Sănătate: Ce trebuie să ştii despre toxoplasmoză ca să nu ai probleme cu sarcina

De obicei aceasta este trasmisă prin contactul cu o pisică, dar infecția poate fi contractată și prin consumul de carne insuficient preparată.

Toxoplasmoza este boală cauzată de un parazit numit Toxoplasma Gondii. Este o infecţie destul de des întânită, însă ea poate să aibă consecințe nefaste pentru o viitoare mămică sau pentru copilul ei. Printre acestea se numară și un risc crescut de pierdere a sarcinii, prelungirea sarcinii, cât și o lungă listă de efecte negative asupra viitorului copil (precum probleme de creștere, afectarea vederii, leziuni cerebrale, epilepsie, etc.).

Cum se transmite toxoplasmoza?


De obicei aceasta este trasmisă prin contactul cu o pisică, dar infecția poate fi contractată și prin consumul de carne insuficient preparată (în special pentru carnea de porc și miel), consumul de apă sau alimente contaminate, igiena deficitară a mâinilor după manipularea unor obiecte contaminate cu chiste de  paraziți (de exemplu nisipul din cutia pisicii, obiecte de grădinărit, etc.) sau transmiterea materno-fetală. Aceasta din urmă se produce în cazul în care în sângele mamei există paraziți, deci atunci când contactul cu parazitul s-a produs imediat înaintea sarcinii sau în timpul sarcinii.


„În general infecția adultului sau chiar și a copilului cu toxoplasma gondii este asimptomatică sau doar puțin simptomatică, pacientele prezentând doar o ușoară modificare a stării generale, subfebrilități, adenopatii. Rar, în cazul corioretinitei cu toxoplasmă, manifestările sunt zgomotoase, la nivelul gobului ocular, manifestându-se prin durere, edem, roșeață.” ne spune Dr. Gherlan George, Medic Primar Boli Infecțioase în cadrul Columna Medical Center.

Având în vedere că această infecție nu prezintă, de obicei simtome, ideal este ca femeia să se testeze înainte de a rămâne însărcinată (atunci când este vorba despre o sarcină programată).
Această testare este, obligatorie în cazul celor ce urmează proceduri de reproducere umană asistată.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod