Pastreaza-ti unghiile sanatoase!

In timpul unui control de rutina, doctorul iti poate examina si unghiile, care adesea reflecta nu doar starea sanatatii tale generale, dar si ceea ce mananci si, mai ales, carentele de vitamine din organismul tau. Unghiile subtiri, casante sau cele cu pete albe si striatii "vorbesc" despre o lipsa accentuata de zinc in organism. In acest caz, ar trebui sa incluzi in dieta ta mai multe legume, fasole, ciuperci, precum si cereale.

Ai unghiile arcuite foarte mult? Acest lucru poate semnaliza o lipsa de fier si/sau de vitamina A. Remediul? Cat mai multe verdeturi si salate, lastari, morcovi, pepene si dovleac. Mananca portii mici de ficat bogat in fier sau alt tip de carne rosie.

Unghiile casante pot reprezenta un semn al lipsei de biotin (vitamina H sau B7), pe care o poti regasi in ciuperci, grepfrut, pepene verde, banane si capsune. De asemenea, poate fi si o lipsa de fier - pe care il poti asimila foarte usor din carne rosie, verdeturi si morcovi - sau de zinc.

Unghiile fragile, precum si cele care au striatii verticale sau orizontale pot anunta o deficienta de vitamina B.
Morcovii, spanacul, orezul brun, pepenele si alunele reprezinta resurse bune si naturale pentru suplimentarea in organism a acestei vitamine.

O crestere defectuoasa sau lenta a unghiilor poate semnala lipsa zincului.

Daca pielitele unghiilor sunt dureroase, par rosii si inflamate, este cazul sa incerci sa incluzi in dieta ta mai multe ingrediente bogate in acid folic, cum ar fi orzul, taratele, legumele, lintea si ciupercile. Vitamina C iti poate veni si ea in ajutor - portocalele, lamaile, precum si toate legumele verzi reprezinta o sursa buna in acest caz.

Evita luarea de suplimente pentru imbunatatirea sanatatii unghiilor tale, deoarece prea mult dintr-o singura vitamina poate deteriora echilibrul precar, ducand la unghii casante si fragile. Ia vitaminele necesare organismului din mancare, legume si fructe. Atunci cand ai grija de intregul organism si urmezi o dieta eficienta si sanatoasa, unghiile tale vor incepe sa arate mai bine.

Reactii alergice

Vinovatul pentru aceste reactii alergice este lacul de unghii. Petele rosiatice, care iti produc senzatia de mancarime, pot aparea in vecinatatea unghiilor, precum si pe pielea delicata din jurul pleoapelor, a gatului sau a fetei, pe care o atingi cu unghiile date cu lac.
Ca remediu, poti lua un antihistaminic sau poti tampona zona cu lotiune pe baza de calamina.

Unghii crapate

Principala cauza a aparitiei acestor crapaturi o reprezinta lipsa de hidratare. De fiecare data cand iti introduci mainile in apa, stratul de keratina se umfla si se "strange" dupa ce s-a uscat. Acest lucru duce la slabirea legaturilor care "unesc" matricea din care sunt alcatuite unghiile. Unghiile prea lungi si pilirea lor deficitara pot avea un efect similar si pot duce la aparitia acestor crapaturi inestetice.

Exista insa solutii si in acest caz:

Seara, inmoaie-ti mainile timp de 10 minute in ulei special pentru pielea bebelusilor sau in ulei de masline.
O manichiura scurta si curata va fi binevenita si te va feri de astfel de pericole.
Foloseste o pila de unghii prevazuta cu burete, care sa atenueze socul acestei operatiuni, resimtit ca o trauma de unghiile tale.
Un strat de iod alb iti intareste unghiile.
Foloseste dizolvant pentru lacul de unghii pe baza de ulei, nu pe baza de acetona.
Daca o unghie incepe sa se crape, mai bine tai-o.

Daca trebuie sa faci parada cu unghiile tale, la o serata sau un eveniment special, si ti s-a intamplat ca una dintre unghii sa se rupa, repara crapatura.
Rupe un colt mic de hartie subtire dintr-un plic de ceai, nefolosit, la fel de lat pe cat de lata este crapatura si lung de 1.20 cm. Aplica apoi lipici cu uscare rapida pe ruptura unghiei si lasa-l sa se usuce. Satureaza taietura de hartie cu lipici si aplic-o pe unghie, in zona in care aceasta este crapata.

Inmoaie restul "bandajului" in lipici si impatureste-l in jurul partii de unghie rupte si pe sub aceasta. Aranjeaza marginile bucatii de hartie aplicate cu putin lipici si cu ajutorul unei periute de dinti si aplica un lac de unghii galben foarte deschis. Daca iti cade sau aluneca pe piele vreo picatura de lipici, indeparteaza-l cu un buretel de vata demachiant, inmuiat in dizolvant.

Unghiile roase

Adesea te surprinzi rozandu-ti unghiile, un obicei pe care il aveai si in copilarie si pentru care erai certata des... Acum faci la fel, din obisnuinta, din cauza stresului sau a nervozitatii.

Ce sa faci in astfel de situatii:

Atunci cand simti nevoia de a-ti roade unghiile, gaseste-ti o preocupare pentru maini. Asaza-te pe ele, gesticuleaza sau... mestereste ceva.
Manichiura efectuata regulat reprezinta un stimulent foarte bun pentru a scapa de acest obicei nesanatos.
Pastreaza curatenia pielitelor unghiilor si taie-le frecvent - un imperativ necesar daca vrei sa nu te trezesti cu degetele in gura, pe nepusa masa...
Gandeste-te chiar sa iti protejezi unghiile pe toata durata cresterii acestora cu ajutorul unor "invelitori" speciale.
Incearca sa te controlezi si sa iti scoti din sistem ideea de a-ti roade unghiile, repetandu-ti in permanenta ca nu ai voie sa le rozi, chiar daca esti foarte stresata.
Cauta-ti alte preocupari, in schimb.

Saptamana viitoare iti vom prezenta alte remedii utile in cazul unor afectiuni sau obiceiuri proaste care duc la maltratarea unghiilor tale.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Eva pe 8 Oct 2017, 13:43
    lipsa zinc

    Buna! Si eu am patit exact la fel (oboseala, depresie ) si m-am prezentat la medic si mi-a spus ca e lipsa de zinc. Eu am tinut o cura cu ZINKIT® 10 vreo 2 luni si mi-am revenit. Este ieftin , nu ca produsele-reclama .

    0
    0

  • alina pe 28 Apr 2010, 18:36
    unghii mari

    numi pot lasa manichiura mai mare pt ca mi se rup unghiile si mi se crapa in jumate!!ce sa fac?vreau si eu unghii mai mari si dure!!folosesc un lac dar numa ajuta!;((:((:((

    6
    2

  • Antonela pe 7 Ian 2010, 19:34
    Unghie rupta, din carne!

    Buna!! de 3 ani am o problema grava! unghia de la degetul mare -piciorul stang, imi creste sparta! iar pe unghie este parca trasata o linie fina de la radacina!!! am disperat, cum creste 2 mm , rup ciorapii si ma deranjeaza!!!nu stiu ce sa fac!! ajutor!!

    11
    11

  • Mihaela pe 20 Iun 2008, 22:33
    vitaminele

    Ma bucur ca ati abordat aceasta tema deoarece si eu ma confrunt cu aceasta problema....rosul unghiilor. Dar sunt si foarte moi,cu striatii.Am sa incerc sa urmez indicatiile date.Va multumesc si astept noi articole pe aceasta tema.

    2
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod