oricat as incerca sa ma controlez nu pot nicicum!uneori vorbesc cu prietenul meu si rosesc chiar daca nu mai am nici o rusine de el avand in vedere ca avem deja 1an si 3luni.sau si cu parintii daca vorbesc uneori,rosesc si nu inteleg de ce.cum pot scapa de aceasta boala "grava".va rog un raspuns..

    0
    0

  • elena pe 25 Mai 2008, 17:20
    si eu rosesc in obraji....

    Rosesc foarte usor...atunci cand vorbesc in public simt ca ma inrosesc si de multe ori acest lucru este un impediment pentru a continua discutia respectiva.Chiar si atunci cand intalnesc un cunoscut pe strada (fata sau baiat ) ma inrosesc desi nu am nici un motiv...cu timpul am ajuns sa ma accept asa cum sunt dar simt ca aceasta ma va afecta pe viitor in diferite relatii (sentimentale sau de serviciu ).As vrea sa stiu daca exista vreun remediu mai practic in afara de exercitiile psihice prin care s.mi tratez acesta "boala".

    2
    1
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod