carenta de seleniu

Simptomele care îți arată că ai carență de seleniu

Seleniul are numeroase funcții esențiale în organism, printre care stimularea imunității și buna funcționare a glandei tiroide. Află cu ce simptome te confrunți dacă ai carență de seleniu.
Pentru că vitamina C și vitamina D sunt mereu în centrul atenției, este ușor să treci cu vederea alte elemente de care corpul are nevoie. Deși avem nevoie de cantități mici de seleniu, este posibil să te confrunți cu o carență de seleniu fără să știi. Seleniul joacă un rol important în sănătatea reproductivă, funcționarea glandei tiroide și sinteza ADN-ului, iar în același timp este un antioxidant care protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Citește și: 
5 semne prin care pielea ta îți arată că ai lipsă de vitamina D


De cât seleniu avem nevoie?


Atât femeile cât și bărbații au nevoie de 55 de micrograme de seleniu pe zi. Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de 60, respectiv 70 de micrograme de seleniu pe zi.
Carența de seleniu poate fi descoperită în urma unei analize de sânge.


Iată câteva simptome care îți arată că ai carență de seleniu:


Carența de seleniu: Îți cade părul


Un rol major al seleniului în organism este de a transforma hormonul tiroidian T4 într-un hormon activ numit T3. Dacă nu ai suficient seleniu în corp, te poți confrunta cu simptome de hipotiroidism, printre care se numără și căderea părului. Un alt simptom obișnuit al hipotiroidismului este oboseala. 

Carența de seleniu: Te îngrași


Dacă ai acumulat câteva kilograme în plus fără să-ți schimbi radical stilul de viață sau dieta, și în acest caz motivul poate fi lipsa de seleniu.
Glanda tiroidă are nevoie de seleniu pentru a funcționa adecvat, iar creșterea în greutate este un simptom al hipotiroidismului.

Carența de seleniu: Simți că ai „mintea în ceață”


Ai senzația că mintea ta este în ceață și că nu te poți concentra? Este un alt simptom des întâlnit al carenței de seleniu. Nivelul scăzut de seleniu a fost asociat cu probleme cognitive în cazul adulților.

Carența de seleniu: Te îmbolnăvești ușor


Seleniul este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar. În organism, seleniul contribuie la producția unei substanțe numite glutation peroxidază care este deosebit de importantă pentru un sistem imunitar puternic.
În cazul deficienței de seleniu, te poți îmbolnăvi mult mai ușor.

Carența de seleniu: Infertilitate


Lipsa de seleniu a fost asociată cu probleme de fertilitate atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Studiile au arătat că nivelul scăzut de seleniu afectează calitatea spermatozoizilor în cazul bărbaților și scade fertilitatea în cazul femeilor.

Carența de seleniu: Respirație superficială și probleme cardiace


Selenoproteinele, substanțele care se formează în organism cu ajutorul seleniului, au un rol vital în protejarea inimii. Carența de seleniu se poate manifesta prin probleme de respirație, precum respirația superficială, sau afecțiuni cardiace.

Alimente bogate în seleniu


Suplimentele de vitamine și minerale care conțin și seleniu sunt opțiune bună, însă dieta sănătoasă este cheia unui nivel optim de seleniu în organism.
Alimentele bogate în seleniu sunt carnea de pasăre, ouăle, fructele de mare, fasolea, mazărea, lintea, algele etc. Nucile, în special nucile braziliene, sunt o sursă bună de seleniu.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod