Vaccinurile împotriva poliomielitei trebuie schimbate în două săptămâni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reamintit tuturor ţărilor că mai au la dispoziție două săptămâni pentru a schimba vaccinurile împotriva poliomielitei, de a cărei eradicare omenirea este "mai aproape ca oricând".
Această numărătoare inversă a început de duminică, a anunțat purtătorul de cuvânt al programului de eradicare a bolii pentru OMS, într-o conferință de presă la Geneva, scrie AFP, citată de Agerpres.

Poliomielita este o boală foarte contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizia totală în câteva ore, îi afectează în principal pe copiii sub cinci ani.

Infecțiile de vaccin sunt, în cazuri rare, cauzate de un tip de vaccin — vaccinul antipoliomielitic oral trivalent, numit și vaccin antipoliomielitic oral de tip 2 — care conține mici cantități de virus atenuat, dar viu.
Acest vaccin reacționează în sistemul digestiv și poate fi transmis prin intermediul apei contaminate cu materii fecale.

Pentru a reduce riscul de infectare cu acest vaccin de tip 2, experții OMS recomandă ca țările să folosească de acum o versiune numită "bivalentă" a vaccinului, care nu mai conține decât tulpini de tipurile 1 și 3.

"Aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate în programele de imunizare de rutină din lume", a spus purtătorul de cuvânt.

"Suntem mai aproape ca oricând să punem capăt poliomielitei în întreaga lume, motiv pentru care suntem capabili să efectuăm această înlocuire sincronizată", a declarat la rândul său directorul OMS pentru eradicarea poliomielitei, Michel Zaffran.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod