5 simptome ciudate care pot indica prezența diabetului

Multe persoane care suferă de diabet de tip 2 nu știu că sunt bolnave până când analizele de sânge indică valori anormale ale nivelului de zahăr din sânge sau până când boala progresează și încep să apară complicațiile.
Diabetul este o boală tăcută și insidioasă, pacienții neavând simptome la început. Totuși, în unele cazuri, există simptome ciudate care pot indica prezența diabetului. Unele sunt cunoscute, precum setea constantă, pierderea sau câștigarea bruscă de greutate și nevoia excesivă de a urina, însă simptomele de mai jos pot fi ratate cu ușurință. Iată la ce semne care sugerează prezența diabetului ar trebui să fii atentă!

Simptomele necunoscute ale diabetului


Gingiile inflamate sau infectate


Parodontita poate fi un semn al diabetului zaharat de tip 2 conform cercetărilor. Un studiu a descoperit că persoanele cu boli ale gingiilor, în special cele severe, prezintă un risc crescut al apariției diabetului zaharat.
Prezența oricărei afecțiuni dintre cele două pare a crește riscul de a se dezvolta cealaltă. 

Colorarea pielii


Cu mult timp înainte de a dezvolta diabet zaharat, este posibil să observi o pată de culoare închisă pe partea din spate a gâtului. Aceasta se numește acanthosis nigricans și reprezintă un semn al rezistenței la insulină, hormonul pe care îl folosește organismul pentru a regla nivelul glucozei, ducând eventual la apariția diabetului zaharat. În cazuri rare, acanthosis nigricans poate fi cauzată de chisturi ovariene, tulburări hormonale sau ale tiroidei sau de cancer.
Anumite medicamente și suplimente, printre care se numără anticoncepționalele și corticosteroizii, pot fi, de asemenea, responsabile.

Senzațiile ciudate la nivelul picioarelor


Aproximativ 10-20% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu diabet prezintă deja anumite leziuni ale nervilor din cauza diabetului. În stadiile incipiente, acest semn poate fi greu de observat. Poți simți furnicături ciudate la nivelul picioarelor sau poți avea un echilibru scăzut sau senzații reduse. Aceste senzații stranii ar putea fi cauzate și de tocurile pe care le porți o zi întreagă, însă și de afecțiuni mai grave, precum scleroza multiplă, așa că este important să le menționezi doctorului tău.

Predispoziția pentru perioadele lungi de somn de după-masă


Potrivit unui studiu, persoanele care dorm în timpul zilei mai mult de o oră au șanse cu 45% mai mari de a avea diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care dorm mai puțin sau deloc. 

Pierderea auzului sau vederii


Nivelul crescut al zahărului din sânge poate deteriora retina și cauza fluctuații la nivelul lichidului din jurul globului ocular, astfel apărând vederea încețoșată. Odată ce nivelul de zahăr din sânge revine la normal, vederea este restaurată.
De asemenea, un nivel ridicat al zahărului din sânge poate afecta celulele nervoase din ureche și cauza deficiențe de uz.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod