Esti pregatita sa devii mama?

Iti doresti un copil. Este firesc. Insa cum stii daca, din punct de vedere psihic, esti pregatita sa ai unul? Spre exemplu, am o prietena care isi doreste cu disperare sa ramana insarcinata.
Iti doresti un copil. Este firesc. Insa cum stii daca, din punct de vedere psihic, esti pregatita sa ai unul?

Spre exemplu, am o prietena care isi doreste cu disperare sa ramana insarcinata. Cand am intrebat-o de ce, mi-a spus ca nu se simte implinita, ca femeie, daca nu ar avea un copil. Raspuns care m-a lasat total descumpanita. Si socul a fost cu atat mai mare cu cat am constatat ca este o idee destul de frecvent intalnita.

Apare astfel intrebarea: care sunt motivele reale pentru care iti doresti un copil?

Prea adesea, femeile aleg sa aiba un copil din cauza unor factori care nu au, neaparat, legatura cu maternitatea, in sine. Unele femei cred ca nu sunt implinite fara un copil, precum prietena mea.
Altele cred ca un bebelus va pune pe picioare o relatie cu probleme si nu numai.

De exemplu, daca simti ca relatia ta nu este exact ceea ce ti-ai dorit, acesta este un moment nepotrivit sa ai un copil. In urma cu mai mult timp, aparitia unui bebelus in familie "obliga" barbatul sa ramana langa sotia lui (si, uneori, nici macar acest lucru nu era de ajuns pentru a "repara" o relatie distrusa). Astazi insa, sunt tot mai rare cazurile in care o familie rezista datorita unui copil.

Astfel, daca ai o relatie dificila cu partenerul de viata si nu vezi nici un viitor impreuna cu el, un copil, care presupune multa dragoste, atentie, grija, bani, timp, devotament, echilibru si nu numai, cu atat mai mult va contribui la finalizarea relatiei.

Daca esti convinsa ca doar un copil te va ajuta sa te simti implinita, ca femeie, gresesti.
A avea un copil te implineste ca mama, nicidecum ca femeie, iar a fi femeie nu echivaleaza doar cu statutul de mama.

Psihologul Roxana Carpiuc declara: "Adesea, in momentul in care devenim mame, uitam ca suntem si femei, cel putin o vreme. Cu atat mai mult daca relatia ta nu merge bine, nu este cazul sa incerci s-o 'repari' aducand pe lume un copil. Cel mai probabil, legatura se va altera si mai mult, in loc sa se imbunatateasca, pentru ca nervii, oboseala si prioritatea acordata copilului nu au cum sa faca mai mult bine legaturii. Este de preferat sa ai o relatie foarte stabila si satisfacatoare inainte de a decide sa concepi un copil."

Daca abia te-ai casatorit, asteapta o vreme pana sa alegi sa fii mama.
Vezi cum merge casnicia, cum va intelegeti, cum este traiul in doi, cat de pregatit este viitorul tata. Cand vei avea toate lucrurile puse la punct si in echilibrul mult dorit, sarcina va veni, intr-adevar, ca o implinire a ta, ca femeie, dar si a intregii familii.

Maturitatea tatalui, precum si cat de pregatit este acesta pentru sosirea unui bebelus in familie sau in relatia voastra reprezinta doua lucruri foarte importante. Gandeste-te la aceste aspecte si discuta extinderea familiei cu partenerul tau de viata - este foarte posibil ca iubitul tau sa aiba alte asteptari si nevoi de la relatia voastra. Daca in doi este dificil sa cresti un copil... gandeste-te cum va fi sa il ingrijesti singura, in eventualitatea in care tatal nu este pregatit pentru responsabilitatea de parinte.

"Daca se intampla, sansele sunt 50-50%", ne explica Jeni Chiriac, psiholog.
"Se intampla destul de rar ca un cuplu sa ia aceasta decizie perfect de acord si planificat. Fie este un accident dorit si, in consecinta, cuplul se straduieste ca lucrurile sa mearga bine, fie relatia deja contaminata va involua."
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana pe 14 Mar 2012, 20:47
    foarte bun articolul

    Bravo.extraordinar articolul. toate femeile ar trebui sa citeasca asa ceva inainte de deveni mame...si eu sunt casatorita de 3 ani,imi plac copii foarte mult si ma bate gandul cateodata sa fac si eu unul dar stau si ma gandesc bine ca nu sunt pregatita absolut deloc....sunt destul de imatura,am deseori stari de tristete fara motiv,sunt o persoana nervoasa...nu e momentul clar...

    2
    2

  • maria pe 18 Feb 2012, 12:52
    AM NEVOIE DE UN SFAT!

    Nici nu stiu cum sa incep....In primul anu de facultate am avut primul job de secretara la o companie foarte mare, si eu ca toate fetele de 20 de ani aratam bine si ma incanta puterea si frumusetea sefului meu, intr-un final am cedat la insistentele lui si am inceput sa avem o aventura, el avand o relatie de 2 ani cu o femeie. Eream facsinata ca pot avea tot ce imi doresc financiar, si viata care capatase culoare si pt mine, eu provenind dintr-o familie cu multi frati si doar un parinte...In timp, prietena lui banuiesc ca a aflat de noi si sau despartit de pe o zi pe alta. A urmat o perioada in care ne vedeam foarte rar, parca iesise dintr-o cusca,acum erea la mare acum pleca din tara, doar distractie vedea, apoi usor, usor am inceput sa ne apropiem pana ne-am mutat inpreuna. Incepusem prost relatia si simteam ca lucrurile nu sunt asa ok, am renuntat sa mai merg la acelasi job, intr-un final mi-am gasit in alta parte. Au inceput discutile despre copil, el avand 40 ani si disperat sa aibe un copil, au trecut 3 ani de atunci, si ma saturasem sa avem discutia copilului mereu, asa ca de frica sa nu il pierd din cauza asta am hotarat sa raman insacinata. Toate bune si frumoase pana acum, nu am simtit ca eu imi doresc acest copil foarte mult dar avand stabilitate financiara m-am gandit ca nu o sa fie asa greu. Intre timp firma lui e la un pas de faliment, iar eu nu mai lucrez, nu avem o casa, si nici prea multi bani in banca. Am 14 saptamani de sarcina si am aflat toate astea acum 2 zile, sunt distrusa psihic, eu nu eream pregatita financiar sa intretin o familie sunt inca la facultate, si sincer nu imi doresc o viata mediocra, am trait una si nu vreau ca si copilul meu sa treaca prin asta. Stiu ca sunt egoista ca am asfel de ganduri, dar toata viata am sperat la o viata mai buna, ma doare sufletul ca nu a a fost o intlanplare sa raman insarcinata ,ca am facut-o intentionat si imi e teama ca ma v-a pedepsi Dumnezeu daca fac avort. Imi este rusine sa vorbesc prietenilor despre asta, imi e teama ca ma vor judeca prea aspru .AM NEVOE DE SFATURILE VOASTRE!

    4
    1

  • FocSy pe 17 Sep 2011, 14:49
    Nu sunt pregatita

    Sincera sa fiu nu le am inca... imi doresc ca orice femeie sa am familia mea si copiii mei... sa ai o familie fericita este tot ce conteaza... mai multe deocamdata nu stiu....

    2
    1

  • simika pe 18 Aug 2010, 15:20
    super articolul...

    si eu o problema: sotul meu brea bb, insa eu nu sunt psihic pregatita pentru a avea un bb. Hai sa va spun si de ce...avem cununia facuta, insa nunta nu...vreau si eu, sa ma duc in luna de miere numai eu cu el, intr-o tara exotica si nu vreau sa am grija unui copil! De fapt nu m-as duce nicaieri, daca as avea un copil. Daca trec de nunta si de luna de miere poi apoi pot sa fac 100 de copii, nu mai imi pasa...Dar am si eu visul asta. Gresesc? Sunt egoista?

    0
    2

  • consueliciul 2 pe 8 Iun 2010, 21:57
    de ce nu ?

    Intrebarea mea este : POTI ?

    3
    1

  • consueliciul pe 8 Iun 2010, 21:55
    de ce nu-l faci ?

    pentru consuelici NU SE STIE NICIODATA, dar de ce nu incerci sa aflii singura ( apropo se scrie cu un singur i - dar sunt la asentimentul tau gramatical ) !!! S-ar putea totusi sa te motiveze acest suflet si te vei maturiza cat ai zice PESTE !!! Totul este sa vrei sa faci ceva in viata !!!

    1
    2

  • consuelici pe 1 Mai 2010, 23:02
    intrebare

    imi place foarte mult acest articol ,este chiar foarte interesant si plin de adevar....sincer accesez de foarte putin timp acest site si nu prea stiu cum functineaza treaba cu comentariile si daca avem anumite intrebari este cineva care ne poate ajuta cu un raspuns! eu am 24 de ani,am o relatie de un an cu un baiat care il iubesc foarte mult...de cand aveam 20 de ani (nu am aveam pe atunci nici o relatie) imi doresc un copil....acum ca sunt implicata si in aceasta relatie si urmeaza sa ne casatorim imi doresc si mai mult un copil....de asemenea si el ....credeti ca la varsta mea sunt destul de matura pt a fii mamica?

    2
    0

  • adyna pe 15 Mar 2010, 19:12
    esti pregatita sa devii mama

    foarte bun articolul si eu am vrut un copil dar iubitul meu azis ca suntem prea tineri gandidu ma mai bine mi am dat seama k e adevarat eu avand 18 ani si el 20 dar parca nu e nici barbatul cu care sa fac un copil...

    3
    2

  • ionut pe 23 Iun 2009, 18:08
    un viitor tata care se "cultiva" :D

    Sunt barbat dar are mare dreptate articolul ca sunt multe cupluri care nu se pregatesc cat de cat emotional nu numai financiar. Unele persoane trebuie sa-si clarifice bine starea lor psihologica ca sa poata faca fata unui copil ca altfel mai mult rau ai faceti de mic pana creste si apoi aveti "surprize" de comportament daca etalonul pe care il "aratati" are multe hibe.

    3
    1

  • MONICA pe 24 Ian 2009, 12:34
    EXCELENT ARTICOL

    FOARTE ADEVARAT TOT CE SE SCRIE IN ACEST ARTICOL. FELICITARI!

    1
    2

  • cati pe 21 Dec 2008, 20:14
    pt Ishtar

    Draga Ishtar, fii tu insati si lasa lumea sa comenteze. Mie nu mi-a fost dat sa am copii (cauze fiziologice) si nu le duc lipsa. Poate si pt k sunt cadru didactic si ma copilaresc cu cei de la scoala, desi sunt liceeni si ma inteleg cu ei mai bine decat parintii lor insisi. Care, apropo, devin din ce in ce mai detasati de raspunderea de a fi parinte, lasand cam totul pe seama educatiei primite la scoala. Nu ma refer doar la materiile de specialitate dar si la viata de zi cu zi, cu tot ce contine ea: bune maniere, cultura, igiena, probleme sufletesti, religie, toate sunt lasate de (unii) parinti in seama profesorilor care pot fi dedicati meseriri mai mult sau mai putin. Parintii zic ca nu au timp, k treb sa munceask pt a castiga banii. Asa e, dar cum poti spune dirigintei, la o sedinta cu parintii, k " sa nu ne mai chemati la scoala, avem problemele noastre" cum i-au spus unei colege, k si cum nu proprii copii ar fi cea mai importanta problema a unui parinte. Asta apropo de titlul articolului...Eu cred k un parinte dedicat cu adevarat copilului sau si care nu se bazeaza exclusiv pe cresa, gradinitza, scoala, liceu, care trebuie sa i-l livreze gata crescut si educat la 19 ani, un astfel de parinte, asadar, se intalneste mai rar azi. Asa k dak nu vrei sa ai copii, ok pt tine. Ai viatza ta, traieste-ti-o. Stii cum se spune, sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Foarte bine k deocamdata te iubesti si te pretuiesti intai si intai pe tine. Te asigur k, atunci cand vei decide sa ai copii, vei fi o mama grozava.

    1
    1

  • similac pe 21 Dec 2008, 15:11
    Maternitate

    Foarte bun articol. Ishtar, daca ai scris din suflet cuvintele de mai sus, te rog, sa nu faci niciodata un copil. Nu e pentru tine...Nu numai ca nu esti pregatita sa devii mama, nici nu cred ca vei fi vreodata.E un lucru bun ca esti constienta de asta, nu faci copil de dragul de a fi `in randul lumii`...Maria, mi-as dori sa te pot tine in brate, sa pot sa te mangai. Fetita mea are un an si nu mai pot trai fara ea, nu pot sa imi imaginez ce durere enorma e in sufletul tau. Te respect pentru ca poti vorbi despre asta, pentru ca nu ti-ai pierdut credinta in Dumnezeu, si nu ai transformat durerea in ura. Am plans cand am citit si imi pare rau ca nu exista cuvinte care sa-ti aline cat de putin durerea. Sau daca exista , eu nu le stiu. Dumnezeu sa te apere si sa-ti dea puterea de a merge mai departe.

    3
    0

  • mirabela pe 20 Dec 2008, 15:52
    Felicitari!

    Foarte bine ca femeile iau atitudine si in aceste cazuri. Felicitari!

    1
    1

  • maria pe 20 Dec 2008, 15:46
    bucuria de-a iubi

    Ishtar ,se vede ca nu stii ce bucurie iti da zambetul unui copil,un singur zambet uneori e mai pretios decat orice avere din lumea materiala, cuvantul mama spus cu dragoste de un copil iti da puterea sa faci orice sacrificiu,si la ce sunt buni banii daca nu sa-i faci pe cei dragi fericiti.Crezi ca daca nu esti implinita in sufletul tau (si cea mai mare implinire pentru o femeie e sa fie mama)banii au vreo valoare .Eu sunt o mama care si-a pierdut copilul la varsta cand ea trebuia sa devina mama si as da tot ce am pentru o singura imbratisare de a ei ,mi-as da viata doar sa o mai aud o singura data sa-mi spuna "mama",fara ea nimic absolut nimic nu mai are valare,viata fara zambetul e nu mai e viata , dar acest lucru nu-l poti simti decat atunci cand esti mama .Si chiar daca mi-a lasat atata durere cat nu poate fi descrisa in cuvinte tot ii multumesc lui Dumnezeu si ei pentru cei 21 de ani cat m-am bucurat de zambetul ei.

    0
    2

  • Ishtar pe 20 Dec 2008, 13:34
    Foarte bun articol !

    Felicitari pentru articol ! Foarte util ! Pur si simplu ati exprimat prin cuvinte ceea ce eu gandeam si simteam de multa vreme vizavi de problema maternitatii. Citez : "Unele femei cred ca nu sunt implinite fara un copil... Altele cred ca un bebelus va pune pe picioare o relatie cu probleme si nu numai." Foarte bine punctat ! Intotdeauna mi s-a parut o mare prostie cliseul omniprezent care spune ca nu esti femeie adevarata daca nu ai copii. Din punctul meu de vedere, ma simt foaaaarte femeie si fara un bebe plangacios si obositor :) Mi-ar fi placut sa insisitati mai mult pe problema financiara implicata de venirea pe lume a unui copil...Partea financiara nu este deloc neglijabila, in contextul actual de pe piata muncii, unde daca dupa 3 luni dupa nastere nu te intorci la servici, poti sa zici adio job ului respectiv....Si apoi, cate cheltuieli implica un copil, mi-e groaza sa ma si gandesc... Cat despre celelalte aspecte, m-am regasit in totalitate : nu sunt dispusa sa-mi sacrific nici timpul meu liber (fie ca este vorba de sesiuni de shoppping, de intalniri cu amicii sau de citit o carte buna...), nici banii (care niciodata nu sunt destui...) nici linistea si confortul meu psihic si fizic pentru un bebe. Non, mille fois non !!! (cum ar zice francezu'...) Am noroc insa ca nu m-a coplesit niciodata (sau cel putin pana acum..) sentimentul maternitatii, astfel incat imi pot vedea linistita de viata mea. :) O zi buna va doresc !

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod