apă sport

Reguli de hidratare şi nutriţie pe care e bine să le respecţi vara

Vara, când facem sport trebuie să fim atenţi semnalele organismului, care pot anunța deshidratarea, subiliniază Dr. Luminiţa Florea


În același timp, trebuie să acordăm mare atenție hidratării, mai ales în zilele caniculare. Vara, organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apă (plată sau minerală, carbogazoasă) și ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce o agresiune termică suplimentară organismului care încercă să se adapteze la temperaturile ridicate din atmosferă.



În cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca în aer liber, în plină caldură și soare, cu efort fizic mediu/mare, se recomandă un aport de 200-300 ml de apă la fiecare 15-20 de minute de expunere.

În plus, dacă facem sport, trebuie să acordăm o atenție suplimentară capitolului hidratare. “Studiile au demonstrat că pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporală, prin deshidratare, pot duce la scăderi ale performanței sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apă este vital și depășește recomandarea standard, în condiții bazale, de minim 2 litri de lichide/zi”, avertizează dr.
Luminița Florea.

Pentru a evita și preveni riscurile deshidratării, practicanții sportului trebuie să monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunța o eventuală deshidratare: lipsa de concentrare, oboseală, gura uscată, greață, dureri de cap, crampe musculare, amețeală, sete, urină puțină și închisă la culoare.


Foto: Depositphotos

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod