sindrom Down

Islanda este împotriva Sindromului Down: Mamele depistate preferă să facă avort

feti??
Agusta, în vârstă de 7 ani, s-a născut cu sindromul Down, deşi testul indicase că sunt şanse mici să aibă această afecţiune congenitală

 

Testul imperfect a salvat o viaţă


Când Thordis Ingadottir era însărcinată cu al treilea copil, la vârsta de 40 de ani, a făcut un test. Rezultatele au arătat că şansele ei de a avea un copil cu sindrom Down erau foarte mici, de 1 la 1.600. Totuşi, testul are o acurateţe de numai 85%. În acel an, 2009, s-au născut trei copii cu sindrom Down în Islanda, iar unul dintre ei a fost Augusta, fiica lui Thordis Ingadottir, care acum are 7 ani.

După venirea pe lume a fetei sale, femeia a devenit o activistă pentru drepturile persoanelor cu sindrom Down.

"Sper că atunci când va creşte se va integra în societate. Nu ăsta e sensul evoluţiei în viaţă? În ce fel de societate dorim să trăim?", a spus Ingadottir.

Geneticianul Kari Stefansson este fondatorul companiei deCODE Genetics, care a analizat aproape în întregime genomul populaţiei islandeze. "Credinţa mea este că aproape am eradicat sindromul Down din societate - cu greu mai găseşti un copil cu sindrom Down în Islanda", a spus el.
Întrebat de reporterul CBS ce spune rata de avorturi de 100% despre societatea islandeză, Stefansson a răspuns: "Reflectă o anumită îndrumare pentru a lua decizii la nivel genetic.
Şi nu cred că îndrumarea genetică este de dorit... Ajung să aibă impact asupra unor decizii care nu sunt doar medicale. Nu cred că e ceva anormal să îţi doreşti copii sănătoşi, dar cât de departe poţi să mergi pentru a atinge acest scop devine o decizie complicată."


"Încercăm să dăm o îndrumare cât se poate de neutră, dar unii ar putea spune că doar simplul fapt că oferim testele ţintim o anumită direcţie", a adăugat el.

Într-adevăr, 4 din 5 gravide din Islanda optează pentru testul prenatal. Una dintre ele, Bergthori Einarsdottir, spune că ştiind faptul că şi alte femei l-au făcut, decizia sa a fost mai uşoară: "N-am simţit că m-ar fi presat, dar mi-au spus că cele mai multe femei fac testul.
Poate că m-a influenţat un pic"
, admite ea.

La Spitalul Universitar Landspitali, Helga Sol Olafsdottir consiliază femeile care au o sarcină cu anomalie cromozomială. Le explică ce pot să facă - să ducă sarcina mai departe sau să facă avort. Olafsdottir le spune celor care se chinuiesc cu decizia dificilă pe care o au de luat: "E viaţa ta - tu ai dreptul de a alege cum să fie viaţa ta."

Helga i-a arătat reporterului CBS o cărticică de rugăciuni inscripţionată cu datele şi nişte mici urme de picioruşe ale unui făt avortat. "În America, cred că mulţi ar fi încurcaţi, (...) fiindcă pentru ei avortul este o crimă", i-a spus reporterul.
"Noi nu privim avortul ca pe o crimă, ci ca pe un lucru pe care l-am terminat. Am terminat o viaţă care ar fi putut avea complicaţii mari... prevenind suferinţa unui copil şi a unei familii. Şi cred că e ceva mai mult decât să priveşti asta ca o crimă - asta înseamnă să vezi numai în alb şi negru. Viaţa e gri"
, a răspuns Olafsdottir.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod