Fumatul si sarcina: incompatibile!

Este socant sa vedem femei insarcinate care fumeaza. Ne este greu sa ne imaginam ca o femeie poate pune sanatatea copilului sau in pericol. Si totusi, se intampla...
Este socant sa vedem femei insarcinate care fumeaza. Ne este greu sa ne imaginam ca o femeie poate pune sanatatea copilului sau in pericol. Si totusi, se intampla. Numeroase fumatoare sunt de parere ca "E doar o tigara. Ce poate fi atat de rau?".

Specialistii ne avertizeaza ca fumatul in timpul sarcinii este extrem de daunator, atat pentru mama, cat mai ales pentru copil.

Dezvoltare anormala, aparitia malformatiilor, afectiuni respiratorii precum pneumonii sau astm sunt numai cateva dintre efectele negative pe care le poate avea fumatul asupra copilului unei fumatoare.

Fumul de tigara contine cel putin 2500 de substante chimice. Desi multe dintre acestea sunt nocive, principalul "inamic" este dioxidul de carbon. Acesta impiedica circulatia adecvata a sangelui, prin urmare avand ca efect oxigenarea deficitara.

"Substantele introduse in organismul mamei determina un nivel scazut al oxigenului in sange, iar vasele de la nivelul uterului si placentei (organul care face legatura intre mama si copil, furnizandu-i acestuia substantele nutritive si oxigenul) sunt ingustate.", aflam de la Teodora Dragu, medic specialist obstetrica - ginecologie.

De asemenea, daca vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa stii ca fumatul poate sta in calea dorintei tale de a deveni mama: "In procesul sau de dezvoltare intrauterina, bebelusul este expus efectelor nocive ale tutunului, fiind un 'fumator pasiv'.

In primul rand, sansele lui de a fi conceput se diminueaza simtitor daca unul dintre parteneri fumeaza. Fertilitatea este mult scazuta in cazul fumatorilor. Apoi, daca totusi conceptia s-a produs, riscurile ca sarcina sa fie extrauterina sunt mai mari decat la nefumatoare. Astfel, riscul de avort spontan este crescut, ca si cel pentru deces intrauterin.", ne spune Dr. Teodora Dragu

"S-a constatat ca incidenta unor malformatii este mai crescuta la fetii supusi toxinelor din fumul de tigara, iar riscul lor de a se naste prematur este mai mare. Copiii mamelor fumatoare se nasc adesea cu o greutate mai mica, sunt mai predispusi la diverse afectiuni respiratorii (pneumonii, astm, etc), iar unele studii arata chiar prezenta unor modificari psihice si de comportament.

Si, totusi, fumatoarele nu trebuie sa dispere: renuntarea cat mai precoce la fumat, pe parcursul sarcinii, creste sansa bebelusului de a fi sanatos.

Bineinteles, pe langa multa vointa, este necesar sprijinul partenerului, al familiei, care trebuie sa incurajeze gravida, sa o fereasca de tentatii (este un moment bun pentru ca ambii parteneri sa renunte la fumat), sa o sustina in marele efort care este anihilarea acestei dependente.", a declarat Dr. Teodora Dragu.

Fumatul pasiv este la fel de daunator pentru tine si copilul tau precum cel activ. De aceea, incearca atat cat este posibil sa eviti locurile in care se fumeaza sau roaga fumatorii din familie sa renunte la fumat in preajma ta.
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alinna pe 27 Iul 2012, 22:26
    fumtul

    buna fetelor daca sun fumatoare nu pot sa raman gravida?

    1
    1

  • Nyko pe 11 Oct 2010, 15:19
    Intrebare

    Am si eu o intrebare va rog sa-mi raspundeti.....................Fumez de 1 an ju si daca raman gravida ma pot lasa orice ar fi. Dar pana atunci cu vreau. Spunetimi si mie daca raman si nu stiu ca sunt gravida,iar in acelasi timp fumez pana imi dau seama.......Se intampla ceva????rasp.pls.

    8
    1

  • rebeca pe 10 Aug 2010, 13:45
    cred ka sunt insarcinata

    woow...ciau doamnelor si domnisoarelor...am citit toate comm pana am ajuns aici unde akum scriu si eu...azi ma voi duce sa vad daka dumnezeu mia facut un cadou...Sunt fumatoare de 5 ani..urat...in fie care zi de kand simt ceva ciudat in mine..ma gandesc daka voi reusi sa ma las de fumat...deja am 10 zile de kand nu mia venit ciclu..si simt ka nu mai pot sa trag o tigara in piept .tusesc si ma ustura gatu de la ea..si mi rau..sincer vreau sa ma las de tigara daka e sa fiu..bobo meu e cel mai important pe lumea asta,si e tot ce miam dorit..chear daka a venit cam repede si mai ales kand nu prea treb..dar eu il accept...SUNT REBECA SI PESTE 2 SAP FAC 19 ANI...mama e fericita,tata la fel iar viitorul meu sot abia asteapta sa auda

    3
    0

  • cristina pe 6 Iun 2010, 23:14
    sunt insarcinata

    in prima luna am fumat, e ceva grav?

    0
    2

  • denisa pe 4 Iun 2010, 13:47
    nu toate sarcinile decurg la fel

    nu mai ascultati in gura nimanui...ptr ca femeia difera de la femeie la femeie...degeaba sunt unele mamici care vor sa incurajeze mamicile fumatoare,ptr ca nici una nu suntem la fel...nu exista cuvantul nu pot totul e sa ai vointa...am 21 de ani dar cand am aflat ca snt insarcinata am renuntat la tigari...asa ca ganditi va bine atat la voi cat si la bebel...va pup

    1
    0

  • denysa pe 4 Iun 2010, 13:44
    fumatul

    fetelor si eu am fost fumatoare inraita...dar cand am aflat ca snt insarcinata am renuntat definitiv la tigari...si asta datorita faptului ca stiu ca port in pantece un sufletel pe care mi l doream la nebunie.am renuntat la fumat ptr faptu ca nu vroiam ca,micutul meu sa aiva o casa plina de fum...va doresc sarcina usoara

    0
    0

  • adina pe 2 Iun 2010, 01:14
    intradevar vointa invinge

    adevarat ca se poate daca ai vointa asa si cu mama mea cand a ramas insarcinata cu sora mea doar a zis de azi nu mai fumez si asa a fost de atunci nu a mai fumat deloc si asa sora mea este sanatoasa si are 4 ani

    0
    0

  • raysa pe 21 Aug 2009, 14:06
    despre fumat

    salut fetelor am 27 de ani si sunt la a doua sarcina si am fost fumatoare de 13 ani dar la fiecare sarcina m-am lasat de fumat,iar mie sa nu imi spuneti ca nu se poate totul e ca nu vreti sa va lasati .Ganditi-va doar la nevoile copilului nu la nevoia voastra. pa si va pup

    0
    0

  • maria pe 10 Iun 2009, 14:31
    datoria de mama

    salut fetelor, am 32 de ani si sunt la a doua sarcina am fost fumatoare,dar cred ca datoria de mama incepe din momentul conceptiei,nimic nu este mai presus de sanatatea copilului meu nu am fumat nici in prima sarcina si am un baietel duuuuuuuuuuuuulce nu am stat in preajma fumatorilor, nu exista nu pot trebuie doar sa vrei ganditi-va ce durere sa-ti vezi copilul bolnav, mai ales cand sti ca putei evita acest lucru1 OARE PUTETI TRAI CU VINA ? va pup sper sa luati decizia corecta pt voi si pt copilul vostru!

    0
    0

  • ana_bela pe 8 Iun 2009, 08:25
    fara fumat

    Buna. Sunt insarcinata in 32 de saptamani si nu fumez, nu sunt fumatoare. Fetelor, lasati-va de fumat, mai ales daca sunteti insarcinate. Ganditi-va doar cat de urat miroase fumul de tigara. Cum credeti ca se simte copilasul vostru, care creste in burtica si care acum se dezvolta? Eu nu cred ca ii este prea bine. Ce e mai important? Sa ai un copil sanatos sau sa iti satisfaci tu o pofta (nici nu stiu cum sa numesc asta)? Ce e mai important tu sau copilul? Tu esti responsabila pentru aceasta viata. Andrada, imi pare nespus de rau pentru ceea ce s-a intamplat. Fara sa fiu ipocrita, mi-au dat lacrimile. E adevarat ca acum e prea tarziu, dar poti sa faci multe pentru alte viitoare mamici care fac aceeasi greseala ca si tine. Vreau sa te felicit ca ai avut curaj sa postezi mesajul.

    0
    1

  • Bianka pe 3 Iun 2009, 15:54
    fumat

    Buna fetelor, Am 32 de ani si mi-am dorit sa fac un bebe care acum e pe drum de aprox.2 luni. Ce vreau sa spun ca aceeasi teama aveam si eu inainte, ca nu o sa ma pot lasa de tigari daca voi fi insarcinata. Eh, ascultati-ma cu atentie : Nici nu am stiut ce motivatie puternica a fost sa stiu ca daca ma las de tigari voi elimina orice risc pentru bebe-ul meu. Din momentul in care am aflat ca sant insarcinata nu am mai pus tigara in gura si nici sotul meu.Deci, se poate ! Asa ca, credeti-ma, daca vreti si sanatatea copilului e pt voi destul de motivanta, va veti lasa la momentul oportun.

    0
    0

  • andrada pe 19 Mai 2009, 14:19
    despre fumat

    Buna ziua,urasc faptul ca sunt mama nu merit asta,va spun sincer am fumat in timpul sarcinii ascultand pareri si pareri ca nu e nimic ca un copil poate fi sensibil oricum ca fumezi sau ca nu fumezi,nu este asa am nascut un baietel fara sex . Sunt consecintele fumatului multi copii se nasc fara abdomen si multe nenorociri, la ecografie doctora nu vedea ca el era intors cu spatele mereu,si oricum imi merit soarta nu se vb la televizor de astfel de nenorociri de pe urma fumatului,vecina mea a fumat si copilul ei are astm si multe lucruri lasativa de fumat va jucati cu viata copilului daca de a voastra nu va pasa. Eu merit sa mor pentru ce am facut ma urasc si imi este scarba ca traiesc.

    0
    1

  • OXANA pe 14 Mai 2009, 19:00
    NU,NU SI IAR NU...........

    PROSTII.NU SUNT MAMA SI NICI INSARCINATA,DAR NU SUNT DEACORD CU FUMATUL IN TIMPUL SARCINII.ITI IMAGINEZI CUM E PENTRU ACEL MICUT CIND PROPRIA MAMA-I OTRAVESTE AERUL PE CARE IL RESPIRA EL ACOLO(CA DOAR RESPIRA SI EL,NU?).SI POATE UN COPIL SE NASTE SANATOS,DINTR-O MAMA FUMATOARE DAR NU CRED CA IMUNITATEA LUI E ATIT DE RIDICATA CA LA COPIII NEFUMATORILOR.DEAJUNS CA FUMEAZA APROXIMATIV TOTI TATII,MACAR MAMA SA-L SCUTEASCA DE ASA CEVA.AM INCERCAT SI EU SA FUMEZ CA TOTI TINERII DE AZI,CU PRIETENE S.M.D,ERA SA-MI PIERD CUNOSTINTA,AVEAM AMETELI,GRETURI,EU CA AM 22 ANI,DAR IMAGINATIVA ACEL PRUNC,CARE NU POATE STRIGA,CA AR FACE-O,PE BUNE.DAR DE UNDE SA AVEM COPII SANATOSI CIND TOTI ACESTI PICI DE 12-13 ANI STAU CU TIGARA IN GURA,DE PARCA L-AU APUCAT PE D-ZEU DE PICIOARE. DACA NU AM DREPTATE O SA MIO SPUNETI VOI.EU DOAR MI-AM DAT CU PAREREA.

    0
    1

  • roxana pe 3 Mai 2009, 22:23
    fumatul si sarcina

    fetelor nu va mai speriati atat ca daca e sa fie copilul sanatos este nu trebuie sa te lasi de fumat daca esti fumator anrait eu am anascut si am fumat si anainte de sarcina si an timpul ei si dupa si la ora actuala fumez si copilul nu are nimic nu sa ma antamplat nimic asa ca nu va speriati asa de rau totusi e bine pt voi sa le mai rariti sa nu obositi sa nu va fie rau dar an rest e ok acum ramane la aprecierea voastra ce sa faceti

    1
    0

  • cleopatra pe 25 Apr 2009, 01:05
    copiilu e mai presus de cat orce

    si eu sant fumatoare de 14 ani.cam vreo doua saptamani am fumat pe timpul sarcinei asta fara sa stiu ca sant insarcinata...la vreo 2 saptamani am aflat ca sant gravida.credetime ca leam lasat nu simt nevoia sa fumes,ma gandesc la copilasul meu sa fiie sanatos cu ajutoru lui ALLAH

    0
    0

  • cristina pe 6 Mar 2009, 18:42
    nu exista nu poti poate nu vrei

    eu fumam foarte mult,ajunsesem la 2 pachete de tigari pe zi,poate si din cauza serviciului,dar de cum am aflat ca sunt insarcinata le-am lasat fara sa mai ma gandesc,i-am interzis chiar si sotului sa mai fumeze prin toata casa,nu exista ca nu te poti lasa ci doar nu vrei,dar nu te mai gandi la tine ci la sufletul din tine nu are nici o vina,nu cred ca o tigara este mai importanta decat el daca ti-l doresti cu adevarat lasa-te

    0
    0

  • marlu pe 5 Mar 2009, 15:40
    dependenta falsa

    si eu am fumat dar inca din prima luna de sarcina fara sa-mi dau seama numai suportam fumul de tigara. si chiar daca nu s-ar fi intamplat asta in momentul in care vedeam k sunt insarcinata numai fumam. dependenta mea nu e ata de importanta fata de sanatatea copilului!inconstienta pt cele care nu pot!

    0
    0

  • diana7 pe 15 Nov 2008, 16:26
    PROSTIE????????

    Fata draga, cea cu "independenta", in primul rand se numeste DEPENDENTA. In al doilea rand, nu iti e greata daca fumezi in sarcina? Eu una nu suportam nici cand fuma cineva pe strada si imi ajungea la nas un fir de fum; tu suporti? Pai ia gandeste-te cum e sa ai un copil bolnav, cu care sa tragi toata viata prin spitale. Ce vina are el ca tu nu ai minte si fumezi in timpul sarcinii??? Probabil ca nici nu doresti copilul, nu?

    0
    0

  • morena1r pe 13 Nov 2008, 10:43
    daca vrei cu adevarat,poti

    Exista lucruri despre care poti spune"nu pot sa le fac",dar fumatul in sarcina nu cred ca e unul dintre ele. Am o colega care fuma de pe la 16-17 ani.In mom in care a aflat ca e insarcinata(pe la 25 de ani)nu a mai pus tigara pe gura pana nu a nascut.Iar cat a alaptata mai fuma cate una dar mai rar.Deci...daca vrei cu adevarat,poti...

    1
    0

  • blanytza pe 10 Nov 2008, 10:38
    nu numai in timpul sarcinii

    Fara dar si poate te lasi de fumat dak vrei un copil sanatos din toate punctele d vedere! am citit multe articole pe tema aceasta si e bine si indicat sa te lasi d fumat cu aprox, 5 ani inainte sa ai un copil ca sa ai sanse mari sa fie sanatos ! si in timpul alaptarii nu e indicat fumatul ...

    0
    0

  • anita pe 9 Nov 2008, 18:25
    tigari sau un copil sanatos?

    daca esti insarcinata si vrei sa ai un copil sanatos ori cat ai fi de independenta, cred ca pt copilul tau ai renuntza iar daca nu... at nu mai fa copii asta e punctul meu de vedere

    0
    0

  • amalia pe 8 Nov 2008, 23:35
    fumatu in timpu sarcinei

    e atit de periculossa fumezi cat esti insarcinata si daca nu poti sa le lasi esti independenta ce poti face

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod