Ştiinţă. 15 lucruri uimitoare despre coloana vertebrală

Dr. Ion Manea, directorul medical al Bio Ortoclinic, explică rolul vital al coloanei vertebrale


9. Pe Pământ, efectul este invers: oamenii scad în înălțime cu fiecare deceniu, începând de la vârsta de 40 de ani, din cauza deshidratării discurilor intervertebrale. Acestea conțin 82-86% apă, iar deshidratarea lor duce la apariția tasării. De vină sunt mușchii care o susțin și care, cu timpul se tensionează, se scurtează și încep să se atrofieze, susține specialistul Bio Ortoclinic.

Efectele constau în tulburări de microcirculație în zona coloanei, în modificări de postură și de înălțime.

10. Patru din cinci adulți se confruntă cu cel puțin un tip de durere de spate în timpul vieții lor? Acestea sunt considerate al doilea cel mai frecvent tip de durere care ne pune la încercare, după durerile de cap.

11. Coloana vertebrală este atât de flexibilă încât se poate îndoi suficient pentru a forma două treimi dintr-un cerc?

12. Cele mai frecvente cauze ale leziunilor măduvei spinării în SUA, conform statisticilor realizate de specialiștii americani, sunt accidentele de autovehicule?

13.
Durerile de spate la nivel lombar sunt cel mai frecvent tip de dureri de spate resimțite pe parcursul vieții? Acest lucru este cauzat de faptul că partea inferioară a coloanei este afectată de întoarceri și de aplecări, mai mult decât orice altă parte a spatelui și, în plus, poartă toată greutatea părții superioare a corpului.

14. Uneori, durerile de spate pot fi cauzate de alte boli din organism? De exemplu, anumite afecțiuni grave, precum leucemia, pot debuta cu o durere de spate.
Mai mult, pancreatita, litiaza urinară, colecistita, infarctul miocardic acut, ulcerul gastric sau prostatita, pot provoca dureri de coloană vertebrală, printr-un fenomen de iradiere, explică dr. Ion Manea.

15. Coloana vertebrală este extrem de puternică, putând suporta o greutate de sute de kilograme? În plus, ea reprezintă 40% din lungimea totală a corpului.


Foto: Depositphotos, Bio Ortoclinic

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod