Medicamentul folosit pentru tratarea cancerului de sân afectează funcția creierului și memoria

Un medicament frecvent administrat pacienților cu cancer de sân poate afecta funcția creierului și memoria acestora, sugerează cercetările.
Letrozol este utilizat în principal pentru a trata cancerul de sân. De exemplu, anul trecut a fost prescris de 755.866 de ori în Marea Britanie. Deși Cancer Research UK afirmă că până la 30% dintre pacienți prezintă efecte secundare cum ar fi bufeurile și oboseala, noile cercetări sugerează că aceste complicațiile provocate de medicament pot fi mult mai grave. Iată cum au testat oamenii de știință medicamentul folosit pentru tratarea cancerului de sân!

Cum afectează medicamentul folosit pentru tratarea cancerului de sân funcția creierului și memoria?


Atunci când a fost administrat maimuțelor, medicamentul a redus funcția celulelor creierului dintr-o regiune cunoscută sub numele de hipocamp și le-a înrăutățit performanțele la testele de memorie după doar patru săptămâni. Studiul a fost realizat de Universitatea din Massachusetts.
Rezultatele studiului sugerează că animalele cărora li s-a administrat letrozol au avut o activitate redusă a celulelor creierului în hipocampus și rezultate mai slabe în ceea ce privește memoria, ducând la o scădere a performanței cu 5-7%. Cu toate acestea, este dificil pentru autorii studiului să interpreteze cât de semnificativă este această schimbare. Aceleași animale au fost mai mult timp agitate și au avut o temperatură ridicată a feței, ceea ce presupune prezența bufeurilor. Deși legătura dintre aceste simptome, inclusiv efectele asupra creierului și utilizarea inhibitorilor de aromatază a fost făcută și înainte, este prima oară când aceasta este clară pentru oamenii de știință.

Unele tipuri de cancer mamar sunt stimulate de hormonul estrogen, care poate fi transformat din testosteron prin enzima aromataza.
Letrozolul, care este administrat sub formă de comprimat, inhibă aromataza. Letrozolul funcționează numai în cazul femeilor cu această formă de cancer de sân, care au trecut prin menopauză. Acest lucru este datorat faptului că aceste femei nu mai produc estrogen prin ovarele lor, hormonul fiind produs, prin urmare, numai prin intermediul aromatazei. 

Medicamentul este asociat cu dureri articulare și niveluri ridicate de colesterol la una din zece persoane, precum și pierderea apetitului, subțierea părului și uscarea mucoasei vaginale. Este adesea administrat după o intervenție chirurgicală sau chimioterapie pentru a preveni întoarcerea sau răspândirea cancerului. Letrozol poate induce depresie, pierderi de memorie și insomnii din cauza activării aromatazei în hipocampus, care este regiunea creierului ce controlează emoția, memoria și procesarea gândurilor. 

Femeile sunt, de asemenea, tratate cu chimioterapie, radiații și alte medicamente anti-estrogen cu efecte cunoscute asupra creierului.
Este o provocare să fie înlăturate contribuțiile unice ale inhibitorilor de aromatază în ceea ce privește efectele secundare raportate. Deși concluziile nu pot fi aplicate femeilor în general, acestea pot fi informate că tratamentul cu acest medicament presupune anumite efecte secundare. Aceste descoperiri ar putea fi de ajutor și pentru normalizarea unori experiențe pe care le au femeile atunci când iau medicamente. 

Deși descoperirile sunt îngrijorătoare, cercetătorii sunt de părere că sunt necesare mai multe studii, iar letrozolul s-a demonstrat că poate crește supraviețuirea în rândul pacienților cu cancer de sân. Gradul de supraviețuire fără boală pe parcursul a cinci ani a fost mai mare în cadrul unui grup tratat cu letrozol, 95%, în comparație cu 91% dintr-un grup placebo. 

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer pentru femeile din întreaga lume, fiind aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi diagnosticate în 2012.
Afectează una din opt femei la un moment dat în viața lor, în Marea Britanie și în Statele Unite. 

De aceea, mamografia de rutină făcută de femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani poate diagnostica și trata într-un stadiu incipient mai multe tipuri de cancer mamar. Mergi în fiecare an la medic, pentru a evita complicațiile și avansarea bolii. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod