Simptome deranjante care indică faptul că ai o deficiență de fier

Deficiența de fier este cea mai frecventă tulburare nutrițională din lume. Cea mai mare parte a populației (80%) nu are cantitatea necesară de fier în organism pentru o stare optimă a sănătății, ceea ce duce la apariția deficienței de fier.
Atunci când nu este tratată, aceasta poate duce la anemie, o afecțiune care afectează 30% din populație. Iată câteva simptome deranjante care indică faptul că ai o deficiență de fier!

Ce simptome indică o deficiență de fier în organism?


1. Oboseală


Oboseala excesivă reprezintă unul dintre primele semne pe care oamenii le observă atunci când suspectează o deficiență de fier. Această oboseală este cauzată de reducerea aportului de oxigen. Iar această cantitate redusă de oxigen afectează întregul organism, ceea ce înseamnă că poți simți slăbiciune musculară și observa probleme de concentrare și incapacitatea de a face sarcini de bază.

2. Modificări ale pielii și ale părului


Pielea și podoaba capilară sunt la fel de sănătoase ca restul corpului. Atunci când ai o deficiență de fier, te poți aștepta la o piele uscată și la un fir subțire de păr.
Acest lucru are legătură cu rolul fierului de a depozita și elibera feritina, o proteină responsabilă de îngrijirea părului și pielii, implicit și a unghiilor. Fii atentă la vârfurile de păr despicate și la eficiența rutinei obișnuite de hidratare a pielii.

3. Bătăi neregulate ale inimii


Deficiența de fier presupune, de asemenea, și o deficiență de hemoglobină. Atunci când sângele nu este capabil să transporte cantitățile normale de hemoglobină, inima începe să lucreze mai mult, deoarece nu mai primește suficient oxigen pentru a menține funcționalitatea sistemului cardiovascular. Acest stres cardiovascular suplimentar presupune că inima ta va mai omite câte o bătaie a inimii din când în când sau va avea o viteză variată la care bate.

4. Probleme de respirație


Același deficit de hemoglobină care cauzează bătăile neregulate ale inimii va cauza o lipsă de oxigen și la nivelul celorlalte organe, inclusiv la plămâni. Acest lucru poate duce la dificultăți de respirație, în special în timpul exercițiilor fizice.

5. Migrene și amețeli


Vasele de sânge din creier încep să se inflameze atunci când nu primesc suficient oxigen. Inflamația vaselor de sânge provoacă probleme neurologice, cum ar fi durerile severe ale capului și gâtului, greața, durerea oculară, amețelile, sensibilitatea la lumină și alte simptome ale migrenelor.

6. Inflamație a limbii și a gurii


Acest simptom este un semn puțin cunoscut al deficienței de fier. Mioglobina este o proteină care stimulează fluxul de oxigen din gură și este creată de fier.
Scăderea producției de mioglobină determină probleme bucale, cum ar fi uscarea gurii, crăpături în extremitățile gurii, buze crăpate și o limbă inflamată.

7. Sindromul picioarelor neliniștite


Importanța fierului poate fi văzută în rolul său în ceea ce privește sănătatea musculară. Dopamina, un neurotransmițător din creier, este direct afectată de nivelul de fier. Iar atunci când există mai puțin fier în organism, este și mai puțină dopamină. Rolul dopaminei în menținerea comunicării dintre creier și mușchi poate fi astfel diminuată de deficitul de fier. Acest lucru înseamnă că deficitul de fier poate provoca spasme musculare incontrolabile, în special la nivelul extremităților inferioare.

8. Urinări cu sânge


Deficiența de fier distruge celulele roșii din sânge. Pe măsură ce se descompun în rinichi, celulele roșii din sânge se deplasează în vezică, ducând astfel la apariția sângelui în urină.
Acest lucru provoacă în mod inevitabil dureri la nivelul vezicii urinare, care se pot extinde până în partea inferioară a abdomenului.

9. Paloare


Un ten roz și strălucitor provine de la o cantitate sănătoasă de globule roșii. Atunci când celulele roșii sunt distruse din cauza lipsei de fier, buzele și gingiile pot începe să aibă o culoare mai estompată, o nuanță mai deschisă de roz.

10. Leziuni grave ale unghiilor


Ai unghiile subțiri? Sunt afectate de lucruri simple cum ar fi deschiderea unei sticle de suc? Unul dintre primele semne ale anemiei este reprezentat de unghiile subțiri și fragile, care se rup la fel de ușor precum hârtia. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod