Dr. Oz: 5 carbohidraţi care te feresc de cancer, diabet şi nu te îngraşă

Chiar dacă sunt consideraţi principalul duşman al siluetei, află că nu toţi carbohidraţii îngraşă. Dr. Oz te învaţă care sunt carbohidraţii buni şi care te feresc de cancer!

Chiar dacă sunt consideraţi principalul duşman al siluetei, află că nu toţi carbohidraţii îngraşă. Dr. Oz te învaţă care sunt carbohidraţii buni şi care te feresc de cancer!

 

Există o categorie de carbohidraţi care conţin amidon rezistent şi sunt cunoscuţi sub denumirea de carbohidraţi greu digerabili. Despre aceşti carbohidraţi vorbeşte celebrul Dr. Oz în emisiunea sa "The Dr. Oz Show", asigurându-ne că sunt sănătoşi, nu îngraşă şi ne apără de boli precum diabetul şi cancerul.

Toate femeile care ţin dietă se feresc de carbohidraţi, consideraţi de foarte multe persoane ca fiind un adevărat inamic al siluetei. Însă, trebuie să ştii că există carbohidraţi răi care-ţi afectează sănătatea şi silueta, dar şi o categorie de carbohidraţi buni care oferă organismului fibre şi-l protejează de boli grave.

Orice produs care are la bază făina albă rafinată intră în categoria carbohidraţilor răi. Pâinea albă, orezul alb, pastele din făină rafinată, produsele de patiserie şi snacks-urile procesate măresc nivelul zahărului din sânge, conducând la creşterea în greutate şi favorizând apariţia reacţiilor inflamatorii în organism care stau la baza multor boli grave.De partea cealaltă a baricadei se află acei carbohidraţi buni, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele şi legumele cu amidon care aduc beneficii organismului, nu îngraşă şi-l apără de boli grave precum diabetul zaharat şi cancerul.


Care este diferenţa dintre carbohidraţii buni şi cei răi (albi, rafinaţi)?

Potrivit celebrului Dr.Oz, carbohidraţii rafinaţi se digeră în tractul digestiv superior sau în intestinul subţire, după care sunt covertiţi în glucoză, generând un plus de energie, dar şi reacţii inflamatorii şi stocarea grăsimilor în corp. Pe de altă parte, carbohidraţii buni trec prin intestinul subţire şi ajung întregi în intestinul gros, determinând o digestie lentă, creşterea nivelului de energie şi o absorbţie mai bună a nutrienţilor.

Cercetările arată că o dietă bogată în plante şi carbohidraţi buni reduce riscul de apariţie a cancerului la colon, sâni, dar previne şi dezvoltarea diabetului zaharat.


Ca să beneficiezi efectele carbohidraţilor buni, iată ce-ţi recomandă Dr. Oz să mănânci:

1.
Consumă pastele gătite al dente


Metoda italienilor de a consuma pastele al dente, adică mai nefăcute, după cum considerăm noi este mult mai sănătoasă. Explicaţia este simplă, după cum ne spune Dr. Oz: atunci când sunt fierte prea mult, amidonul din paste se transformă rapid în zaharuri şi au un indice glicemic foarte ridicat. Atunci când pastele (de preferat din făină integrală) sunt mai ferme, amidonul este digerat mai lent, generând o eliberare lentă a zahărului în sânge. Astfel nu vei solicita pancreasul, deoarece necesarul de insulină este mult redus, la fel şi riscul de a te îngrăşa.

Găteşte-le cu 3-4 minute mai puţin decât prevede timpul de pe pachet şi consumă 1-2 porţii de paste integrale în fiecare săptămână.


2. Dacă-i consumi reci, carbohidraţii buni sunt mai benefici pentru organism

Dr. Oz recomandă consumul unui bol cu orez brun sau a boabelor de fasole după ce s-au răcit, deoarece le creşte valoarea nutriţională. Astfel, poţi să-ţi faci un obicei din a consuma cerealele integrale, orezul brun, cartofii, pastele integrale după ce s-au răcit.
Amidonul rezistent din aceste ingrediente consumate reci se digeră mult mai lent, asigurând o energie pe termen lung şi o absorbţie eficientă a nutrienţilor. Dr. Oz îţi recomandă să consumi cel puţin 2-3 porţii de orez brun şi leguminoase (năut, mazăre, linte, fasole, soia) pe parcursul unei săptămâni.


3. Carbohidraţi care te feresc de cancer şi nu te îngraşă: Cumpără pâine integrală, fasole boabe şi orz


Aceste ingrediente ar trebui să le incluzi în dieta ta, deoarece conţin o cantitate mai mare de fibre decât alte produse cu amidon şi se transformă mai lent în glucoză. De asemenea, consumul acestor alimente asigură o senzaţie de saţietate pe termen lung, nu generează fructuaţii ale glicemiei pe măsură ce sunt digerate şi astfel te ajută să te menţii la greutatea corporală dorită, susţine Dr. Oz.


4. Mănâncă banane mai verzi, nu foarte coapte

Conţin mai puţin zahăr, mai multe fibre şi o cantitate însemnată de amidon rezistent spre deosebire de cele coapte. O metodă recomandată de Dr. Oz este aceea de a fierbe bananele pentru a le decoji mai uşor, după care să le pisezi şi să le amesteci cu sare, piper şi puţin unt.

Poţi să foloseşti acest piure ca garnitură de două ori pe săptămână. Dacă obişnuieşti să mănânci banane coapte, limitează-te la 1-2 bucăţi pe săptămână.


5. Păstrează în cămară făină care conţine amidon rezistent

În loc de făină albă rafinată, alege făina de sorg sau porumb. O cană cu făină cu amidon rezistent conţine 8 grame de fibre, adică de două ori mai mult decât făina albă şi cu 50 de calorii mai puţin. Dr. Oz recomandă folosirea acestor tipuri de făină pentru blatul de pizza, lipii, brioşe şi diverse alte preparate coapte. Dacă o reţetă necesită o cană cu făină, pune 1/3 cană cu făină cu amidon rezistent şi 2/3 de cană cu făină obişnuită.  

 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ionica pe 11 Apr 2013, 20:18
    concluzii

    buna,imi place ca ne dati bune sfaturi MULTUMESC

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod