5 informaţii esenţiale pe care trebuie să le ştii despre cofeină

O persoană sănătoasă poate să consume 3 ceşti cu cafea pe zi, iar cele care au probleme cu tensiunea nu trebuie să depăşească o ceaşcă.

Consumul moderat de cofeină nu este dăunător pentru sănătate, după cum arată numeroase cercetări care s-au făcut pe tema acestui subiect. Majoritatea nutriţioniştilor sunt de acord că o cantitate mică de cofeină are efecte benefice asupra creierului, asigurând un tonus bun şi o putere de concentrare mai bună. "Cafeina stimulează eliberarea dopaminei, un neurotransmiţător care te ajută să fii mai productivă şi să te concentrezi mai bine. De asemenea, o ceaşcă de cafea poate să te binedispună, deoarece dopamina este responsabilă şi cu starea de bine a organismului", explică nutriţionistul Rania Batayneh, citat de publicaţia Huffington Post.

Însă, în prezent foarte multe persoane ajung să consume cantităţi exagerate de cofeină, iar în combinaţie cu zahărul rafinat şi grăsimile saturate din frişcă/lapte aceste băuturi pot dăuna sănătăţii.



Ca să nu-ţi pui în pericol sănătatea trebuie să cunoşti câteva lucruri esenţiale despre cofeină şi în ce cantităţi îţi poate face rău:

1. Nu mai mult de 3 ceşti cu cafea pe zi!


Este important să ai grijă la cantitatea de cofeină pe care o consumi pe parcursul zilei. Reţine că pe lângă cafeaua simplă, ceaiul verde şi negru, precum şi unele sucuri carbogazoase au un conţinut destul de ridicat de cofeină.

"O persoană sănătoasă trebuie să consume între 300 şi 400 de miligrame de cofeină pe zi. Această cantitate se regăseşte în 3 ceşti cu cafea neagră, 4 căni cu ceai negru/verde sau 6 doze de suc", explică nutriţionistul Rania Batayneh.

În schimb, o persoană care are probleme cu tensiunea arterială şi femeile însărcinate ar trebui să limiteze consumul de cofeină la 150-200 de miligrame pe zi.

2. Prea multă cofeină cauzează insomnie şi afectează absorbţia calciului


Un consum ridicat de cofeină are efecte negative asupra sănătăţii. "O cantitate mai mare de 500 de miligrame de cofeină pe zi (adică mai mult de 4 ceşti cu cafea neagră) cauzează stări de nervozitate, insomnie, probleme digestive, bătăi neregulate ale inimii şi spasme musculare", avertizează specialistul.



De asemenea, cofeina împiedică absorbţia calciului în oase, după cum arată numeroase studii realizate până în prezent. Acest efect apare în special în cazul femeilor în vârstă care obişnuiesc să consume o cantitate mai mare de cafea. Potrivit specialistului, acest efect poate să fie contracarat prin adăugarea unei cantităţi de lapte în cafea.

3. Cafeaua nu te ajută să slăbeşti


Cercetările efectuate până acum nu au confirmat acest efect atât de mediatizat cânc vine vorba despre beneficiile consumului de cafea. "Cofeina accelerează metabolismul, ajutând astfel la arderea câtorva calorii în plus pe parcursul unei zile. Însă, dacă măreşti cantitatea de cofeină pentru a te ajuta la slăbit te poţi confrunta cu o creştere a producţiei de cortisol. Acesta este hormonul stresului şi este asociat cu creşterea în greutate şi stres", explică specialistul.

4. Cafeaua conţine mai multă cofeină decât sucul


Majoritatea sucurilor au între 35-40 de miligrame de cofeină la 350 de mililitri de suc, susţin specialiştii. Prin urmare, chiar dacă consumi cinci doze de suc nu ajungi la o cantitate exagerată de cofeină spre deosebire de consumatorii de cafea.

Potrivit specialiştilor, o ceaşcă de cafea slabă are de două ori mai multă cofeină decât o doză de suc, iar o cafea tare poate să aibă o concentraţie de trei ori mai mare.

5. Consumul de cofeină nu creşte riscul de atac de inimă


Chiar dacă până acum cofeina a fost asociată cu un risc crescut de a face atac de inimă, noile cercetări arată exact opusul. Un studiu recent apărut în Circulation, publicaţia coordonată de American Heart Association a fost realizat pe un eşantion de 83.000 de femei şi arată că femeile care obişnuiesc să consume cafea au un risc mai mic de a face atac de inimă. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod