Schizofrenia cronică, în remisie cu ajutorul dietei ketogenice

Schizofrenia este o afecțiune care cauzează multă suferință și poate distruge vieți. Până de curând chiar și cele mai avansate tratamente nu puteau opri complet simptomele. Cu toate acestea, două paciente au obținut remisia completă cu ajutorul dietei ketogenice.
Dieta ketogenică este foarte eficientă în cazul epilepsiei, dar în cazul celor două paciente a putut înlocui complet medicamentele antipsihotice, menținând remisia timp de mai mulți ani. Deși este nevoie de testarea acestei alternative pentru mai multe cazuri, rezultatele obținute sunt încurajatoare pentru pacienții și medicii care luptă împotriva schizofreniei.

 
Ce este schizofrenia

Este o afecțiune care afectează aproximativ 1% din populație, caracterizată prin halucinații și dezorganizarea proceselor de vorbire și gândire. Persoanele care primesc acest diagnostic  au și tendința de a ignora regulile de igienă, evită să fie în compania celorlalți și nu sunt motivate, acest lucru având un impact negativ asupra rezultatelor profesionale și a relațiilor cu cei din jur.
Medicamentele antipsihotice reprezintă opțiunea clasică de tratament, dar potrivit unui studiu realizat asupra a 6.000 de pacienți, s-a constatat că în numai 4% dintre cazuri s-a obținut remisia completă a simptomelor.

 
Care este efectul dietei ketogenice asupra schizofreniei?

Această dietă cu un conținut ridicat de grăsimi, moderat de proteine și scăzut de carbohidrați este eficientă împotriva epilepsiei, reducând frecvența sau stopând complet apariția crizelor specifice. Având în vedere că medicamentele pentru epilepsie sunt utilizate frecvent și în psihiatrie, nu este de mirare că experții au considerat util să testeze efectul acestui meniu în cazul schizofreniei.
Astfel, dieta ketogenică reduce inflamațiile și stimulează metabolismul datorită producției de ketone.

 
Funcționează acest meniu?

Prima dintre cele 2 paciente care s-au vindecat a suferit de schizofrenie timp de 50 de ani, începând de la vârsta de 17 ani. A avut halucinații, paranoia și probleme de vorbire. La vârsta de 70 de ani a fost internată în urma unei tentative de suicid, deși în acest interval fusese tratată cu 10 tipuri diferite de medicamente antipsihotice. În aceste condiții, la 70 de ani și având 150kg a început dieta ketogenică. La 2 săptămâni de la trecerea la acest regim nu numai că a început să slăbească, dar și simptomele specifice schizofreniei s-au diminuat. După alte câteva săptămâni a început să se simtă atât de bine încât a renunțat la medicamentele antipsihotice.
De-a lungul timpului starea ei de spirit s-a stabilizat, iar halucinațiile și paranoia au dispărut complet. La 12 ani de la această schimbare a slăbit 75kg, iar schizofrenia este în remisie completă.
Cel de-al doilea caz se referă la o femeie în vârstă de 39 de ani care a suferit de schizofrenie timp de 20 de ani, asociată cu depresie, anorexie, halucinații, anxietate și paranoia. La fel ca majoritatea pacienților a ascuns simptomele psihotice atunci când i s-a prescris tratamentul pentru anorexie și depresie, dar manifestările au devenit evidente și a fost diagnosticată cu schizofrenie și tratată cu 7 medicamente antipsihotice diferite fără ca simptomele să dispară. Pentru că avea și probleme digestive cronice i s-a recomandat dieta ketogenică. Din momentul în care a observat că simptomele specifice schizofreniei încep să se diminueze a decis să oprească tratamentul antipsihotic complet, dar a avut o criză și a fost internată.
A continuat dieta, iar după o lună în care a respectat acest regim și a luat și medicamentul Haldol a raportat remisia completă a simptomelor. În anul care a urmat a redus treptat doza de Haldol până a putut să-l elimine complet și a slăbit 40kg. La 5 ani de la aceste schimbări schizofrenia este în remisie și nu a mai luat niciun medicament antipsihotic. 

 
Ar trebui să încerci această dietă pe cont propriu?

Chiar dacă rezultatele dietei ketogenice sunt remarcabile, nu este indicat să încerci acest regim pe cont propriu, mai ales dacă vrei să tratezi o afecțiune gravă cum este schizofrenia. Chiar și un meniu nou are riscuri și efecte secundare și vei avea nevoie de sprijinul unui specialist. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod