Ştiinţă. 15 lucruri uimitoare despre coloana vertebrală

Este baza corpului uman, cea mai importantă componentă a aparatului locomotor și, din păcate, ne amintim de ea doar atunci când ne chinuie durerile de spate.

Dr. Ion Manea, directorul medical al Bio Ortoclinic, ne prezintă 15 lucruri uimitoare despre coloana vertebrală, care ne ajută să o cunoaștem și să o protejăm mai bine.

Știați că...

1. Avem 33-34 vertebre, dar practic doar 24-25 dintre ele au discuri inter-vertebrale? Celelalte se sudează între ele și formează sacrul și coccisul, devenind vertebre false.

2. Atât oamenii, cât și girafele, au șapte vertebre la nivelul gâtului?

3. Coloana vertebrală susține greutatea corpului, oferă flexibilitate, protejează rădăcinile nervoase și maduva spinării și este calea principală de comunicare între creier și părțile motorii ale corpului sau organele micului bazin?

4.

Primul set de vertebre (vertebrele cervicale, care formează gâtul) sunt numite Atlas, după personajul din mitologia greacă? După ce a pierdut o luptă, acesta a fost transformat în piatră și a trebuit să susțină greutatea Pământului și cerul, pe umeri. Vertebrelor cervicale li s-a dat acest nume pentru că susțin greutatea capului.

5. Cea mai frecventă cauză de handicap în rândul populației din Statele Unite este atribuită, conform unor studii realizate peste Ocean, tulburărilor coloanei vertebrale?

6.
Coloana vertebrală este susținută de peste 120 de mușchi, are 220 de ligamente și peste 100 de articulații?

7. Un sfert din lungimea coloanei vertebrale este alcătuită din cartilaj?

8. Deoarece discurile cartilaginoase se extind în absența gravitației, astronauții care se întorc din Spațiu pot fi chiar și cu 2-3 cm mai înalți decât atunci când au plecat?

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod