Diabetul și suplimentele: ce să iei și ce să eviți

De la scorțișoară și magneziu până la formule naturale care susțin că reduc glicemia există multe suplimente care pretind că pot ține sub control diabetul dar oare sunt riscante sau te vor ajuta să te simți mai bine?
Peste 50% dintre persoanele care suferă de diabet au apelat la suplimente alimentare și vitamine. „Majoritatea persoanelor care au primit acest diagnostic preferă o formulă naturală, care să le ajute să trateze simultan și alte probleme de sănătate. Problema este că nu există studii privind eficiența pe termen lung și niciun astfel de supliment nu poate controla glicemia la fel ce bine precum medicamentele pentru diabet”, spune dr. Laura Shane-McWhorter, profesor la Universitatea din Utah.

 
Iată ce suplimente ar putea fi utile pentru a trata diabetul și ce ar trebui să eviți:

 
1. Vitamina D

În cadrul studiilor realizate s-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D poate preveni diabetul, reducând riscurile cu 15%. Cu toate acestea, nu s-a putut dovedi eficiența administrării dozelor de vitamina D în cazul persoanelor care au deja diabet.
 
Verdictul: Unul din 3 adulți are deficiență de vitamina D, care este mai dificil de preluat din alimente.
Suplimentele sunt benefice chiar dacă nu tratează neapărat diabetul, în primul rând pentru că previn fragilizarea oaselor.

 
2. Omega-3

Uleiul de pește din capsule este adesea recomandat pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare, un lucru important pentru persoanele care au diabet. Acizii grași de tip Omega-3 reduc inflamațiile, reglează ritmul bătăilor inimii și previn înfundarea arterelor.
 
Verdictul: Studiile realizate au arătat că suplimentele cu ulei de pește reduc nivelul trigliceridelor în cazul persoanelor care au diabet și sunt foarte utile dacă nu poți consuma pește gras. Nu lua mai mult de 1.000mg pentru că ți-ar putea crește glicemia și nivelul de colesterol LDL.

 
3. Magneziu

Unul din 4 adulți diagosticați cu diabet prezintă și un nivel redus de magneziu. Glicemia ridicată și medicamentele cu efect diuretic vor favoriza eliminarea magneziului din organism, dar un nivel prea scăzut va îngreuna procesarea insulinei.
 
Verdictul: În primul rând trebuie să faci analize pentru a vedea dacă ai lipsă de magneziu.
„Dacă ai afecțiuni renale, foarte comune în cazul diabeticilor, este posibil să ai un nivel prea ridicat de magneziu. Stabilește doza numai împreună cu medicul pentru că o cantitate excesivă va scădea brusc tensiunea și va cauza bătăi neregulate ale inimii”, spune dr. Shane-McWhorter.

 
4. Schinduf

Există câteva studii de mici dimensiuni care au arătat potențialul schindufului de a reduce nivelul glicemiei, dar nu se cunosc încă rezultatele pe termen lung și există destul de multe efecte secundare.
 
Verdictul: Mai bine evită acest supliment. Avantajele obținute vor fi depășite de efectele secundare precum gazele, diareea și interacțiunea negativă cu medicamentele anticoagulante. Majoritatea beneficiilor se datorează fibrelor, dar le poți obține mai ușor din fructe și legume.

 
5. Crom

Datorită celor 30 de ani de studiu dedicați suplimentării pe bază de crom acesta este un supliment popular în rândul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Problema este că rezultatele arată că suplimentarea cu acest mineral este utilă numai în zonele unde există o deficiență generalizată.
 
Verdictul: Probabil că nu ai nevoie deloc de pastile pe bază de crom.
Poți obține doza necesară consumând cereale integrale, broccoli, fasole verde, ciuperci și alte legume. „Nu recomand un astfel de supliment decât dacă analizele arată o carență. Un nivel prea ridicat de crom poate afecta starea de spirit și va cauza leziuni la nivelul rinichilor și ficatului. De asemenea, cromul interacționează negativ cu betablocantele, antiacidele și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene”, spune dr. Constance Brown-Riggs, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod