Dietă: Intoleranţa la gluten este o afecţiune reală. Cum te afectează


Foto: Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro

“Întrucât simptomele intoleranței la gluten pot fi ușor confundate cu alte boli precum este anemia, problemele digestive sau oboseala cronică, această afecțiune este foarte dificil de diagnosticat. Cu toate acestea, pentru a preveni evoluția bolii și apariția complicațiilor, este recomandat ca la prezentarea oricărui simptom care poate fi asociat cu intoleranța la gluten să ne facem o serie de teste amănunțite prin care să putem confirma sau infirma diagnosticul”, a spus specialistul.

Conform acesteia, oboseala cronică, disfuncțiile digestive, balonarea, depresia, scăderea în greutate, flatulența, durerile abdominale recurente, durerile articulare sau spasmele musculare se regăsesc printre principalele simptome prin care se poate manifestă intoleranța la gluten, însă, de la caz la caz, aceste simptomele pot trece aproape neobservate sau pot devolta complicații severe, cu un impact negativ asupra vieții de zi cu zi.

Tratamentul constă în excluderea completă a glutenului din alimentație, astfel împiedicând atât dezvoltarea bolii, cât și apariția unor alte afecțiuni asociate precum sunt și malnutriţia severă (întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoza, infertilitatea, afecțiunile cerebrale sau chiar unele tipuri de cancer.

Pentru a le oferi un sprijin în plus persoanelor care suferă de celiachie, în luna mai, în cadrul campaniei #ManancResponsabil inițiată de AlimenteSpeciale.ro, 12 bloggeri culinari talentați din România au conceput peste 50 de rețete fără gluten.
Astfel, între 6 și 27 mai, bloggerii care au participat la campanie au gătit o serie de rețete de preparate dulci sau sărate, ideale pentru persoanele care suferă de afecțiuni ce impun un regim special de alimentație (alergii, intoleranțe la gluten/ lactate/ zahăr, diabetici, persoanele cu o anumită dietă), oferindu-le acestora posibilitatea de a adopta un stil de viață mai sănătos și mai responsabil printr-o dietă corectă, însă la fel de gustoasă.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nicoleta pe 14 Iun 2015, 19:08
    Intoleranta la gluten-analize?

    Ce analize trebuie facute pentru a vedea daca am intoleranta la gluten ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod