Care este legătura dintre abuzul verbal și anxietate?

Deși se știe că stresul și orice abuz verbal pot afecta negativ starea de sănătate fizică și psihică cel mai adesea se trece cu vederea conexiunea cu diagnosticul de anxietate.
Abuzurile verbale pe termen lung cresc foarte mult riscul de anxietate, iar ignorarea acestei legături face persoanele afectate să se ferească să ceară ajutorul prietenilor, familiei sau al terapeuților pentru a-și reveni. Chiar dacă este mai simplu să crezi că vorbele nu au un efect de durată, realitatea este că stările de anxietate declanșate de abuzul verbal sunt extrem de intense și pot avea efecte nocive asupra organismului. 
În general importanța abuzului verbal este minimizată, dar impactul negativ este la fel de puternic și se prelungește uneori dincolo de efectul celui fizic. Țipetele, lipsa de respect, poreclele sau insultele pot face o persoană să sufere intens în plan psihologic. Acest tip de abuz se poate manifesta atât în lumea reală, cât și în mediul virtual, datorită fenomenului de cyberbullying și are efecte negative asupra ambelor emisfere ale creierului, ceea ce poate favoriza problemele de sănătate și agravarea diferitelor afecțiuni.

 
Abuzul verbal este mai dificil de identificat

Din păcate situațiile în care intervine abuzul verbal nu sunt atât de simplu de delimitat ca și în cazul abuzurilor fizice, dar acest lucru nu îl face mai puțin real. Tocmai faptul că poate fi deghizat sub formă de glume sau că i se poate spune unei persoane că exagerează face și mai periculoasă puterea cuvintelor orientate spre rănirea cuiva.
În mod tipic abuzul verbal va include interacțiunea verbală care periclitează echilibrul emoțional al persoanei care devine ținta jignirilor, a glumelor rău-intenționate, a ridiculizării sau a criticilor repetate.
De exemplu, furia intensă direcționată exclusiv asupra unei persoane, cu intenția de a-i face rău, poate fi clasificată drept abuz verbal, chiar dacă nu se folosește forța și pare o reacție spontană. 
Furia este ignorată frecvent, comportamentul fiind atribuit unei surse externe care declanșează reacția problematică, dar este cazul să te întrebi și care este direcția spre care evoluează. În cazul în care observi că ești învinuit indiferent ce se întâmplă sau că orice situație care enervează are drept rezultat formularea jignirilor la adresa ta, să știi că nu este deloc întâmplător. Orice situație care poate fi integrată într-un tipar și care se repetă foarte des poate deveni abuz verbal, iar cheia pentru a realiza ce se întâmplă este să nu analizezi care este factorul declanșator, ci asupra cui se focalizează cuvintele care dor și enervarea.
Folosirea cuvintelor în încercarea de a controla acțiunile altei persoane reprezintă, de asemenea, un abuz verbal. În unele cazuri este posibil să nu se folosească neapărat cuvinte care jignesc, ci expresii aparent neutre care au un efect negativ datorită personalității celui căruia îi sunt adresate.
Dacă se întâmplă des va trebui să realizezi că interlocutorul nu le spune fără să-și dea seama ce se întâmplă cu tine, ci că le folosește tocmai pentru a-ți limita sfera de acțiune. Nu accepta prelungirea acestei situații care alimentează starea de anxietate, ci îndepărtează-te de persoana toxică.
Criticile constante trebuie analizate cu atenție pentru a se delimita intențiile din spatele lor. Fii atent cum sunt formulate, dacă au un ton pozitiv, orientat spre îmbunătățirea activității sau dacă se limitează la evidențierea greșelilor pe care le-ai făcut în fața tuturor colegilor, cu scopul de a te face să te simți prost și de a exagera impactul lor. Cu toții facem greșeli, dar nu trebuie să te lași intimidat de criticile rău-voitoare formulate în cadrul ședințelor sau în fața echipei în care lucrezi.

 
Victima se va îndoi de propria identitate și își va pune abilitățile sub semnul întrebării

Dacă situația negativă se prelungește persoana vizată poate ajunge să simtă că nu poate realiza nicio activitate în mod eficient, că nu este destul de inteligentă sau că nu are nicio valoare. Nu te lăsa prins în acest scenariu pentru că nu ai de ce să crezi definiția ta dată de cineva care comite abuzuri.
Este adevărat că poți fi confuz pentru că abuzul verbal nu are loc tot timpul și cu siguranță vor fi și momente în care, aparent, te înțelegi bine cu cealaltă persoană, dar observă cât de des ripostează la greșelile tale și vei realiza că nu face decât să aștepte anumite intervale pentru a-ți accentua anxietatea și a profita de pe urma nesiguranței tale.

 
Cum îți dai seama că o persoană comite abuzuri verbale împotriva ta

 
Iată cum poți recunoaște persoana care comite abuzul verbal:
- îți compromite mereu o stare de spirit pozitivă;
- te manipulează folosindu-se de porecle;
- te învinuiește pentru greșelile pe care le-ai făcut, dar și pentru propriile erori;
- crede că are mereu dreptate și îți ignoră punctul de vedere;
- se folosește de glume care te rănesc;
- nu îți arată respect;
- insultele sau ridiculizarea pot avea loc între patru ochi sau în fața mai multor colegi.
 
Dacă te regăsești într-una dintre aceste situații ia măsuri pentru a te distanța de acea persoană și a elimina sau a reduce contactul cu ea. Nu-i căuta scuze și nu considera că sunt mici excepții pentru că este stresată sau trece printr-o perioadă mai dificilă.
În paralel cu anxietatea abuzul verbal poate provoca migrene, tulburări alimentare sau dureri cronice. Nu accepta să fii tratat în acest mod, ci asigură-ți condițiile necesare pentru a fi liniștit și optimist.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod