Despre fertilitate, menopauza si igiena intima

Gerard Salama, medic ginecolog, francez de renume international.
Gerard Salama, medic ginecolog, francez de renume international, vine din ce in ce mai des la Bucuresti si, intr-una dintre vizitele lui am decis sa stam putin de vorba. Ne-a vorbit deschis si, in exclusivitate, despre cele mai stringente probleme pe care le au femeile din ziua de azi, dar ne-a dat si cateva sfaturi, care ne vor ajuta de acum incolo sa ne purtam corect cu noi.

Apar foarte multe probleme de fertilitate la femei din ce in ce mai tinere. De unde aceste probleme?

Problemele legate de fertilitate sunt numeroase si au cauze diferite. Fie este vorba de probleme "mecanice": trompe infundate cauzate de infectii, spre exemplu: Chlamydia.

Fie este vorba de o cauza hormonala sau, de ce nu, de una genetica sau imunologica.
O alta cauza, din ce in ce mai frecventa, este endometrioza. In plus, in 30% dintre cazurile de infertilitate problemele vin de la barbati.

Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le intalniti in randul pacientelor dumneavoastra?

Cele mai comune probleme pe care le intalnesc sunt cele legate de fertilitate, dar si interventiile chirurgicale: chist ovarian, miom uterin, cancer la san sau in zona genitala. In plus, trebuie sa recunoscut ca intalnesc si multe paciente care au probleme de natura hormonala, menopauza. Mai nou si medicina Anti-imbatranire.

Dupa parerea dumneavoastra, care este varsta optima pentru o femeie ca sa aduca pe lume un copil? Observam ca aceasta varsta inainteaza din ce in ce mai mult.

Varsta optima pentru ca o femeie sa devina mama este intre 20 si 38 de ani. Sigur ca si inainte de aceasta perioada o femeie poate sa aduca pe lume un copil, numai ca in acest caz exista foarte multe riscuri legate de prematuritate.
Pentru cele care raman insarcinate peste 38 de ani, riscurile sunt mult mai multe: sarcina toxica, hipertensiune arteriala, diabet de sarcina. De asemenea, exista un risc crescut al aparitiei Sindromului Down, de aceea este obligatorie o aminiocenteza. Dupa varsta de 40 de ani este mult mai greu ca o femeie sa ramana insarcinata, din cauza dezechilibrelor hormonale care incep sa apara.

Despre endometrioza

Ce este endometrioza? Foarte multe femei au aceasta boala, insa pana in acest moment se stiu foarte putine lucruri despre ea. Care sunt cauzele acestei boli?

Nu stim care sunt cauzele endometriozei. Se intampla ca bucati din endometru, care in mod normal se gaseste in uter, sa se dezvolte pe ovare sau pe trompele uterine.
In acelasi timp, aceasta maladie poate provoca ingrosare anormala a endometrului.

La ce trebuie sa se gandeasca o femeie care este diagnosticata cu endometrioza?

O femeie care este diagnosticata cu endometrioza trebuie sa fie tratata cu mare grija. De asemenea, trebuie purtate lungi discutii in cazul in care pacienta vrea sa ramana insarcinata. In cazul femeilor peste 40 de ani, endometrioza poate duce la miom uterin (n.r. Tumora benigna dezvoltata care pleaca de la muschiul uterin)

Considerati ca menopauza indusa este o solutie pentru endometrioza?

Menopauza indusa este unul dintre cele mai bune tratamente impotriva endometriozei. In momentul in care o femeie se apropie de 40 de ani sau mai mult, exista si alte tratamente care pot fi aplicate.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bozkurt gema ana pe 27 Oct 2010, 22:57
    ginecologie

    ce sanse sunt pentru a avea un copil dupa ce am aflat ca am trompele infundate dupe o nastere normala

    3
    0

  • Miky pe 25 Mar 2010, 18:06
    fertilitate in timpul menstruatiei?

    Buna! Mama mea are 50 de ani si i s-a oprit ciclul dar acum cateva luni iar aa inceput sa curga;) cateodata vine si al 2 luni:) este posibil sa fie insarcinata?

    1
    0

  • kriy pe 22 Oct 2009, 09:46
    tataru...uimitor!

    e uimitor ce spui....dar se pare k corpul tau nu se lasa prada imbatrinirii....bucura-te cit mai mult de acest fenomen...folosind cit mai mult sexul...pu k odata intrata in menopauza sexul nu va fi l fel de savuros!syccese!

    1
    3

  • tataru pe 12 Oct 2009, 21:55
    ciclu

    salut Em. EVA ro .am 50 ani si am ciclu in fiecere luna ,ceo fi asta ,toti medicii ma invidiiaza

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod