Dietă: Intoleranţa la gluten este o afecţiune reală. Cum te afectează

Afecțiunile neurologice, bolile autoimune, infertilitatea sau retardul de creștere sunt din ce în ce mai des asociate cu consumul de gluten.
Mai mult de 80% dintre românii care suferă de celiachie nu sunt diagnosticați. Deși în ultima vreme intoleranța la gluten este privită mai mult ca o modă decât ca o afecțiune reală, celiachia, sau intoleranța permanentă la gluten, afecteză un număr din ce în ce mai mare de români.

“Conform ultimelor prognoze, la nivel global peste 1% din populație este afectată de intoleranță la gluten, în timp ce în România, țară cu specific preponderent agrar, se estimează că peste 3-10% suferă de celiachie sau de o formă mai ușoară de intoleranță sau sensibilitate la gluten”
, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit specialistului, intoleranța la gluten este o maladie autoimună, declanșată de ingerarea alimentelor care conțin gluten, precum  sunt și grâul, orzul, secara sau ovăzul.
Astfel, în cazul unei persoane cu predispoziție genetică, ce consumă în mod repetat gluten, se declanșează o reacție autoimună ce cauzează leziuni ale intestinului subțire, acestea, la rândul lor, determinând tulburări de digestie sau de absorbție.

Un alt lucru îngrijorător, pe lângă numărul tot mai mare de persoane care manifestă intoleranță la gluten, este că doar o mică parte dintre românii care suferă de această afecțiune sunt diagnosticați (potrivit ultimelor estimări realizate aproximativ 20%).
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nicoleta pe 14 Iun 2015, 19:08
    Intoleranta la gluten-analize?

    Ce analize trebuie facute pentru a vedea daca am intoleranta la gluten ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod