Studiu: persoanele obeze se bucură mai mult de fiecare masă

Se pare că tendința de a mânca în plus se datorează gradului de satisfacție obținut. Un nou studiu relevă faptul că gustul pe care îl simt persoanele obeze sau supraponderale ar putea fi mai intens decât cel experimentat de persoanele cu o greutate normală.
Este posibil ca voința necesară pentru evitarea alimentelor apetisante să fie mult mai greu de menținut în cazul persoanelor obeze nu pentru că nu-și doresc să poarte mărimi mai mici la haine, ci pentru că simt gustul preparatelor mult mai pregnant decât celelalte persoane.
Astfel, studiul publicat de compania Elsevier a evidențiat că participanții clasificați drept obezi simt gustul de la începutul mesei mult mai intens, iar declinul satisfacției este mai lent până la finalul mesei față de cei care au o greutate în limitele normale. Această diferență dintre gradul de satisfacție resimțit ca urmare a consumului de alimente ar putea explica de ce unii oameni mănâncă mai mult.
„Obezitatea este o problemă de sănătate majoră, aproximativ 30% din populație fiind obeză. Complicațiile legate de greutatea excesivă cum sunt diabetul, hipertensiunea arterială și afecțiunile cardiovasculare se înregistrează din ce în ce mai des, fiind necesar un plan de acțiune.
Cauzele obezității sunt variate, dar deciziile luate la fiecare masă sau gustare joacă un rol esențial, mai ales când este vorba despre mărimea porțiilor și tipul de alimente preferate. Percepția gustului poate conduce la consumul unei cantități excesive de mâncare”
, a explicat dr. Linnea Polgreen, autorul studiului, de la Universitatea din Iowa.

 
Noi opțiuni pentru tratarea obezității

Dacă persoanele obeze percep gustul în mod diferit față de cele cu greutatea normală va fi creată o nouă cale pentru a se înțelege acumularea kilogramelor în plus și se pot realiza strategii de prevenție pornind de la acest criteriu.
Pe măsură ce se mănâncă mai mult din același aliment nivelul de satisfacție și percepția gustului încep să scadă, iar tentația de a mânca în continuare se reduce rapid. Problema este că relația dintre gust și cantitate nu funcționează la fel pentru persoanele obeze și cele slabe deoarece primele simt gustul bun la aceeași intensitate mai mult timp, iar reducerea satisfacției are loc mai lent, ceea ce favorizează prelungirea intervalului în care se consumă alimente și excesele calorice.

 
Diferențe la capitolul gust în funcție de greutate

Pentru a putea stabili care este gradul în care diferă gustul în funcție de greutate și dacă deținerea informațiilor legate de profilul nutrițional al alimentelor influențează alegerile din meniu oamenii de știință de la Universitatea din Iowa au realizat un studiu asupra a 290 de participanți. 161 dintre aceștia aveau o greutate normală, 78 erau supraponderali și 51 erau clasificați drept obezi.
80% erau femei, iar vârstele lor erau cuprinse între 18 și 75 de ani.
Participanților li s-a oferit o pătrățică de ciocolată și li s-a cerut să spună cât de mult le-a plăcut, permițându-li-se să mănânce oricâte pătrățele suplimentare doreau fără să fie criticați. Fiecare participant a consumat între 2 și 52 de pătrățele de ciocolată. Jumătate dintre participanții la studiu au primit și profilul nutrițional al ciocolatei oferite înainte de a o consuma.
Studiul a identificat o legătură clară între gust și alimentele consumate, observând inclusiv ritmul de modificare a percepției aromei. Deși la nivel generic prima pătrățică de ciocolată a fost considerată de toți participanții mai bună decât a zecea, persoanele obeze au fost mult mai entuziasmate de gustul primei pătrățele și au apreciat și următoarele porții de ciocolată mai mult decât cele slabe. Rata de declin a satisfacției a fost mai lentă, iar oferirea profilului nutrițional nu a afectat în mod semnificativ cantitatea de ciocolată consumată.
„În cadrul experimentului pe care l-am realizat persoanele obeze și supraponderale au raportat un nivel mai ridicat de satisfacție la fiecare pătrățică de ciocolată suplimentară față de cele cu o greutate normală.
Participanții obezi aveau nevoie să consume o cantitate mai ridicată pentru a ajunge la același nivel redus de satisfacție și a înceta să mănânce. Astfel, femeile obeze aveau nevoie să mănânce 12,5 pătrățele de ciocolată pentru a se opri față de 9 pătrățele, care erau suficiente pentru cele cu o greutate normală, reprezentând o diferență de 80 de calorii. Acest lucru explică de ce persoanele obeze au tendința de a alege porții mai mari de mâncare”
, spune dr. Aaron Miller, specialist în epidemiologie de la Universitatea din Iowa. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod