Craciunul: sarbatoare sau taraboi?


Craciunul cu familia lui

Adica momentul de care te-ai temut de atata vreme. Dar hai sa vedem daca lucrurile sunt chiar atat de neplacute.

Puncte tari

In primul rand el se va bucura (caci in general, vizitele se fac la parintii fetei, normal fiind ca fata, ca o membra atat de sensibila a sexului ei, sa aiba mai multa nevoie sa-si vada parintii decat puternicul si independentul barbat). Apoi, daca ai copii, au dreptul sa-si cunoasca si bunicii din partea tatalui. Cu atat mai mult micutii se vor bucura de descoperirea noului mediu si de rasfatul bunicilor.
Iar faptul ca ai sa vii va prilejui o adevarata alarma de gradul zero pentru mama soacra, care se va da peste cap sa faca tot felul de bunatati si-si va face un scop din a nu te lasa sa faci nimic.

Puncte slabe

E posibil ca parintii tai sa se simta parasiti si sa adopte o atitudine de genul: "dupa ce ala a luat-o de la noi, nici sa vina sa ne vada nu mai poate". Si oricat de mult te voi asigura ca mama soacra nu mananca, tot ai sa fii putin stresata: sa zambesti cand trebuie, sa spui ceea ce trebuie etc.


Mare grija la bucatarie pentru ca "its a danger zone!" (daca imi permite domnul Pruteanu). Mama soacra e stapana la ea in casa si orice ai face tu, sa stii de la bun inceput ca e mai putin bun decat ce face ea! Acum am exagerat Insa nu incerca sa-i dai sfaturi despre arta culinara, pentru ca intr-adevar ea are mai multa experienta decat tine si poate intelege ca nu apreciezi eforturile ei.

Crezi ca ai nevoie de cateva sfaturi? Iata-le:

Despre cum sa discuti in contradictoriu, dar fara sa jignesti:

Incepe prin a da dreptate, indiferent daca esti sau nu de acord cu ceea ce s-a spus (in momentul cand ii dai unui om dreptate, acesta lasa garda jos, pentru ca din moment ce i-ai dat dreptate, de ce ar mai riposta?).
De exemplu: "Copiii cred ca ar trebui sa manance separat, la alta masa", ar zice mama soacra". "Aveti dreptate, dar eu i-am obisnuit asa si ma tem ca s-ar simti ignorati si nu as vrea sa le stric cu ceva Carciunul (in loc de "eu i-am obisnuit asa").

Daca vrei sa faci un repros, fa-l indirect, punand accentul pe tine, astfel incat persoana cu care vorbeste sa fie atat de miscata de suferinta ta, incat nici sa nu-si dea seama ca o critici. De exemplu: "Eu zic sa va casatoriti la anul!" ar zice cineva din familie (sa o mai lasam in pace pe mama soacra).
"Ma doare ca nu vedeti cat de mult ne iubim si ca nu avem nevoie de o hartie ca sa stam impreuna!" (in loc de "Nu vedeti ce mult").
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod