Totul despre dieta ketogenică. Interviu cu Cristina Ioniță, consultant nutriționist, despre reguli, mituri și greșeli

Sigur ai auzit de dieta keto sau probabil ai încercat-o deja. Dietele sărace în carbohidrați, așa cum este și dieta ketogenică, oferă rezultate mai repede decât alte tipuri de diete și în același timp le oferă speranță oamenilor care se luptă de mulți ani cu kilogramele în plus.
Însă dieta keto este înțeleasă greșit sau urmată „după ureche”, putând deveni un pericol pentru sănătate. De aceea ai nevoie de sfaturile unui nutriționist. Noi am vorbit cu Cristina Ioniță, consultant nutriționist și autoarea a două cărți despre dieta ketogenică, pentru a afla tot ce trebuie să știm despre dieta keto.

Spune-ne câteva (mai multe) lucruri despre tine. Ce faci acum? 

Cristina Ioniță: Îmi este destul de greu să vorbesc despre mine, dar mă așez aici pe canapeluță la voi și vă zic: fac consultanță nutrițională personalizată exclusiv pe diete low carb – dietă ketogenica, low carb strict, și unde e necesar, paleo.

Lucrurile astea au evoluat, cum altfel aș zice eu, de la vreo 25-30 kg pe care le-am avut în plus și pe care nu am vrut să le dau jos cu orice chip, ci cu cap. Am citit studii câteva luni, mâncând în continuare cartofi prăjiți cu pâinică, și într-o zi am pus punct și am început să țin keto.

 

11 luni am mâncat la serviciu același prânz – îmi făceam la salad bar o salată cu măsline, ou, ardei, castraveți și un strop de brânză și ulei de măsline.

Râdeau toți colegii de mine! Nici măcar nu am slăbit rapid, era epoca cu Dukan în vogă și slăbeau fetele în jurul meu ca Făt-Frumos, dar am știut că ceea ce fac eu e mult mai fair. 

De altfel, dieta Dukan și dietele hiperproteice, în general, au fost declarate ulterior cele mai nocive abordări nutriționale. Dat fiind că începusem acest proces studiind foarte mult, cred că masterul de nutriție și cursurile ulterioare au venit de la sine.

Când ai început ”să faci carieră” din keto? 

”Click”-ul a venit de la prima mea clientă, care mi-a scris pe site-ul pe care îl aveam atunci că vrea să o ajut să slăbească, și mi-am zis că nu pot face asta fără să studiez mai profund. Am insistat că disertația să aibă ca topic dieta ketogenică, am avut diferite piedici puse de gândiri mai puțin progresiste, dar m-a susținut profesorul îndrumător și asta a contat enorm.

De unde ideea cărților? 

Prima mea carte, “Dă-mi untul, te rog” a venit ca urmare a acumulării unui fișier de rețete. Eu sunt gurmandă, sau cum spune sora mea: ”am suflet de grăsuță”.

Așa că nu aș fi putut oferi clienților mei planuri de nutriție fade, și tot calculam rețete.

 

Cea de-a două carte, “Anotimpuri în farfurie”, a fost o urmare a unei treziri la realitate. Înconjurați de sute de diete, cu orez, cu pepene etc, am făcut la un moment dat un curs de nutrigenetică și am înțeles că eu, ca româncă din strămoși exclusiv români, nu pot avea scris în codul meu genetic să mănânc alimentele pe care alte popoare îndepărtate le mănâncă de mii de ani, și asupra mea să aibă aceleași efecte.

Și da, chiar scrie în genele asiaticilor că pot digera orezul super ok, în timp ce în al nostru gena responsabilă are mult mai puține copii. Și e valabil pentru multe alte structure enzimatice. “Anotimpuri în farfurie” e despre mâncat local și de sezon, fără a îndepărta total ce ne-a adus capitalismul.

Practic, am păstrat o măslină, o atenție.

Cât ai gătit pentru a două carte? 

Pentru Anotimpuri, am gătit concentrat în 2 zile vreo 20-30 din rețete pentru o ședința foto. În rest, au fost rețete păstrate și notate serile, când pregăteam cina, ori când am colaborat cu vreun restaurant și am stabilit un fel de mâncare mai interesant.

 

Ce ar trebui să știe o persoană care vrea să țină dieta ketogenică? 

Știi? Ajung la mine oameni doar pentru că am postat eu un ”before and after” cu cineva, dar habar nu au despre ce e vorba. Când înțeleg că trebuie să renunțe la tableta de ciocolată și la sucurile de fructe – care apropos, sunt nesănătoase pentru ficat - , dau înapoi.

 

Alții au o bază de informații și știu exact cine sunt eu și că nu aș face diete hipocalorice cu pâine și orez, că nu e aceea nișa mea.

(Citește continuarea în pagina următoare...)

De Eva
eva
6 Iulie 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod