Sarcina după 40 de ani. Riscuri si analize suplimentare

Conform statisticilor multe femei întârzie din ce în ce mai mult să devină mame, fie din cauza carierei, fie pentru că nu găsesc partenerul potrivit
Studiile arată ca bebeluşii născuţi după vârsta de 40 de ani nu sunt doar predispuşi la posibile complicaţii, respectiv să prezinte probleme de dezvoltare, malformaţii genetice şi tulburări neurologice, dar se pot naşte şi prematur. Pe de altă parte un alt studiu recent arată că femeile peste 40 de ani care nasc copii fără ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistată tind să trăiască mai mult. Explicaţia este că estrogenul, produs în abundenţă în organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viaţa inimii, a oaselor şi a altor organe.


Minusurile unei sarcini la 40 de ani ar putea să descurajeze femeile care doresc să rămână însărcinate, dar există mult mai multe cazuri ale unor mămici sănătoase care au dus o sarcină fără probleme şi după împlinirea acestei vârste. Ce ar trebui luat în considerare este că odată ce s-a trecut de 40 de ani, şansele de a rămâne însărcinată natural sunt de doar 5% la fiecare ovulaţie. De fapt, numărul de ovule scade dramatic şi în medie până la vârsta de 43 de ani rezerva se termină, cele mai multe femei apelând la fertilizarea în vitro.



Care sunt riscurile?


Un studiu al Universităţii Columbia a descoperit că după 40 de ani, riscul de a naşte un copil care va prezenta malformaţii la naştere este de 2,9 % comparativ cu 1,7 % pentru femeile care nasc un copil mai devreme de 35 de ani. Dintre toate aceste malformaţii, cele cardiace sunt cele mai comune. Un alt studiu a descoperit că riscul unor malformaţii la nivelul inimii este de 4 ori mai mare în cazul unor femei care nasc după 40 de ani faţă de cele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod