Pestele - aliatul sanatatii

Pestele este considerat de specialisti un element indispensabil in alimentatia corecta si sanatoasa. Datorita continutului de aminoacizi si pentru ca se digera usor, carnea de peste este adesea recomandata in detrimentul altor tipuri de carne mai ales pentru persoanele care au probleme cu greutatea, pentru batrani sau copii.
Ce contine?

Pestele este un produs cu o valoarea nutritionala foarte buna. Compozitia sa chimica variaza in functie de specie si conditiile de viata. In linii generale, este compus din:

  • Apa 60-80%;
  • Proteine 15-23%;
  • Grasimi 0.5-20%.

Proteinele din peste au valoare biologica mare si sunt bogate mai ales in metionina si lisina. Grasimile din peste se caracterizeaza mai ales prin prezenta unei cantitai mari de acizi grasi polinesaturati din seria Omega 3.

In general, pestele are un continut scazut de colesterol (50-70 mg / 100 g), spre deosebire de crustacei care au niveluri ceva mai ridicate: 95-180 mg / 100 g.

In functie de continutul de lipide se disting trei categorii:

  • Peste slab - contine de la 0.3 la 1 g de lipide: pestele teleostean, merluciu.
    Poti manca atat cat doresti;
  • Peste semi-gras - contine intre 2 si 10 g lipide: hering, pastrav, chefal, barbun. Se poate manca o data, de doua ori pe saptamana;
  • Peste gras - contine intre 10 si 15 g lipide: tipar, anghila, scrumbie, sardina, ton, somon. Se poate manca o data pe saptamana in cantitate rezonabila (100 - 150 g).

Molustele si crustaceii contin intre 0.5 si 5 g lipide: creveti, stridii, scoici, raci.


Beneficii pentru sanatate

Potrivit dr. Minodora Tapurica, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, "datorita prezentei acizilor grasi polinesaturati n-8, pestele scade trigliceridele pacientilor cu hipertrigliceridemie si creste imunitatea".

Alte beneficii:

  • reduce colesterolul;
  • favorizeaza scaderea tensiunii arteriale;
  • protejeaza pielea impotriva imbatranirii precoce;
  • ajuta glanda tiroida sa functioneze normal.

Un studiu facut pe pacienti care au suferit un infarct a demonstrat ca administrarea cu regularitate a uleiului de peste reduce semnificativ riscul unor noi probleme cardiovasculare.
Omega 3 actioneaza asupra membranelor neuronale favorizand dezvoltarea cerebrala normala la copii si reducand riscul instalarii depresiei.

Dr. Tapurica recomanda consumul de peste oceanic deoarece este cel mai bogat in Omega 3. Pestele cu carnea mai rosiatica este ma bogat in calciu, iod si fier. In toate speciile se gaseste in cantitate insemnata fosfor (de exemplu, 100 g ton contin 300 mg fosfor), dar si vitamine din grupul B, vitamina D - esentiala pentru asimilarea calciului in organism, vitamina A - necesara pentru sanatatea pielii si a ochilor.

"Practic pestele nu are contraindicatii", ne spune dr. Minodora Tapurica. Singurele precautii se refera la tipurile de peste care traiesc in ape poluate si care pot contine mercur, de exemplu rechinul.
Categoriile de persoane care trebuie sa evite aceste specii sunt femeile insarcinate, femeile care alpteaza si copiii.


Mod de preparare

Dr. Miodora Tapurica recomanda prepararea pestelui la gratar, in niciun caz sa nu fie prajit. "De preferat a se consuma proaspat, fara a fi congelat. Daca a fost congelat, se gateste fara a se decongela. Nu se recongeleaza!", adauga specialistul.

Anumite metode de conservare ii pot modifica proprietatile, de aceea nu se recomanda consumul de peste afumat sau la conserva, cea mai sigura varianta ramanand pestele proaspat. Pentru ca este un aliment care se altereaza foarte repede, trebuie consumat, de preferat in 24 de ore dupa ce a fost cumparat.

Gatit la cuptor, cu diverse condimente (cimbru, rozmarin, usturoi, ulei de masline) si asezonat cu legume sau orez, poate constitui o masa usoara si delicioasa, in care ii sunt pastrate toate proprietatile nutritive.


Specialistul recomanda consumul de peste de 2 - 3 ore pe saptamana. Pentru persoanele care sufera de diverse afectiuni (obezitate, diabet) cantitatea creste sau scade, la recomandarea medicului.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gica pe 12 Nov 2014, 11:59
    pestele

    cum sa nu cureti si sa speli petele, sa nu il decongelezi ce esti pisica sa maninci asa cum il gaseste nu esti bucatareasa cucoana cred ca sarvesti masa la fast food

    0
    0

  • Ionut pe 18 Apr 2012, 13:40
    Articol foarte slab

    Doctorul asta are macar cel mai mic habar despre pesti??? Nici macar nu stie temenul de valabilitate la peşti, timpul de alterare la peşti variază odată cu temperatura de păstrare, cu cât temperatura este mai ridicata cu atat timpul este mai scurt, şi la peştele afumat valabilitatea variază in funcşie de metoda de afumare (cald sau rece), în prealabil afumarea la rece oferă cel mai îndelungat timp de conservare în jur de 25-30 zile la temperaturi ce nu depăşesc 5 grade celsius.

    0
    1

  • ioana pe 2 Feb 2009, 13:45
    Raspuns

    Buna ziua. Daca cititi cu atentie veti constatat ca in articol nu este precizat acest lucru ca pestele sa fie consumat fara spalare si curatare in prealabil.

    3
    0

  • mariana pe 2 Feb 2009, 13:05
    peste congelat

    INTRADEVAR ESTE F.BUN PESTELE, DAR N U POTI SPUNE CEA MAI MARE PORCARIE,SA NU DECONGELEZI SI SA/L MANANCI CU MIZERIA PE EL,HALAL SFAT,DUTE SI FA/TI UN DUS RECE,SAU STAI CA MINE SI SUFERA DE DETOATE ,CA POATE O SA AO SI TU LOGICA ,TU CARE AI SCRIS ARTICOLUL ,CU BINE

    1
    0

  • dan popescu pe 1 Feb 2009, 20:17
    articol slab

    Alegeti un medic destept care sa aduca o informatie utila, nu toti prostii pe care ii intalniti.

    1
    0

  • antonia antila pe 31 Ian 2009, 18:38
    articol slab

    Articolul este foarte slab si contine o multime de truisme. Oare trebuie sa termini facultatea de medicina pentru a sti ca pestele decongelat nu se recongeleaza? este doar un exemplu. Poate alti medici au invatat mai mult dupa atatia ani de studiu aprofundat.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod