De ce ți-e foame tot timpul? 13 motive

Stresul, alegerile alimentare greșite și mâncatul în grabă sunt doar câteva dintre motivele pentru care ți-e foame tot timpul. Schimbările mici pot împiedica acest lucru!
Dacă mănânci prea multe dulciuri, atunci să nu fii surprinsă de faptul că îți este foame tot timpul pentru că așa reacționează organismul. Stresul îți taie foamea, dar dacă se prelungește situația atunci el te va determina să mănânci mai mult. Dacă știi care sunt motivele pentru care ți-e foame tot timpul, poate că vei reuși să le controlezi mai bine.


De ce ți-e foame tot timpul? 13 motive și cum te poți controla


1. Pentru că ai mâncat ceva greșit

Un croissant, o gogoașă sau un baton de ciocolată pot să-ți îndulcească diminețile, după ce ai ajuns la muncă. Însă, știi și tu că apoi pofta nu se oprește aici și vei dori să ronțăi altceva. Dulciurile, sucurile și produsele de patiserie nu îți dau energie de durată, astfel că la scurtă vreme după ce le-ai consumat vei simți din nou senzația de foame.
Este mult mai bine dacă alegi alimente bogate în fibre, cereale integrale, fructe, legume, grăsimi sănătoase (somon, nuci avocado) și surse bune de proteine (ouă, leguminoase, pui la grătar).


2. Pentru că ești stresată tot timpul

Când ești foarte stresată nu simți foamea la început, deoarece corpul o alungă cu ajutorul hormonului numit adrenalină. Însă, în cazul în care grijile și temerile tale nu dispar o vreme, corpul va produce mai mult cortizol. Și acesta este hormonul care te face să mănânci tot ce-ți iese în cale. Pe măsură ce stresul dispare, nivelul de cortizol scade și apetitul tău va fi în limitele normale. 


3. Pentru că ți-e sete

Uneori poți să crezi că ți-e foame, când de fapt corpul tău are nevoie de apă pentru că este foarte deshidratat. Știi deja regula cu băutul unui pahar cu apă când simți că îți este foame și nu e momentul, astfel că ar fi bine să o pui în aplicare data viitoare ca să vezi dacă te ajută.
S-ar putea să constați ca de fapt ți-a fost sete, nicidecum foame. De asemenea, acest obicei te poate ajuta și să mănânci mai puțin la masă. Dar nu consuma apă sau alte lichide în timpul mesei și imediat după ce ai terminat de mâncat, deoarece acest obicei îți tulbură serios digestia. 


4. Pentru că mănânci des zahăr și alimente cu amidon

Când consumi alimente amidonoase și dulci, cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie, covrigii, biscuiții, fursecurile și bei cu regularitate sucuri acidulate vei trimite în corp o cantitate exagerată de zahăr. Astfel că el va fi nevoit să elibereze insulina care ajută celulele să-l consume ca sursă de energie sau să-l stocheze pentru mai târziu.
Dar acele cantități mari de zahăr care pătrund în corp brusc și deodată stimulează o producție mai mare de insulină decât ai avea nevoie, iar acest efect determină o scădere bruscă a glicemiei și apariția unei senzații accentuate de foame. 


5. Pentru că ai diabet

Această afecțiune te poate face să ai probleme cu energia și să fii tentată să mănânci mai mult. Foamea poate să te înșele crezând că organismul are nevoie de mai multă energie. Însă, adevărata problemă constă în faptul că nu poți să transformi mâncarea consumată în sursă de energie. Polifagie se numește acest simptom de foame excesivă care apare în cazul diabeticilor. Când ai diabet poți să pierzi în greutate, să te duci la toaletă mai des și să te simți mult mai obosit, de aceea este important să discuți cu medicul despre tratamentul adecvat și regimul alimentar care poate să-ți dea mai multă energie. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod